Divlje seme (Kokan Rakonjac, 1967)
Scenario:Zivorad Zika Lazic
Muzika:Zoran Hristic
Montaža: Jelena Bjenjas
Uloge:
Ljuba Tadic ... Zivota
Jelena Zigon ... Nada
Severin Bijelic ... Dobrivoje
Svetolik Nikacevic ... Kmet
Ono sto je veoma interesantno za naslov ovog filma jeste da se negde zove "Divlje senke", a negde "Divlje seme". Bash me interesuje zbog chega je doshlo do promene naziva, i kako su ljudi uopshte doshli na ideju da filmu daju naziv senke, kada i na samom pochetku film, kao shto vidite na slici, pishe da se zove Seme, a i pred kraj film Ljuba Tadic izgovara "Divlje seme". No dobro.
Pred sam kraj filma mozemo da zakljuchimo zbog chega se uopshte film bash ovako zove. Pisam prema fantastichnom scenariju Zike Lazica, koji je nazalost ostario pa pocheo da pishe za Seljake. Valjda mu dosadilo vishe da opisuje seljake izmedju ratova pa hteo da ih priblizi nashem vremenu. U selo dolazi Zivota, simbolichnog li ime, ne bi li nashao Nadu, Obradovu zenu sa kojim je delio celiju. Obrad mu je za to vreme prichao mnoge lepe priche o svojoj zeni, koju je Zivota pocheo da sanja i da zeli u svom naruchju. Posle krace borbe sa Zivotom, Nada se prepushta u ispostavice se kasnije strastvenom seksualnom odnosu. Neverovatna mi je ta chinjenica, da posle silovanja, moze zena da se okrene za 180 i prihvati takvog mushkarca u svom zivotu i da ga pita da li ce biti "njen chovek". Da li je iz straha da ostane sama, ili jednostavno poremecena psiha, ne bih mogao da dam odgovor. Selo kao i svako selo u Srbiji u onom periodu, imalo je svog Kmeta, koji je bio iznad vlasti. Pop Nikola, grdji i od svakog greshnika, kovach Dobrivoje zaduzen sa seoskulu ludu. Zivota odluchuje da ostane u selu, u kucuci na periferiji sela, daleko od ochiju meshtana. Odmetnik, razbojnik ubica i ljubomorni ljubavnik. Njegovi porivi su nezaustavljivi i ubice svakog ko pridje Nadi, koja kako se kasnije ispostavilo voli da shvlja sa odredjenim mushkarcima. Veoma seksi Jelena je bila na svom nivou, kao i cela glumachka postava, koja daje posebnu tezinu filmu. Da li ima boga? Je rechenica koja se provlachila nekoliko puta u filmu, a najupechatljivija scena je kada Zivota odlazi u crkvu i pita popa Nikolu, na shta mu ovaj ne odgovara. Kada je pop takav mozete zamisliti kakvo li je tek selo. Nihilizam na sve strane.
Vizuelno je zaista predivan film, vishe puta smo imali priliku da vidimo gornji rakurs, koji daje posebnu dimenziju filmu. Igranjem u montazi, dobili smo pravi efekat ljubavi izmelju Zivote i Nade. Medjutim, meni je ipak neshto zafalilo u filmu i nije ostavio neki poseban utisak. Rekao bih jedan prosechan film, snimljen na zaista profesionalni nachin, sa odlichnom fotografijom.