May 22, 2013, 03:00:52 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length

Home   Help Pravilnik Staff List Login Register imdb google filmske radosti kontakt  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: "Nevinost bez zaštite", Dragoljub Aleksić (1942)  (Read 1254 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
zevsonja
Moderator

« on: September 02, 2009, 03:27:31 PM »

http://i434.photobucket.com/albums/qq61/Winston888/nevinost.jpg
"Nevinost bez zaštite", Dragoljub Aleksić (1942)

IMDB

Scenario: Dragoljub Aleksic
Producent: Dragoljub Aleksic

Uloge:
Dragoljub Aleksic    ...    Akrobata Aleksic
Bratoljub Gligorijevic   ...    Petrovic
Vera Jovanovic   ...    Maceha
Ana Milosavljevic   ...    Nada
Pera Milosavljevic   ...    Sluga
Ivan Zivkovic   ...    Aleksic's brother

film sam gledao nedavno u kinoteci.

radi se o sjajnom delu koje je snimljeno za vreme okupacije. da bi sve bilo jos zanimljivije, prica je vrlo urbana i mogu reci, aktuelna sa trendovima onog vremena.
   dakle, radi se o junaku, mladom i snaznom koji predstavlja atrakciju u svakom momentu. coveka od celika (gl. ulogu) igra reziser dragoljub aleksic. on je zaista bio vrlo zanimljiv tip koji je sirom ondasnje ogromne juge leteo avionom drzeci se zubima za avionsko uze.    onda je prelazio preko konopca izmedju dve ogromne zgrade itd...
  u filmu se javljaju mnogi clanci iz svetskih novina koji pisu o njegovim podvizima. bio je jako poznat po svetu izmedju dva sv. rata po svojim neverovatnim nastupima.
   dakle, on se voli sa jednom mladom damom kojoj maceha zabranjuje da se vidja sa akrobatom, jer zeli da je obeca nekom matorom nitkovu i siledziji samo radi para i statusa. cura je nezna, mlada (nevinost bez zastite!), a njena maceha je odurna zenturina koja je mozda i ljubomorna na nju, mada to nije pokazano u filmu.
    delo je prepuno smesnih dijaloga i nenormalno ubacenih pesama (glumci samo odjednom dovate i krenu da pevaju, i to traje..), ali ima nema toliko losu pricu. naravno, film je zabranjen bio jer se sumnjalo da je aleksic saradjivao sa okupatorom, kada je uspeo da snimi film za vreme bombardovanja (bilo je zabranjeno okupljanje bilo kakve vrste - policijski cas i to), ail i zbog malo slobodnijeg tretiranja tematike koja nije bila zastupljena u nas.
   drama se zahuktava kada taj matorac nasrne ozbiljno na mladu nevinu curu, ali junak-akrobata sitize u pravi cas [kroz prozor neke ogromne zgrade!!]. ma, prica je predvidljiva, ali stvarno nije bilo dosadno gledati. naprotiv!

kasnije, 1968. dusan makavejev je zeleo da oda pocast ovo zaboravljenom delu, pa je napravio film pod istim nazivom.
on se sastoji iz delica ovog filma, ali predstavlja neku vrstu kolaza gde se ubacuju u mnoge druge stvari.

evo, sta je mak pricao o ovom filmu i aleksicu kome se divio jos kao decak:
U to jedno gladno vreme, za vreme okupacije, izlazile su novine koje su se zvale Novo vreme. Tu se pojavio članak o filmu akrobate Aleksića pod nazivom Nevinost bez zaštite, uz napomenu da je to zabranjeno za decu. Kao što su na tom istom trgu na Terazijama u prvoj godini rata bili obešeni neki ljudi, pa kada sam s mamom prolazio tuda ona mi nije dozvolila da gledam to za šta sam već bio čuo da je tako važno. Na tom trgu koji je bio razrušen bombama 1941. a zatim nekako zakrpljen, tu se dakle u bioskopu prikazivao film koji ja nisam mogao da vidim zato što je bio zabranjen za omladinu.

Ja sam ga kao đak gledao u Novom Sadu kada je izvodio tačku na „stubu smrti“. On je i tada, 50-ih godina, bio legenda, ali o kojoj se govori upola glasa, s obzirom da je kreirao svoj film u vreme rata, pa se postavljalo pitanje – da li je sarađivao sa okupatorom.

-U jednom momentu sam ga pitao: „Pa dobro, Aleksiću, vas su žene obožavale, kako ste mogli da im priđete sa tim oko pasa?“.

On mi je odgovorio: „Imate pravo, ali kada sam nastupao u Zaječaru, recimo, ja sam slao svoje ljude da dobro zategnu uže između dve najistaknutije zgrade. Dok oni to zatežu, ja gledam naokolo, i vidim, recimo, kako neka žena stoji dugo na vratima ispred prodavnice cipela i gleda u mom pravcu. Zatim vidim ženu koja postavlja veš na prozor, duže nego što je uobičajeno. Međutim, znao sam i da svi muževi istovremeno gledaju u mene. Zato ja, kad mi se pruži prilika, šapnem diskretno u prolazu – vidimo se u ponedeljak u 10 u hotelu, soba broj taj-i-taj. Već dan nakon toga ja sam u Negotinu’...

