May 22, 2013, 01:51:46 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length

Home   Help Pravilnik Staff List Login Register imdb google filmske radosti kontakt  
Pages: [1] 2   Go Down
  Print  
Author Topic: 6. evropski festival animiranog filma - Balkanima '09  (Read 1065 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
zevsonja
Moderator

« on: September 17, 2009, 02:21:51 AM »

http://i434.photobucket.com/albums/qq61/Winston888/balkanima.jpg
6. evropski festival animiranog filma - Balkanima '09

veceras je (16og septembra) u studenjaku bilo posveceno vece nasem, mozda najznacajnijem animatoru u srbiji, rastku ciricu, a sve kao uvod (mala promocija) u festival animacije "balkanima 09" koji ce trajati od 6-10. oktobra.

umetnicki direktor festivala, nikola majdak (stari animator [nas prvi crtani film: "covek od krede"] i jedan od najstarijih filmskih radnika), izneo je lepu vest u uvodnoj reci da ce se svakog meseca od ove sezone odvojiti jedna sreda gde ce biti pustani animirani filmovi u studenskom gradu u bgu.  

secao se kako je davnih godina otvorena na FDU smer za animaciju, sto je tada bilo prava mala senzacija, jer tako nesto nije imala ni svetski poznata "zagrebacka skola".

inace gledali smo predivnu animaciju sa sjajnom muzikom i odlicnim resenjima:
-ODLAZI CIRKUS    (magistarski rad rastka cirica, mentor: bogan krsic.  radjen na "super 8"
06:00, 1982.
-STOP
01:20, 1983.
-NIJE VAŽNO POBEDITI
01:30, 1984.
-TANGO RAGTIME
08:15, 1985.
LALILONSKA KULA
04:30, 1988.
-ALE I BAUCI
09:00, 1989.
-PRTKO
02:30, 1993.
-SVETLOST U A / DURU
04:30, 1995.
-NEVIDLJIVE I SLABO VIDLJIVE ŽIVOTINJSKE VRSTE
04:35, 1998.
-MAĐIONIČAR
05:00, 1999.
-WANTED
01:00, 2001.
-ALL TOGETHER ON THE WIRELESS MACHINE
03:00, 2004.
-METAMORF
10:30, 2005.
-FANTASMAGORIE 2008

iako sam gledao pola ovih filmova (skoro svaki je nagradjen ponegde), ne propustam animirane dogadjaje gde ucestvuje rastko i to sam davno naucio, mada se secam i jednog odlicnog predavanja chika majdaka iz bioblioteke kod srkija koga vise nema dole u onoj kamenoj dvorani.  
  uglavnom, bilo je predivno iskustvo, odlicni filmovi, sjajna prica.

[ono sto je bilo zanimljivo je da sam primetio odlicnu muziku u "ALL TOGETHER ON THE WIRELESS MACHINE" jedan bend. to je "rubber soul". posle sam pitao rastka cirica o cemu se radi i davio ga jedno 20ak min. doduse i on se raspricao jer se ispostavilo da je taj bend  (rastko ciric, goran skrobanja...) zvucao savrseno, delovalo pre vise od deset godina, a radio je neobjavljene pesme "bitlsa". dinko tucakovic je napravio i film o svemu tome, a gostovali su u liverpulu u pabu gde su "bube" pocele. i ne samo to, nego su dobili pohvale licno od pol makartnija.  
  kotam da bi satima pricali da nije imao covek obaveze, a ja provalio da malo vise smaram..   ]

http://www.filmske-radosti.com/Slike/Rastko Ciric.jpg
6. evropski festival animiranog filma - Balkanima '09

ono sto mora da se naglasi je da je cika majdak izneo ideju koja ceka zainteresovane da zazivi a to je animirana skola u studenjaku koja bi trebalo da pocne negde u novembru nakon "balkanime".
 nije se pominjalo ko ce voditi radionicu.

dakle, koga interesuje ova zanimljiv predlog, (nisu pominjali bilo kakav novac. moguce je da ce biti besplatna.) neka ode do studenjaka neka se raspita, a ja ako cujem nesto, javicu obavezno.

--- tako da se vidimo prvo na "balkanimi" u studenjaku (uzaz besplatan za sve projekcije!).

takmicarski program:  http://www.balkanima.org/sr/program.html

« Last Edit: October 02, 2009, 10:26:59 PM by vinston » Logged

Vi slepi, vi gluvi, vi sebicni ljudi
sto pravite buku bez reda i smisla
bez zasto i zato
za koga i kako

bez pitanja koje bi mozda osusilo
ponosni osmeh na licu bez suza
na licu sto nikada obraz okrenulo nije
zevsonja
Moderator

« Reply #1 on: September 17, 2009, 02:25:07 AM »

evo, rastka cirica i nikole majdaka u akciji.     

http://video.google.com/videoplay?docid=-1672526969459260335

bez zasto i zato
za koga i kako

vinston
Admin

« Reply #2 on: September 17, 2009, 10:24:54 AM »

Steta sto nisam mogao da budem na filmicima i posle na razgovorima.
Verujem da je bilo odlichno.

