May 22, 2013, 11:54:22 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length

Home   Help Pravilnik Staff List Login Register imdb google filmske radosti kontakt  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: La Dolce vita (Federico Fellini, 1960)  (Read 615 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
wolfvaga
Moderator

Lupus in fabula :)

« on: December 13, 2008, 04:09:45 PM »

http://img393.imageshack.us/img393/5936/ladolcevitavy7.jpg
La Dolce vita (Federico Fellini, 1960)

rezija..........Federico Fellini
scenario..........Fderico Fellini
                ..........Ennio Flaiano
                ..........Tullio Pinelli
                ..........Pier Paolo Pasolini (uncredited)
muzika..........Nino Rota
uloge:
Marcello Mastroianni..........Marcello Rubini
Anita Ekberg..........Sylvia
Anouk Aim?e..........Maddalena
Yvonne Furneaux..........Emma
Magali No?l..........Fanny
Alain Cuny..........Steiner
Annibale Ninchi..........Marcello's father
Walter Santesso..........Paparazzo
Valeria Ciangottini..........Paola

Po mnogima, mozda i najuticajniji evropski film svih vremena. Ne samo da je modernom vokabularu dodao rec "Paparazzo" (po Marcelovom prijatelju-fotografu), vec je uticao na razlicite autore da stvore fantasticne filmove kao sto su "Lost in Translation", "Celebrity", "LA Story", "A Bitersweet Life" ili "Goodbye Lenin" (po razlicitosti ovih filmova se zapravo najbolje moze videti o kakvom filmu je rec). Za svoju originalnost nagradjen je "Zlatnom palmom" u Kanu i "Oskarom" za kostime...
      Film je smesten u Rim 50-ih. Pocinje fantasticnom scenom prenosenja statue Isusa kroz razlicite delove Rima do Vatikana, slikajuci fantastican portret ovog grada, sa fudbalskim terenima, akvaduktima, modernim naseljima i tradicijom pomesanim s ukusom. Glavni junak, Marcelo, se nalazi upravo u tom helikopteru. On je reporter/novinar koji se bavi ekstravagantnim stvarima: poznatim licnostima, religijskim vizijama i dekadentnom aristokratijom. Iako je tek nesto iznad siromastva radnicke klase, stilom i izgledom (a ovde moram da napomenem da je producent Dino de Laurentis isprva hteo Pola Njumena u njegovoj ulozi, pa je Felini intervenisao i zaposlio Mastrojanija), stavom i pristupom on se savrseno uklapa u visoko drustvo. Film prati sedam nasumicnih dana njegovog zivota u kojima pored njega prolaze Silvija, americka otkacena glumica, Madalena, bogata prijateljica/ljubavnica, Ema, ljubomorna verenica spremna i da se ubije zbog njega, Fani, igracica u kabareu, koja ocara njegovog oca, Dzejn, americka slikarka koja sablaznjuje svojim vulgarnostima...
       Sve one prodju kroz njegov krevet na neobicne nacine: u staroj, trosnoj kuci, koju aristokrate ne odrzavaju, u stanu prostitutke u kom curi voda ili u fontani "Di Trevi" (mozda po meni i najlepsa scena filma, iako ima mnogo fantasticnih). Poslednja u nizu je devojka Paola, strpljiva, nezna i spremna da mu ponudi sve. S druge strane, Marcelo se interesuje za literaturu-pokusava da napise knjigu i vrstan je poznavalac poezije. Nazalost, pokusaj da pomiri ove dve svoje ljubavi: novinarstvo i literaturu, nije bas uvek onakav kakvim bi on zeleo da bude... Film je, po recima samog autora, izasao kao ideja iz potpuno ekscentricne mode svog vremena: kostimi, za koje je nagradjen oskarom, su zapravo ironicni-trebalo bi da budu cisto podsmevanje onome sto se nosilo tada. I uopste, film je nasmejano-satirican, sto mu u mojim ocima bitno dodaje na vaznosti.
       Felini ovde vec dostize svoj zamah-La Dolce Vita se i inace smatra njegovim prelazom iz Neo-realizma u Moderni umetnicki film, ovde vec postoje definisani unikatni stil i estetika autora: sjajna fotografija, prica koja ima neku cudnu linearnost, sjajna fotografija. Zapravo, jedna jedina stvar koju Felini nije izmenio u hronoloskoj trilogiji "La Strada", "Le Notti di Cabiria" i "La Dolce Vita" je sjajna muzika Nina Rote, koja uvek nekom zanimljivom neznoscu doprinosi skladu Felinijevih ostvarenja, otupljujuci njihovu ostricu satiricne ironije i dajuci im odredjenu blagonaklonost...     
       Uostalom, kriticari onog vremena zahvaljujuci ovom filmu definisu izraz "estetska razlicitost"-filmsku pripovest koja odbacuje kontinuitet, nepotrebna objasnjenja i bilo kakvu logiku u ime favorizovanja nelinearnih susreta glavnog junaka i gomile razlicitih likova, koji medju sobom uopste i nisu povezani. Tako se postize odredjena raznovrsnost i dubina koja delo cini neverovatno dobrim. Ipak, da ne bude da je sve tako sjajno, vec ipak kontraverzno, govori nam veciti rat Vatikana sa ovim filmom, kao i cinjenica da je u Spaniji bio zabranjen sve do 1982. zbog svoje raskalasnosti... Moj utisak je takav kao da nam autor ostavlja prostor da sami odaberemo sta cemo u zivotu juriti: tu ekstravaganciju ili samo neke svoje, misticne i nepoznate puteve. Mada Marcelo izgleda kao neko s kim bi se menjalo vecina muskaraca, u sustini, on je tragicni lik, koji se vecito bori sam sa sobom. Zapravo, smatram ga produktom modernog vremena. Originalnost pristupa, lepota samog filma i zena u njemu ne mogu pokriti bas sve, ma kako to ljudima delovalo na prvi pogled (ili kad su izvan svega toga i tek ga sanjaju ili zamisljaju)...
       Apsolutna lektira, 10/10...
vinston
Admin

« Reply #1 on: August 01, 2010, 10:53:08 AM »

Da je lektira, apsolutno, da je apsolutna lektira? moze se i bez toga. Vidim ja da Felinija i ja ne mozemo nikako da nadjemo zajednichki jezik. Film koji traje preko 2 i po sata,u neudobnim stolicama kinoteke, izgleda kao da traje chitavu vechnost. Prilika je bila za vreme "Magije Rima", a ovaj film upravo prikazuje Rim tog vremena. Iako je definisan termin 'paparaco', nista novo film nije doneo. Mozda je bio za ono vreme nesto, ali danas po meni veoma slabo delo. Osim sto nema nikakvu povezanost, pricha radi priche, i gledanju bahatosti pojedinih likova na velikom platnu nije ni najmanje zanimljivo. Svi oni hoce da budu u centru paznje, hoce Marcelo da ih uhvati u nezgodanom trenutku, a tada bu trebali da dobiju poshtene batine i da se posle izvine zbog toga shto su napravili tim osobama neprijatnost.
Jedino vremdno pomena u filmu je sam kraj, svi ludi klinci odvaljuju se od alkohola na plazi i voda koja neku chudnu zivuljku izbacuje na obalu, koja sama po sebi predstavlja simbol o kojem se moze razmishljati danima.

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to:  

kinoteka dob mondovizija