New Best Friend (Zoe Clarke-Williams, 2002)
http://www.imdb.com/title/tt0191074/Jedan od američkih filmova čija bi mi recenzija jamačno donela ban na kvazi-filmskim forumima.
U stvari sam ja predobar recenzent a ovo je preslab film da bih se uopšte njime bavio. Ali to je takozvani
film sa porukom i samo zbog toga sledi recenzija.
Elem, rediteljka Zoe sa dva prezimena (nikad čuo za nju!) pozabavila se odnosom bogataš-siromah.
Lepo je rekao Broj Jedan da je bolje živeti 1000 godina kao bogataš nego 7 dana kao siromah. Vrediš onoliko koliko novaca imaš. Dzaba ti i sposobnost i talenat i to što si najbolji student, dzaba ti krupne oči i još krupnije sise (Mia Kirshner), dok nemaš para ti si nula. Ništica.
Da bi izašla iz nepoželjnog statusa ništice Mia će se uvući trima najbogatijim koleginicama (reč je o maturantkinjama). I nema šta neće uraditi: nalivaće se alkoholom, drogirati, vrteti dupetom, poj***ti sve što joj se nadje na putu, i muško i žensko, i očeve i majke i tudje momke, lagati, izmišljati, manipulisati, tako da će tri jadne bogatašice s pravom reći, vidiš šta ti je sirotinja, pružiš joj samo mali prst a ona odmah pokaže koliko je prosta, sirova i nekulturna. Strašno.
Naravno da je ovakvoj osobi trebalo stati na rep i na kraju je dobila što je zaslužila. Da ne bi ispalo da nema pravde u Americi ubica je stavljen iza simboličnih rešetaka (odakle će ga koliko sutra izvući tatini advokati).
Sasvim slab film, doduše sa tezom ali bez stava.
Glumci: tri bogatašice, sirotica Mia, dva mladića i crni pandur - trudili su se koliko i rediteljka, znači, uredno štancovali. Mia Kirshner je inače odlična glumica ali joj se mora pružiti puna pažnja i odgovarajući scenario. Prilično je dobra i Dominique Swain, a Meredith Monroe u glavnoj ulozi još ponajgora - bleda i neuverljiva sa 3 dosadno ista izraza koje vrti kroz ceo film.
Smešno, znači smešno uradjene lezbo scene sa nepotrebnim pretapanjima i deformacijama slike, još malo pa da čovek pomisli, evo blura gde ga nisam očekivao. Pritom, nema šta da se bluruje, sve je devičanski nevino.
Imbecilan filmić za vrelo letnje popodne.