May 18, 2013, 08:49:09 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length

Home   Help Pravilnik Staff List Login Register imdb google filmske radosti kontakt  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Sačuvajmo kulturno blago  (Read 946 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
zevsonja
Moderator

« on: June 28, 2009, 07:42:05 PM »

kada sam pre neki dan cuo, bio sam totalno zaprepascen. video sam vesti gde prestaje finansiranje "petnice" i da odluceno da prekine drzavno finansiranje ove vanredno vredne ustanove, ali je posle, nakon velike buke, javnost umirena vescu da ce ipak biti nesto novca. elem, dok se oni dogovore ljudi su vec reagovali i napravili peticiju:

sacuvajmo kulturno blago:
http://www.savepetnica.com/index.php?page=p03&lang=sr
« Last Edit: July 10, 2009, 06:14:07 PM by zevsonja » Logged

Vi slepi, vi gluvi, vi sebicni ljudi
sto pravite buku bez reda i smisla
bez zasto i zato
za koga i kako

bez pitanja koje bi mozda osusilo
ponosni osmeh na licu bez suza
na licu sto nikada obraz okrenulo nije
irenica
Član
**

« Reply #1 on: June 28, 2009, 11:37:18 PM »

Stvarno sramota!
Ja sam inače iz Valjeva, a Petnica je odatle nepunih 10 km, tako da me ova vest nekako jos vise ljuti. Mislim da je to jedno od retkih mesta u kojim je mladim pametnim ljudima pruzena sansa da nesto vide i čuju. I zaista ne vidim niti jedan jedini razlog da se finansiraju svakakve nevladine organizacije koje ničemu ne sluze, a ovakvoj ustanovi uskrate sredstva. Ne znam da li je neko odavde tamo bio, ja sam svraćala pre nekih mesec dana, i prava je sramota da se nista ne ulaze, zgrada ko zna od kada nije renovirana, pretpostavljam da su i uslovi za rad losi. Ma stvarno katastrofa...
« Last Edit: September 06, 2009, 11:52:24 PM by wolfvaga » Logged
*bublik*
Član
**

« Reply #2 on: June 29, 2009, 12:24:00 AM »

Ove NVO se finansiraju iz inostranstva, sve su to strani placenici

"Lud je samo onaj čija se ludost ne poklapa sa ludošću većine."

Samjuel Beket
irenica
Član
**

« Reply #3 on: June 29, 2009, 01:08:03 AM »

Naravno da jesu    ali dobijaju oni i "ispod zita"  
« Last Edit: September 06, 2009, 11:49:53 PM by wolfvaga » Logged
zevsonja
Moderator

« Reply #4 on: June 29, 2009, 01:37:54 AM »

posle su zataskali stvari pod izgovorom da ce samo deo sredstava biti krajcovan zbog "krize", a koliko ce to biti, to jos uvek ne izlazi tacno. sto se mene tice, ne bi trebalo nista uskratiti tim vrednoj i talenovanoj deci, nego otvoriti jos jedan slican centar ili bar uvecati odeljenja jer mnogi ne mogu da odu iako imaju potencijala. znam da je akcenat na malim grupama, ali ako imamo pametne ljude, buduce naucnike, onda ne treba skrtariti.

bez zasto i zato
za koga i kako

*bublik*
Član
**

« Reply #5 on: June 29, 2009, 02:28:27 AM »

Sve se ukida zbog krize, gomila stipendija i od firmi, a i onih koje su bile iz drzavnog budzeta, za talente i ostalo...

Nazalost, nas potencijal i talenat i dalje odlazi u inostranstvo, sto je i razumljivo. Niko nije lud da uci i radi negde gde ga ne cene i gde nema uslova.

Ja se nadam da cu na master otici negde preko, ovde leba nema

"Lud je samo onaj čija se ludost ne poklapa sa ludošću većine."

Samjuel Beket
vinston
Admin

« Reply #6 on: June 29, 2009, 10:19:03 AM »

Navikli smo da se ovakve stvari deshavaju. Ne znam shto se toliko chudite. ovde to jeste normalno, nazalost. 

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
zevsonja
Moderator

« Reply #7 on: June 30, 2009, 12:17:12 AM »

izaslo u danasnjim novinama. ispada kao da su ljudi izmislili vest...

u svakom slucaju, pozitivno obavestenje.

Ministar za nauku i tehnolo?ki razvoj Bo?idar Djelić izjavio je danas u Beogradu da će istra?ivačka stanica u Petnici ne samo opstati već i prosperirati u narednom periodu jer je Vlada Srbije planirala sredstva za njeno finansiranje.
Đelić je na konferenciji za novinare posle naučnog skupa posvećenog integraciji Srbije u Evropski istra?ivački prostor. rekao da je Petnica jedan od 12 ključnih infrastrukturnih projekata koje će Vlada Srbije finansirati u sledećih tri do pet godina.

