May 26, 2013, 03:21:16 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length

Home   Help Pravilnik Staff List Login Register imdb google filmske radosti kontakt  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Planet of the Apes (Tim Burton, 2001)  (Read 410 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
vinston
Admin

« on: March 16, 2009, 01:25:01 PM »

Scenario: William Broyles Jr.
Po romanu: Pierre Boulle
Producent:Richard D. Zanuck
Muzika:Danny Elfman
Kostimi:Colleen Atwood, Donna O'Neal

Uloge:
Mark Wahlberg          ...    Captain Leo Davidson
Tim Roth                   ...    Thade
Helena Bonham Carter    ...    Ari
Michael Clarke Duncan   ...    Attar
Paul Giamatti           ...    Limbo
Estella Warren           ...    Daena
Cary-Hiroyuki Tagawa   ...    Krull
David Warner           ...    Sandar

Nisam ni knjigu chitao niti gledao original iz '68. U stvari mozda jesam gledao ali kada sam klinac bio, tako da se ni ne secam. Ali ovaj me je privukao samo zbog chinjenice da je Tim Barton radio. Odgledao sam vishe od 70% njegovih ostvarenja. Neshto najgore shto je napravio jeste "Mars Attacks!", ubedljivo najdebilniji film. Gledajuci planetu, nije me neshto ocharao, ali je ispunio svoju svrhu. Posle njega sam zaspao kao beba.

Mark Volberg u glavnoj ulozi  
Mislim nema on tu shta da glumi kada je to upravo Marki Mark, legenda modne industrije pochetkom 90-ih. Uvek se nasmejem kada ga vidim, u ulozi pilota koji se nalazi na svemirskoj stanici, koja nalece su na elektromagnetnu oluju. Prvo je on, naravno hteo da ide i izvidi situaciju, medjutim, poslali su majmuna. Izgubio se prvo kontakt, a posle i brodic sa njim. Tada Mark uzima sudbinu u svoje ruke i odlece u potrazi za majmunom. Naravno nije ga nashao i bio je u neprilici jer od silnog namagnetisanja i elektriciteta ugasio mu se brodic, posle jednog od udara pali se i svetlosnom brzinom odlece u nepoznati pravac, kontrolna tabla je poludela. Odlazi u buducnost. U jedan sasvim drugi svet, gde su majmuni vladari,a ljudi robovi. Da im vrate za sva zlodela koja smo im radili. I tako ide pricha.

Opet mi se nekako svidela pricha. Dobro kraj je totalno bljuzgav, to priznajem ali ovako futurizam, putovanje kroz vreme. Oduvek me je ta tematika privlachila. Kostimi su manje vishe solidno uradjeni, shminka je najbolja. Scenografija je isto na nivou. Mada sam imao malo loshiji snimak pa fotografija nije dolazila do izrazaja ali pretpostavljam da je takodje odlichna.

Naravouchenije, nemoj se sa sudbinom igrati, nikad ne znash shta te cheka na drugoj strani
« Last Edit: October 01, 2009, 11:48:43 AM by vinston » Logged

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
wolfvaga
Moderator

Lupus in fabula :)

« Reply #1 on: March 16, 2009, 06:29:06 PM »

Definitivno je dobro sto nisi odgledao original iz '68. U poredjenju sa njim, ovo ostvarenje nije nista posebno i razocarao bi se, bas zato sto volis filmove Tima Bartona. Film o kojem pricamo je prezapetljan, nejasan i samom autoru koji ga je isprva zapetljao. A kraj je sacuvaj boze od nelogicnosti... Ipak, valja naglasiti da je sama prica, poenta i jos stosta dosta drugacije od originala, pa je mozda i bolje (za ovaj film) gledati ih kao odvojene celine. Mislim, svakako je bolji rimejk od recimo Solarisa Stivena Soderberga, ali i dalje je, i u okvirima sf zanra, prosecno ostvarenje...
vinston
Admin

« Reply #2 on: March 16, 2009, 07:46:17 PM »

Oh ne brini se, iako obozavam Bartona, svakom se desi da omane. I ne razocharam se ja tako lako u svoje ljubimce. Kao shto me Kubrik nije razocharao sa Spartakusom, koji mu je najpromashaj karijere, tako ni sa Bartonom.
Aj pojasni malo original, sad me bash interesuje, ali me mrzi da skidam
« Last Edit: October 01, 2009, 11:52:25 AM by vinston » Logged

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
wolfvaga
Moderator

Lupus in fabula :)

« Reply #3 on: March 16, 2009, 07:56:51 PM »

Prvo, Carlton Heston glumi glavnu ulogu (po meni je u pitanju jedna od najvecih glumackih faca svih vremena). Drugo, ljudi su tamo potpuno drugacije predstavljeni, okolnosti pod kojima se oni spustaju na zemlju su drugacije, sa cim se srecu i kako prolaze u novom svetu majmuna... Sve do samog kraja, gde im se ruse sve nade... U pitanju je jedna od najoriginalnijih sf prica svih vremena, treba da je pogledas, a ne da ti prepricavam ...
zevsonja
Moderator

« Reply #4 on: July 11, 2009, 08:17:01 PM »

vise puta pocinjao sa gledanjem (slucajno nabasao na TVu), ali ipak mi je bio previse odbojan, dok mi je, na primer, pomenuti "mars napada" bio mnogo zanimljiviji jer se radi od pocetka o sprdnji. doduse, to sam gledao kao jako mali, pa mozda zato...

"pleneta majmuna" mi je bila zanimljiva ideja sa tim majmunolikim feudalnim ustrojstvom jedne planete i obrnutog tretiranja ljudi od onog kako smo navikli. bilo bi dosta interesantnije da su se ubacili i pacovi ili nesto slicno. na znam za knjigu, tek sada sam cuo da je po njenim motivima radjena, tako da alegorija mi nije bas sasvim dobro obradjena, barem u filmu, ali dobro... ko zna sta bi me cekalo do kraja, mada nisam nikog cuo sa posebno dobrim komentarima o ovom bartonovom ekranizacijom.

vidim na "imdb-u" da su film okitili nekim silnim i nagradama nominacijama:
http://www.imdb.com/title/tt0133152/awards

P.S.
 pjer boul napisao knjigu??! nisam imao pojma... a gledao sam "most na reci kvai" 

Vi slepi, vi gluvi, vi sebicni ljudi
sto pravite buku bez reda i smisla
bez zasto i zato
za koga i kako

bez pitanja koje bi mozda osusilo
ponosni osmeh na licu bez suza
na licu sto nikada obraz okrenulo nije
Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to:  

kinoteka dob mondovizija