Aleksić je voleo sve akrobatske filmove, italijanske, američke, a pričao mi je da je na njega uticao neki ruski film u kojem su ljudi bili lansirani iz topa... Aleksić je i sam napravio takav top, sa kojim je putovao i u Grčku, i desilo mu se da je greškom top prepunio barutom, tako da je čovek koga je on izbacivao umesto da leti 16 metara do mreže preleteo nekih 30 metara i poginuo, a Aleksić nije sudski odgovarao samo zato što je izbio rat...

« Last Edit: September 02, 2009, 07:38:16 PM by vinston » Logged

Vi slepi, vi gluvi, vi sebicni ljudi
sto pravite buku bez reda i smisla
bez zasto i zato
za koga i kako

bez pitanja koje bi mozda osusilo
ponosni osmeh na licu bez suza
na licu sto nikada obraz okrenulo nije
*bublik*
Član
**

« Reply #1 on: September 02, 2009, 07:01:51 PM »

Ja sam gledala kao mala film Dusana Makavejeva i znam da mi je bio vrlo cudan, posle sam ga jos dvaput odgledala, i sad skoro jednom.... i vrlo je zabavan!!! Meni su jako strasni ti ljudi iz tog doba u filmu, tako beli, cudno nasminkani i jos domaci, za mene je to pravi uzitak

Ali nisam nikad gledala samo Aleksicev film, moracu

"Lud je samo onaj čija se ludost ne poklapa sa ludošću većine."

Samjuel Beket
vinston
Admin

« Reply #2 on: September 02, 2009, 07:43:32 PM »

Gledali smo ga zajedno i kidali se od smeha. Bilo nas je ukupno sestorica ako se dobro secam.
Film je genijalan. Totalni amater je radio film, ali ga je bash odradio, svaka mu dala.
Neka vam se chini da scenarija nije ni bilo vec da su samo ukljuchili kameru i udri po traci.
Ja sam bio ubedjen da kada smo ishli da gledmao film da je to Makavejevov, ali sam se grdno prevario.
Odlichne su one scene letenja, prelazak pomocu uzeta sa jedne zgrade na drugu i provaljivanje u stan njegove drage.
A tek dijalozi 

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
zevsonja
Moderator

« Reply #3 on: September 03, 2009, 02:11:40 AM »

ja nisam gledao makov film, tako da cu to morati.

inace, muz u pravom zivotu te male nade koju spasava aleksic je onaj grbavi batler koji glumi nekog priglupog seljaka, ali sa osecaj za moralno ispravne stvari.

ovo je pravi raritet i sjajno delo. imam utisak da bi najbolji prostor za ovaj film bio neki otvoren prostor sa mnoogo ljudi. da muzika/songovi  treshte.

bez zasto i zato
za koga i kako

maxbunker
Član
**

« Reply #4 on: September 03, 2009, 04:34:11 AM »

O Dragoljubu Aleksiću(koga je lično poznavao) i njegovom filmu pisao je svojevremeno pokojni Bogdan Tirnanić.Po tekstu koji je napisao i kog se sećam Aleksić je bio sve i svja u tom filmu.Ali to već znate i o tom ste pisali.Niste napisali da je to,opet po Tirnaniću,naš prvi dugometražni zvučni film.To kako se Aleksić snalazio da pod okupacijom nabavlja materijal za snimanje,kako je do novca za snimanje dolazio ne samo nastupima po vašarima nego i baveći se crnom berzom(za sve ovo kazna je bila logor ili egzekucija),kako je budući da je po zanimanju bio bravar sam pravio reflektore i rekvizite za snimanje filma...To je posebna priča dostojna jednog filma.Kao što je i sam Aleksić dostojan te časti.
  Sa ove vremenske distance film izgleda naivan i smešan.Ako se uzme u obzir da ga je radio jedan prostodušni filmski analfabeta u vreme smrti a ne filma, za publiku koja je o filmu znala manje od njega i koja je mogla da shvati samo takav scenario,može se zaključiti da ovo nije običan film.Ovo je priča o volji i podvigu jednog čoveka.

zevsonja
Moderator

« Reply #5 on: September 03, 2009, 01:32:43 PM »

maxbunker:
Niste napisali da je to,opet po Tirnaniću,naš prvi dugometražni zvučni film.

ne znam da li je to tirketova info, ali znam da je prilicno zastupljen podatak da je ovo prvi zvucni film. znao sam to, ali zaboravih da pomenem.

bez zasto i zato
za koga i kako

maxbunker
Član
**

« Reply #6 on: September 03, 2009, 04:07:01 PM »

Znao sam i ja to pre Tirnanića ali on je to spomenuo u tekstu o ovom filmu i Dragoljubu Aleksiću.Verovatno je mnogo ljudi pisalo o ovom filmu pre Tirnanića ali je njegov članak prvi koji sam pročitao i koji mi je bio dostupan.Prosto ovaj podatak nisam hteo da izdvajam iz celine.
zevsonja
Moderator

« Reply #7 on: September 03, 2009, 05:40:53 PM »

maxbunker@

svakako, svakako.    i bolje sto si pomenuo i taj podatak i tirketa. jel mozda imas taj tekst? aj, prekopiraj bar neke delice ovde da procitamo, ako ti nije problem. 

bez zasto i zato
za koga i kako

maxbunker
Član
**

« Reply #8 on: September 04, 2009, 12:19:18 AM »

Već bih ga postavio da ga imam.Potrudiću se da iskopam nešto.
zevsonja
Moderator

« Reply #9 on: September 04, 2009, 12:25:42 AM »

super. hvala na trudu. 

bez zasto i zato
za koga i kako

Pages: [1]   Go Up