Nego si zaboravio jednu veoma vaznu vest da kazesh zeuse, a to je da "Filmske radosti" ostvarile saradnju sa ovim festivalom. Tako da mozete ochekivati uvek sveze vesti i redovna javljanja kako je protekao dan

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
zevsonja
Moderator

« Reply #3 on: September 18, 2009, 01:55:02 AM »

vinston:
Nego si zaboravio jednu veoma vaznu vest da kazesh zeuse, a to je da "Filmske radosti" ostvarile saradnju sa ovim festivalom.

ma, gde sam zaboravio?!      nego hteo sam da napravimo neko iznenadjenje, ali dobro. sada si se izlanuo..
 moramo sada nesto novo da spremamo.       ali drugi put cu ti bolje naglasiti na sta sam mislio.

P.S.
duzan si mi poster sa "animanime". nemoj da te na to podsecam. obecao si

P.S.P.S.
zar jos niko nije odgledao snimak koji sam ovde postavio??    pa, uzvicete, verujte na rec.

bez zasto i zato
za koga i kako

vinston
Admin

« Reply #4 on: September 29, 2009, 01:45:47 PM »

6. po redu festival animiranog filma Balkanima se odžava od 6-10 oktobra u Domu kulture "Studentski grad".
Kao i ove godine ulaz na projekcije je bestplatan.

U atačmentu se nalazi satnica program festivala, a više informacije očekujte krajem nedelje...

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
vinston
Admin

« Reply #5 on: October 01, 2009, 11:15:35 AM »

Evropski festival animiranog filma “Balkanima”, najavljen od 6. do 10. oktobra u Domu kulture Studentski grad, ostao je praktično bez podrške iz gradskog budžeta, iako mu je odobrena na konkursu, saopštili su organizatori.

Navodeći da “Balkanima”, i pored bogatog programa, nikada nije bila bogat festival u smislu velikih sponzora, premda je redovno dobijala podršku Ministarstva kulturu i Gradskog sekretarijata za kulturu, organizatori su saopštili da je, međutim, za ovogodišnje izdanje jedinog festivala animacije u Beogradu - izostao doprinos grada.

“Zapravo, zvanično nije, ali novac se na putu ka DKSG-u zadržao u opštini Novi Beograd, odakle, iako je u pitanju svega dva kilometra (od zgrade SO Novi Beograd do zdanja DKSG), po zvaničnim izjavama predsednika opštine, nikada i neće izaći, bar ne deo koji je namenjen festivalu”, saopštili su organizatori “Balkanime”

Samo nedelju dana pre otvaranja festivala, kada je program s gostima iz inostranstva, uveliko napravljen, “Balkanima” je saznala da neće dobiti novac od grada, koji je odobren i prebačen na opštinu s preporukom da nam novac bude dodeljen, naveli su organizatori, dodajući da ta preporuka čelnicima opštine ne govori ništa, jer “smatraju da je ‘Balkanima’ festival od republičkog značaja, što za njih ne podrazumeva da je i od lokalnog”.

Organizatori su najavili da će 2. oktobra reći nešto više o problemima sa kojima se suočavaju i pročitati pisma koja su dobili iz Skupštine grada, upućena opštini Novi Beograd.

Iz opštine su, kako su naveli, dobili odgovor da niko nema vremena da prisustvuje konferenciji za novinare i razjasni zašto “Balkanima” prvi put nije finansirana od grada, iako je projekat dobio novac na gradskom konkursu.

U bioskopu “Balkan” govoriće i pravi prijatelji i učesnici festivala - osnivač i umetnički direktor prof. Nikola Majdak, direktor festivala i urednik Akademskog filmskog centra DKSG Miodrag Milošević, animator, ilustrator i autor plakata “Balkanime” od osnivanja festivala prof. Rastko Ćirić, dramaturg prof. Božidar Zečević, kao i scenograf i selektor ovogodišnjeg programa festivala, prof. Dragomir Petrović.

U konkurenciji od gotovo 400 prijavljenih filmova, u zvaničnom programu šeste “Balkanime” biće prikazano 77.

Osim glavnog programa, “Balkanima” obuhvata i studentske radove, Panoramu evropskog filma i prateći program.

