Alternativni film kao subverzivna umetnost

Izvor: Filmske radosti
05/12/2017 - 20:15

Pod sloganom „Alternativni film kao subverzivna umetnost“, festival Alternative Film/Video biće održan od 13. do 17. decembra. Osnovan kao jugoslovenski festival eksperimentalnog filma, Alternative su danas internacionalne, sa težištem na regionalnom povezivanju autora koji istražuju i inoviraju filmski jezik. Ove godine festival slavi 35 godina postojanja.

Tema ovogodišnjeg izdanja prilika je da se sagledaju i revalorizuju filmovi koji su svojom estetikom i sadržajem rušili ustaljene filmske, društvene i političke kodove a koje su autori stvarali uglavnom u kino klubovima ili samostalno, van ograničavajuće i kontrolisane profesionalne produkcije.

Prvog dana festivala, u sredu 13. decembra, u Maloj sali u 17 časova biće prikazana retrospektiva Subverzija u YU filmu, za koju je filmove izabrao Slobodan Šijan, a u 19:15 u Maloj galeriji biće otvorena izložba video-instalacija „S druge strane“, autorke Anice Vučetić. U Velikoj galeriji u 19:45 časova biće otvorena izložba „Subverziji ne treba verovati“, čiji su autori Miriam de Rose i Greg de Kjur (Miriam de Rosa, Greg de Cuir Jr). Nakon toga sledi zvanično otvaranje festivala, u 20:15 časova u Velikoj sali, kada će biti prikazan najnoviji kratki eksperimentalni film Milča Mančevskog „The End of Time“, snimlјen na Kubi.

Pored takmičarskog, Alternative će ponuditi publici i bogat prateći program. Retrospektiva Subverzija u YU filmu ukazaće na korene radikalne formalne subverzije filmskih kodova začete pokretom „Antifilm“ i filmovima Pansinija, Gotovca i drugih, ali i na početke subverzije političkog sistema u filmovima Makavejeva, Žilnika, kasnije nazvanim Crni talas.

U okviru festivala biće prikazane i retrospektive subverzivnih filmova Bojana Jovanovića, Miloja Radakovića i Miroslava Bate Petrovića, a „Okrugli sto“ i Istraživački forum će biti mesta gde će se teorijski i istorijski istražiti subverzija u umetnosti filma. Publika će imati priliku da vidi klasična remek-dela srpskog subverzivnog igranog filma: „Rani radovi“ Želimira Žilnika, „W.R. misterije organizma“ Dušana Makavejeva i „Plastični Isus“ Lazara Stojanovića, dok će Retrospektiva video-radova Sonje Savić, ostvarena u saradnji sa Galerijom „Nadežda Petrović“ iz Čačka, biti inicijacija za dodelu nagrade sa imenom ove rano preminule glumice.

Faund-futidž (found footage) radionicu pravljenja filmova od materijala pronađenih na internetu vodiće „NEOZOON“ kolektiv, ženski umetnički duo osnovan 2009. godine u Berlinu i Parizu. Polaznici će, istražujući internet, stvarati svoje faund-futidž video radove uzimajući u obzir sociološke pojave i paradokse kulturnih normi.

Članovi žirija ovogodišnjih Alternativa su Lordan Zafranović, Hito Štejerl (Hito Steyerl) i Miloš Miša Radivojević. Žiri će odabrati najviše deset filmova za Listu značajnih ostvarenja festivala. Autori čiji filmovi budu na Listi biće gosti rezidencijalnog programa Akademskog filmskog centra (AFC), u okviru koga će moći da realizuju svoj novi film.

Lordan Zafranović će prikazati svoje amaterske filmove, dok će Miloš Radivojević predstaviti svoj „Film bez reči“, u kome Dragan Nikolić u 26 scena, kroz performans, gotovo monodramski vodi gledaoce kroz svoj život bez ijedne izgovorene reči - potpuna subverzija igrane strukture filma.

Specijalna gošća festivala biće čuvena nemačka umetnica Hito Štejerl (Hito Steyerl), koja će predstaviti svoje filmove ali i video-rad „How Not to be Seen. A Fucking Didactic Educational .mov file“ (Kako ne biti viđen - j..... didaktički edukativni film), kojim je predstavila Nemačku na Bijenalu u Veneciji i kojim sugeriše kako i zašto postati nevidlјiv u svetu digitalnih slika visoke rezolucije.

Festival Alternative Film/Video predstavlјa najnovije filmove kojima autori istražuju granice filmskog jezika i vizuelne ekspresije, predstavlјajući svoje lične, intimne svetove koje je moguće stvoriti samo inovativnim mogućnostima novih digitalnih medija.

Uz sve to, ulaz je slobodan.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.