"Nevinost bez zaštite", Dragoljub Aleksić (1942)
IMDBScenario: Dragoljub Aleksic
Producent: Dragoljub Aleksic
Uloge:Dragoljub Aleksic ... Akrobata Aleksic
Bratoljub Gligorijevic ... Petrovic
Vera Jovanovic ... Maceha
Ana Milosavljevic ... Nada
Pera Milosavljevic ... Sluga
Ivan Zivkovic ... Aleksic's brother
film sam gledao nedavno u kinoteci.
radi se o sjajnom delu koje je snimljeno za vreme okupacije. da bi sve bilo jos zanimljivije, prica je vrlo urbana i mogu reci, aktuelna sa trendovima onog vremena.
dakle, radi se o junaku, mladom i snaznom koji predstavlja atrakciju u svakom momentu. coveka od celika (gl. ulogu) igra reziser dragoljub aleksic. on je zaista bio vrlo zanimljiv tip koji je sirom ondasnje ogromne juge leteo avionom drzeci se zubima za avionsko uze.

onda je prelazio preko konopca izmedju dve ogromne zgrade itd...
u filmu se javljaju mnogi clanci iz svetskih novina koji pisu o njegovim podvizima. bio je jako poznat po svetu izmedju dva sv. rata po svojim neverovatnim nastupima.
dakle, on se voli sa jednom mladom damom kojoj maceha zabranjuje da se vidja sa akrobatom, jer zeli da je obeca nekom matorom nitkovu i siledziji samo radi para i statusa. cura je nezna, mlada (nevinost bez zastite!), a njena maceha je odurna zenturina koja je mozda i ljubomorna na nju, mada to nije pokazano u filmu.
delo je prepuno smesnih dijaloga i nenormalno ubacenih pesama (glumci samo odjednom dovate i krenu da pevaju, i to traje..), ali ima nema toliko losu pricu. naravno, film je zabranjen bio jer se sumnjalo da je aleksic saradjivao sa okupatorom, kada je uspeo da snimi film za vreme bombardovanja (bilo je zabranjeno okupljanje bilo kakve vrste - policijski cas i to), ail i zbog malo slobodnijeg tretiranja tematike koja nije bila zastupljena u nas.
drama se zahuktava kada taj matorac nasrne ozbiljno na mladu nevinu curu, ali junak-akrobata sitize u pravi cas [kroz prozor neke ogromne zgrade!!]. ma, prica je predvidljiva, ali stvarno nije bilo dosadno gledati. naprotiv!

kasnije, 1968. dusan makavejev je zeleo da oda pocast ovo zaboravljenom delu, pa je napravio film pod istim nazivom.
on se sastoji iz delica ovog filma, ali predstavlja neku vrstu kolaza gde se ubacuju u mnoge druge stvari.
evo, sta je mak pricao o ovom filmu i aleksicu kome se divio jos kao decak:
U to jedno gladno vreme, za vreme okupacije, izlazile su novine koje su se zvale Novo vreme. Tu se pojavio članak o filmu akrobate Aleksića pod nazivom Nevinost bez zaštite, uz napomenu da je to zabranjeno za decu. Kao što su na tom istom trgu na Terazijama u prvoj godini rata bili obešeni neki ljudi, pa kada sam s mamom prolazio tuda ona mi nije dozvolila da gledam to za šta sam već bio čuo da je tako važno. Na tom trgu koji je bio razrušen bombama 1941. a zatim nekako zakrpljen, tu se dakle u bioskopu prikazivao film koji ja nisam mogao da vidim zato što je bio zabranjen za omladinu.
Ja sam ga kao đak gledao u Novom Sadu kada je izvodio tačku na „stubu smrti“. On je i tada, 50-ih godina, bio legenda, ali o kojoj se govori upola glasa, s obzirom da je kreirao svoj film u vreme rata, pa se postavljalo pitanje – da li je sarađivao sa okupatorom.
-U jednom momentu sam ga pitao: „Pa dobro, Aleksiću, vas su žene obožavale, kako ste mogli da im priđete sa tim oko pasa?“.
On mi je odgovorio: „Imate pravo, ali kada sam nastupao u Zaječaru, recimo, ja sam slao svoje ljude da dobro zategnu uže između dve najistaknutije zgrade. Dok oni to zatežu, ja gledam naokolo, i vidim, recimo, kako neka žena stoji dugo na vratima ispred prodavnice cipela i gleda u mom pravcu. Zatim vidim ženu koja postavlja veš na prozor, duže nego što je uobičajeno. Međutim, znao sam i da svi muževi istovremeno gledaju u mene. Zato ja, kad mi se pruži prilika, šapnem diskretno u prolazu – vidimo se u ponedeljak u 10 u hotelu, soba broj taj-i-taj. Već dan nakon toga ja sam u Negotinu’...
Aleksić je voleo sve akrobatske filmove, italijanske, američke, a pričao mi je da je na njega uticao neki ruski film u kojem su ljudi bili lansirani iz topa... Aleksić je i sam napravio takav top, sa kojim je putovao i u Grčku, i desilo mu se da je greškom top prepunio barutom, tako da je čovek koga je on izbacivao umesto da leti 16 metara do mreže preleteo nekih 30 metara i poginuo, a Aleksić nije sudski odgovarao samo zato što je izbio rat...