<seecult>

Vishe cemo sutra saznati nakon konferencije za novinare...

zevsonja
Moderator

« Reply #6 on: October 01, 2009, 04:54:42 PM »

stvarno se nadam da nece uslediti ispala par dana pre pocetka festivala..

bez zasto i zato
za koga i kako

vinston
Admin

« Reply #7 on: October 02, 2009, 08:39:45 PM »

Evropski festival animiranog filma “Balkanima” šesti po redu, ove godine se održava od 6. do 10.  oktobra u Domu kulure „Studentski grad“. Od oko 400 pristiglih filmova uz prijavu, selekciona komisija u sastavu prof. Nikola Lorencin, prof. Dragomir Petrović i Mirjana Mičanović-Tičerić je odabrala 77 koji će biti prikazani u takmičarskom delu.

Prošlogodišnja „Balkanima“ je uspešno završena, zahvaljujući mladim ljudima, entuziastima, ljubiteljima "osme umetnosti". Uprkos velikim finansijskim poteškoćama koje su zadesile festival ove godine što će dovesti u pitanje opstanak ne samo „Balkanime“ već „Sedam veličanstvenih“, „FIST“, i sve one koje se nalaze na teritoriji opštine Novi Beograd. Na pitanje zbog čega je predsednik opštine Novi Beograd, Nenad Milenković, uskratio festival finansijskih sredstava koji su organizatori dobili od grada Beograd  na konkursu, nažalost nismo mogli da dobijemo odgovor jer se niko iz opštine nije udostojio da se pojavi na konferenciji za novinare. U dopisu koji su poslali organizatorima festivala navodi se da zbog velikih obaveza nisu u prilici da prisustvuju konferenciji i odgovore na pitanja novinara.

Prema rečima organizatora festivala profesora Nikole Majdaka, veliki broj filmova je stigao na adresu „Balkanime“ za razlicite programe festivala. Uz pomoć selekcione komisije odabrani su najbolji koji će se takmičiti u 2 takmičarske kategorije.

-„Festival je planiran još pre trideset godina, prolaskom kroz sito i rešeto od Jugoslavije, Srbije i Crne Gore, do danas, uspeli smo ipak da provučemo ideju o jednom festivalu animiranog filma, festivalu evropskog karaktera, na dobrobit srpske animacije, srpske kinematografije, u smislu poboljšanja odnosa kinematografija i situacija na ovom Balkanskom i Jugoistočnom džepu“, rekao je profesor Majdak.

Pored takmičarskog dela biće prikazano i  pet studentskih programa, kao i ostvarenja u netakmičarskom delu programa - Panorama. Videćemo radove devet filmskih škola, čuti predavanje o austrijskoj animaciji i videti dve izložbe posvećene bugarskoj animaciji. Poseban program je „Ponoćni kino“, koji prikazuje filmove iznenađenja od 22 časa svakog festivalskog dana. Publika će imati prilike da gleda preko 200 filmova, u pet dana.

-"Nekada su se festivali ove vrste zvali "Festivali crtanog filma i lutka filma". Međutim, danas se koriste razne tehnike da bi se napravili filmovi koji se zajedničkim imenom zovu animirani filmovi.
  Kažu važno je uspeti, međutim, naša parola je ako ne dobiješ nagradu bar si učestvovao. Radi se o umetnosti. Neko ko je poslao film na festival, trudio se da napravi film, morao je dobro da se potrudi da bi dizajniraoi snimao, da li je radio, 2D, 3D, crtani film...", rekao je član selekcione komisije profesor Dragomir Petrović.

Gost-domaćin sa pratećim programom ove godine je Bugarska. Biće otvorena izložba posvećena bugarskoj animaciji pod nazivom „Juče, danas, sutra“. Publika će moći da vidi retrospektivu rodonačelnika bugarske animacije Stojana Dukova.

Animator Rastko Ćirić je i ove godine radio na dizajnu plakata, vizuelnoj identifikaciji festivala i znaka koji ga je pratio od početka.

Uskoro se javljamo sa opšrinijim vestima sa današnje konferencije za štampu.
      Vaše „Filmske radosti“

preuzeto sa naslovnice
« Last Edit: October 02, 2009, 09:11:15 PM by vinston » Logged

vinston
Admin

« Reply #8 on: October 04, 2009, 12:14:21 PM »

evo, rastka cirica i nikole majdaka u akciji.     

E jeste Majdak ludjak 

zevsonja
Moderator

« Reply #9 on: October 11, 2009, 10:40:40 PM »

usledilo je zatvaranje festivala sinoc o cemu mozete procitati kratak tekstic na sajtu. blic infromacija je samo uvod u video prilog koji ce vam predociti kako je bilo na festivalu ove godine. ocekujte ga sutra ili prekosutra.  

gran pri dobio je austrijski film “ulaz u raj za 3,20 evra” edith stauber, dok je festivalski trofej za najbolji film jugoistocne evrope osvojio “cardak” jelene beshir iz srbije, ali vise o svemu tome uskoro u reportazi.

bez zasto i zato
za koga i kako

Pages: [1] 2   Go Up
  Print  

Jump to:  

kinoteka dob mondovizija