|
vinston
|
 |
« on: March 24, 2011, 06:09:29 PM » |
|
Ivan Mandic zavrsava novi film, ovog puta prica malo vise naginje na desnu stranu, radni naslov filma je Problem percepcije. Film ce biti prikazan na Beldocs festivalu. Ostaje nam da se nadamo da je dosta napredovao u odnosu na njegov prethodni film "Nestanak Heroja". Film je radio u saradnji sa Akademskim filmskim centrom.
Postoje konflikti koji trajno obeleže neki prostor i društvo. Nerešivi i zamrznuti u vremenu, bez obzira na događaje u spoljnom svetu, oni ne daju nadu u pomirenje i istinu. Konflikt između Partizana, koje su vodili komunisti i Četnika, koji su bili lojalni kralju, obeležio je Drugi svetski rat u Srbiji. Taj konflikt se nije dao zaključiti prostom pobedom u ratu.
General Dragoljub Draža Mihailović, vođa Jugoslovenske vojske u otadžbini, poznatije kao Četnici, 1946. godine osuđen je za veleizdaju i zločine protiv civilnog stanovništva. Međutim, 2010 godine, ova istorijska figura našla se ponovo pred sudom, sada ne kao zločinac i veleizdajnik, već kao žrtva političkog progona u ideološki motivisanom procesu koji je protiv njega vodila Komunistička partija. Cilj pokretača novog procesa je pravna i politička rehabilitacija i vraćanja građanskih prava generalu MIhailoviću. Koje od ta dva suđenja je ispravno? Rođaci i potomci žrtava četničkih zločina, na mestima stratišta opisuju događaje prema saznanjima do kojih su oni došli. Zagovornici rehabilitacije govore o svojim, kao i o aktivnostima različitih udruženja, institucija i vladinih tela na polju vraćanja časti i ugleda generalu Mihailoviću i četničkom pokretu.
|
|
|
|
|
|
Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
|