June 19, 2013, 03:20:54 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length

Home   Help Pravilnik Staff List Login Register imdb google filmske radosti kontakt  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Jumper (Doug Liman, 2008)  (Read 492 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
wolfvaga
Moderator

Lupus in fabula :)

« on: September 13, 2009, 08:24:41 PM »

http://img38.imageshack.us/img38/6120/jumperposter.jpg
Jumper (Doug Liman, 2008)

rezija..........Doug Liman
scenario..........David S. Goyer
           ..........Jim Uhls
           ..........Simon Kinberg
po romanu..........Stevena Goulda
muzika..........John Powell
fotografija..........Barry Peterson
uloge:
Hayden Christensen..........David Rice
Jamie Bell..........Griffin
Rachel Bilson..........Millie
Diane Lane..........Mary Rice
Samuel L. Jackson..........Roland
Michael Rooker..........William Rice

Sci-fi zanr ima mnogo elemenata koji su karakteristicni i specificni, zato ga ljudi najcesce ili bas vole ili uopste ne vole. Ipak, ako bi jedan gledalac (bar donekle objektivan, na stranu crno-bele karakterizacije sci fi-ja), dovoljno upucen u sam zanr, obratio paznju sta je ono sto je u istoriji istog donosilo zaradu i popularnost (pa i malo vanvremenije priznanje), mogao bi lako da dodje do zakljucka da su to serijali. Alien, Predator, Gorstak, Povratak u buducnost, Zvezdani ratovi, da navedemo samo neke (a ima ih jops izuzetno popularnih). Takodje, ima jos jedan stvar koja bode oci-odavno nema novog serijala na vidiku (Matrix je bio poslednji, ali mnogo ljubitelja ovog filma nikada nije bilo zadovoljno nastavcima)...
     David Rice, 15ogodisnjak, zaljubljen je u Mili, devojcicu iz razreda koja obozava putovanja (o kojima uglavnom masta). Kada joj jednog zimskog dana pokloni staru i ulubljenu staklenu kuglu sa Ajfelovim tornjem, odnekle se stvori Mark, siledzija iz razreda, i baca kuglu na zamrznutu reku. David, iznerviran odlazi da je pokupi. Led popusta, on krece da se davi i-u sledecem momentu je u biblioteci. Shvativsi da ima dar da putuje kroz prostor bez ogranicenja, odlazi bez pozdrava u veliki grad. Zaticemo ga 8 godina kasnije, kako svakoga dana non-stop menja lokacije: uziva na Suncu, sedeci na vrhu Sfinge, drzi se za kazaljke Big Bena. Uziva u zivotu, menjajuci devojke i troseci novac (koji je "pozajmio" iz banaka). A onda bolno biva spusten na zemlju, kada ga saceka Ronald jedan od Paladina, mitskih neprijatelja Skakaca kakav je on sam...
     Koncept putovanja kroz vreme ili prostor pod nemogucim uslovima je nesto sto je vec eksploatisano, no mora se prizanti da je ideja ovog ostvarenja potpuno drugacija: David nije superheroj, njegove moci ne sluze covecanstvu, vec samo njegovim potrebama. Upravo ovo je sjajan zacin ovog filma. David je klinac, razmazen svojim mogucnostima, kakvih je puna planeta Zemlja, koji, zapravo, zivi tudje snove (konkretno Miline) i koji besciljno luta okolo (bas zato vreme uglavnom provodeci u potrazi za zabavom i nicim drugim). Bas to uvod u pricu cini fantasticnim. Nazalost, nisam siguran koliko razrada iste ima veze sa njim.
     Iako reditelj svojski pokusava da pokrije rupe scenarija odlicnim efektima (doduse, Liman s eproslavio filmovima "bez radnje", ali ciste akcije, koji su iz nekog razloga postali popularni). A scenario je prepravljan i popravljan i do kraja zavrsen tako da otprilike ima izgled svajcarskog sira. Jeste, planiraju se 2 nastavka, treba ostaviti prostora. No to ne opravdava potpuno nebulozna resenja. Likovi su sustinski nepovezani, bez korena (cak i sam David, iako je na njemu najvise radjeno), bez prave "hemije". U redu, pomenuti su Paladini, koji iz verskih razloga proganjaju Jumpere, ali gde su ostali Jumperi, ako je to zaista vekovni rat? Sve sto dobijamo je Golumu slicni Grifin, otkaceni lik koji ima samo jedan cilj u zivotu: da istrebljuje paladine (a mnogo cesce bezi od njih, skrivajuci se u dubini pustinje)! Ali on to ne radi za Jumpere uopsteno, on to radi sam. O njemu znamo samo da je nemilosrdan i da su mu roditelji ubijeni kad je bio 5ogodisnjak. Ni trunka dalje. Ili Mili. Tek lutka za ekran, uz poneko pitanje. Ne znam koja bi devojka pristala na onakav tretman, ma koliko volela nekog (a pogotovu posel tek par dana zabavljanja).
     Ako se na ovo nadovezemo cinjenicom da je Kristensen ponovio jako lose glumacko izdanje kao i u Star Wars (sto je prilicno kostalo drugu trilogiju), prakticno ne ponudivsi nista sem osmeha svom liku (da ne pricamo da sa Mili nema nikakvu hemiju, kao ni sa Portmenovom u vec pomenutim Star Wars), te ako dodamo "sljaku" Sama Jacksona i Diane Lane, film dodatno gubi na uverljivosti.
     Ok, najvljuje se nastavak i neke ce price mozda biti ispricane, te celokupna saga mozda i dobije okvir potencijala koji nosi. No, ovaj film, izolovano, nema pozitivnu kritiku bez mnogo doradjivanja i odgovora. Cak i s njima, pitanje je da li bi uspeo da prevazidje nivo mastarenja 17ogodisnjeg momka...
« Last Edit: September 13, 2009, 08:26:26 PM by wolfvaga » Logged
vinston
Admin

« Reply #1 on: September 13, 2009, 08:57:57 PM »

Jedan od retardiranijih filmova koje sam gledao u poslednje vreme. Druagr me je nagovorio da gledam inache ne bi mi ni palo na pamet. Jer nisam ljubitelj nauchno fantastichnih tin nebuloza. Ovo je ipak bio vrhunac gluposti. Em shto je uzasan scenario, em shto je pricha retardirana, em shto neamju glumce. Ona mala Mili ili ti Samer pod pravim imenom Rejchel Bilson, nishta sem odlichnog tela, predivnog lica, i sjajne crne kose, apsolutno nishta nema. Posle ovoga me je chak i glava zabolela 

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
wolfvaga
Moderator

Lupus in fabula :)

« Reply #2 on: September 14, 2009, 01:39:04 AM »

Svakako je bolji od Death Race, mada je to slaba uteha... Ono sto ga pomalo vadi je skroz ok soundtrack, pogotovu u prvoj polovini filma... Ovo ostvarenje ima ambiciju, ali nema realizaciju (mada je ja od Limana i ne ocekujem)...
Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to:  

kinoteka dob mondovizija