May 19, 2013, 10:05:37 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length

Home   Help Pravilnik Staff List Login Register imdb google filmske radosti kontakt  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Povratak (Zivojin Pavlovic, 1966)  (Read 570 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
wolfvaga
Moderator

Lupus in fabula :)

« on: December 13, 2008, 04:54:27 PM »

rezija..........Zivojin Pavlovic
scenario..........Branimir Tori Jankovic
po romanu..........Save Jokica
uloge:
 Velimir 'Bata' Zivojinovic..........Al Kapone
Snezana Lukic..........Gordana
Nikola Cobanovic
Dusan Cvetkovic
Predrag Milinkovic..........Tintor
Jovan Burdus Janicijevic..........Boki
Stole Aranjdejlovic..........Stole
zanr..........krimi/drama

Priznajem da me je, kada sam pre par godina to konacno shvatio, jako iznenadio kvalitet nasih filmova (i ne samo filmova, vec uopste nase umetnosti) iz 60ih godina proslog veka. Tada je stara Juga (koju cesto mnogi pljuju, ali je se ljudi i secaju sa nostalgijom) pretendovala da bude svetska velesila u svemu. A gosn. Tita je bio kosmopolita i hedonista, pa je ocigledno jedini na ovim prostorima znao sta je svojim narodima trebalo da da, da bi od njih ocekivao rezultate. Mozda ti pritisci i nisu imali toliko uspeha, koliko veciti "talenat" ljudi na ovim prostorima (ili bolje receno podvojenost-kad imas toliko neobrazovanih i neinteligentnih ljudi na jednom mestu, protivteza jednostavno mora da postoji u ljudima koji su vanserijski). A mozda je sve to tek splet okolnosti...
     Toliki uvod za ovaj film uopste nije slucajan. Kao ni naznaka da se radi o krimi/drami. I to potpuno urbanoj. Sam film pocinje u vozu. Mladi Al Kapone se vraca iz poravnog doma posle nekoliko odlezanih godina. Javlja se u policijski stanicu, pokusace da bude rehabilitovan. Islednici izmedju sebe dele uloge na pesimistu i optimistu kad je ovaj mladic u pitanju: ipak mu pronalaze posao. I u toj prici, jedan od njih dvojce se seti velikog Al Kaponea... Coveka koji je mogao da uradi bas sve. Bezao od odgovornosti i voleo da zivi lagodno, a bio vrhunski u svom poslu. Ipak, uhvatili su ga i poslali u "ustanovu" na 6 godina. Kad se vratio-nista vise nije bilo isto. Nema njegove kuce, majka mu je umrla, nema nikoga sem starog, loseg drustva koje ga odmah vrbuje i podvojava-cas na jednu, cas na drugu stranu, dok on pokusava da se uklopi u sistem zivota i nadje normalan posao. U medjuveremenu, spava u ruskoj crkvi...
     Ovakve, socijalne price su prava retkost u nasoj kinematografiji. Ostrog, britkog izraza, sa pokusajem da se neke stvari pokazu onakve kakve jesu, bez ulepsavanja ili stimovanja. Ipak, dve stvari koje upadaju narocito u oci su atmosfera, koja u mnogome podseca na bilo kog evropskog autora tog vremena, koja odise kosmopolitizmom Beograda onih dana, iako se bavi, uslovno receno, tamnom stranom prestonice. Likovi su stvarni, ubedljivi, produkt svog vremena i urbanizacije koja je relativna retkost u pravom smislu i danas na ovim prostorima. Druga stvar, koja se naslanja na ovu prvu, je svakako sjajna uloga Bate Zivojinovica (Al Kapone). Definitivno jedno od najboljih njegovih izdanja, prilicno mu je "legla".
     Uz celu ovu pricu, moram da se deklarisem kao neko ko bas i ne voli ovakve filmove (krimice), mada sam uvek rad da ih pogledam. Mozda je problem u tome sto imam krnju verziju cele price (nekih 60 minuta, a trebalo bi da ima 70) ili u necem drugom. Mada, priznajem da sam uzivao u atmosferi i slikama Beograda, ponovo se zacudio kosmopolitizmu tog vremena na ovim prostorima... Sve to je jako cudna kombinacija, i ume da deluje na coveka. Mene je dirnulo, nateralo da razmislim o stvarima (resocijalizacija), o kojima sam vec imao prilike mnogo da citam i stoga nisam video nista novo u Al Kaponeovoj borbi. A moram da dodam i da je to moglo mozda i vise da bude razradjeno... Od mene 8/10...
Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to:  

kinoteka dob mondovizija