6. evropski festival animiranog filma - Balkanima '09
veceras je (16og septembra) u studenjaku bilo posveceno vece nasem, mozda najznacajnijem animatoru u srbiji, rastku ciricu, a sve kao uvod (mala promocija) u festival animacije "balkanima 09" koji ce trajati od 6-10. oktobra.
umetnicki direktor festivala, nikola majdak (stari animator [nas prvi crtani film: "covek od krede"] i jedan od najstarijih filmskih radnika), izneo je lepu vest u uvodnoj reci da ce se svakog meseca od ove sezone odvojiti jedna sreda gde ce biti pustani animirani filmovi u studenskom gradu u bgu.

secao se kako je davnih godina otvorena na FDU smer za animaciju, sto je tada bilo prava mala senzacija, jer tako nesto nije imala ni svetski poznata "zagrebacka skola".
inace gledali smo predivnu animaciju sa sjajnom muzikom i odlicnim resenjima:
-ODLAZI CIRKUS (magistarski rad rastka cirica, mentor: bogan krsic. radjen na "super 8"
06:00, 1982.
-STOP
01:20, 1983.
-NIJE VAŽNO POBEDITI
01:30, 1984.
-TANGO RAGTIME
08:15, 1985.
LALILONSKA KULA
04:30, 1988.
-ALE I BAUCI
09:00, 1989.
-PRTKO
02:30, 1993.
-SVETLOST U A / DURU
04:30, 1995.
-NEVIDLJIVE I SLABO VIDLJIVE ŽIVOTINJSKE VRSTE
04:35, 1998.
-MAĐIONIČAR
05:00, 1999.
-WANTED
01:00, 2001.
-ALL TOGETHER ON THE WIRELESS MACHINE
03:00, 2004.
-METAMORF
10:30, 2005.
-FANTASMAGORIE 2008
iako sam gledao pola ovih filmova (skoro svaki je nagradjen ponegde), ne propustam animirane dogadjaje gde ucestvuje rastko i to sam davno naucio, mada se secam i jednog odlicnog predavanja chika majdaka iz bioblioteke kod srkija koga vise nema dole u onoj kamenoj dvorani.

uglavnom, bilo je predivno iskustvo, odlicni filmovi, sjajna prica.
[ono sto je bilo zanimljivo je da sam primetio odlicnu muziku u "ALL TOGETHER ON THE WIRELESS MACHINE" jedan bend. to je "rubber soul". posle sam pitao rastka cirica o cemu se radi i davio ga jedno 20ak min. doduse i on se raspricao jer se ispostavilo da je taj bend (rastko ciric, goran skrobanja...) zvucao savrseno, delovalo pre vise od deset godina, a radio je neobjavljene pesme "bitlsa". dinko tucakovic je napravio i film o svemu tome, a gostovali su u liverpulu u pabu gde su "bube" pocele. i ne samo to, nego su dobili pohvale licno od pol makartnija.

kotam da bi satima pricali da nije imao covek obaveze, a ja provalio da malo vise smaram..

]

6. evropski festival animiranog filma - Balkanima '09
ono sto mora da se naglasi je da je cika majdak izneo ideju koja ceka zainteresovane da zazivi a to je animirana skola u studenjaku koja bi trebalo da pocne negde u novembru nakon "balkanime". 
nije se pominjalo ko ce voditi radionicu.
dakle, koga interesuje ova zanimljiv predlog, (nisu pominjali bilo kakav novac. moguce je da ce biti besplatna.) neka ode do studenjaka neka se raspita, a ja ako cujem nesto, javicu obavezno.
--- tako da se vidimo prvo na "balkanimi" u studenjaku
(uzaz besplatan za sve projekcije!).
takmicarski program:
http://www.balkanima.org/sr/program.html