"Radi se o originalnom projektu. Retko kada smo u Srbiji iznedrili ne?to ?to je sada model za mnoge druge institucije u svetu, pa nema ni pomisli da ne podr?imo a kamo li da zatvorimo taj projekat", izjavio je Đelić
On je nagasio da je Petnica predviđena u infrastrukturnom planu i deo je odnosa sa Evropskom investicionom bankom u iznosu od tri miliona evra.
  preuzeto sa sajta 24sata.rs

bez zasto i zato
za koga i kako

vinston
Admin

« Reply #8 on: September 01, 2009, 12:13:24 PM »

Srbija je dobila 31. avgusta prvi Zakon o kulturi posle 17 godina, a iako će njegov značaj biti prekretnički, s obzirom da predviđa niz sistemskih novina, usvojen je uz mnogo manju pažnju javnosti od izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju, koje je takođe predložilo Ministarstvo kulture.

Za Predlog zakona o kulturi, koji je razmotren još sredinom jula u načelu, glasali su gotovo svi prisutni poslanici - 127 od ukupno 128, a usvojen je i amandman poslanice Demokratske stranke Gorice Mojović.

Zakonodavni odbor je prethodno izvršio redakciju teksta, kojom je promenjen predloženi tekst člana 16. i člana 23a, sa čim se složio i predstavnik vlade na sednici.

Predstavljajući Predlog zakona o kulturi u julu, ministar kulture Nebojša Bradić je istakao da bi trebalo da obezbedi pravni okvir za dalji kulturni razvoj, kao i za promene kulturne prakse, poboljšanje položaja svih aktera kulturne politike i jasno definisanje obaveza i odgovornosti javne uprave prema njima.

Zakon o kulturi trebalo bi da bude osnova za još desetak podzakonskih akata, neophodnih za njegovu primenu, a s obzirom na njegov krovni karakter - i za nove zakone u posebnim oblastima kulture i umetnosti.

Tokom rasprave, najviše su kritikovane predložene odredbe koje se odnose na sastav Nacionalnog saveta za kulturu, postupak privatizacije u kulturi i način zaštite kulturnih dobara.

Zakon predviđa Nacionalnog saveta za kulturu kao stručno-savetodavnog tela, čije bi članove birala skupština na predlog vlade, koja bi donosila i Strategiju razvoja kulture Srbije, a na osnovu nje bi potom usvajali programe i Autonomna pokrajina i lokalna samouprava.

Među novinama je konkursni izbor direktora ustanova čiji su osnivač Republika, Pokrajina ili lokalna vlast, a predviđeno je i da lica koja obavljaju umetničke, programske ili stručne poslove u ustanovi, zasnivaju radni odnos ugovorom o radu, s mogućnošću ponovnog zaključivanja.

Ustanove kulture mogle bi da steknu status ustanove kulture od nacionalnog značaja, koji bi mogao da bude i oduzet.

Zakon o kulturi bi trebalo da na sistematski način reši probleme umetnika, saradnika i stručnjaka u kulturi, budući da predviđa kako uslove i način za sticanje statusa lica koja samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture, tako i obezbeđivanje sredstava u budžetu Srbije za uplatu doprinosa za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje.

Radi podsticanja kulturnog stvaralaštva, predviđeno je da vlada utvrđuje republičke nagrade za poseban doprinos razvoju kulture i kriterijume za njihovu dodelu, a podsticanje umetničkog stvaralaštva predviđeno je i dodeljivanjem priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, u vidu doživotnog mesečnog novčanog primanja umetniku, odnosno stručnjaku. Ta praksa funkcioniše proteklih par godina na osnovu vladinih uredbi.

Predlogom zakona predviđeno je, između ostalog, i da se sredstva za finansiranje kulturnih delatnosti mogu obezbeđivati osnivanjem i delovanjem zadužbina i fondacija.

Stupanjem na snagu krovnog zakona o kulturi prestali bi da važe Zakon o delatnostima od opšteg interesa u oblasti kulture iz 1992. i Zakon o samostalnom obavljanju umetničke ili druge delatnosti u oblasti kulture iz 1998. godine.

Zakon o kulturi razmotren je objedinjeno po hitnom postupku s predlogom Zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju, koji je izazvao burne reakcije, pa i optužbe dela opozicionih stranaka da se Srbija vraća u vreme gušenja slobode medija iz 90-ih, kada su te partije i bile na vlasti.

Za izmene Zakona o javnom informisanju glasalo je 125 od prisutnih 225 poslanika, a usvojen je u blažoj verziji nego što je prvobitno predviđeno - budući da je vlada još uoči rasprave sama predložila amandmane, prihvatajući pojedine primedbe medijskih udruženja i odustajući od uvođenja osnivačkog kapitala medija (planiranog u iznosu od 50.000 evra) i prvobitnih visokih iznosa kazni za kršenje zakona.

Usvojen je uoči glasanja i amandman radikala kojim se odbacuje vladin predlog o zatvaranju medija koji su u protekloj poslovnoj godini bili više od 90 dana u blokadi.

Ipak, novim odredbama zakona pojedini mediji mogli bi da budu zabranjeni, a kazne za prekršaje višestruko su povećane, kako za glasilo i odgovornog urednika, tako i za distributere ako prekinu distribuciju novina iz neekonomskih razloga.

Nove odredbe Zakona o javnom informisanju podelile su i vladajuću koaliciju, pa su poslanici Socijalističke partije Srbije bili uzdržani, kao što su i ranije najavili, ali su obezbedili kvorum.

Za izmene zakona glasali su i poslanici opozicione Liberalno-demokratske partije, osim Vesne Pešić i Žarka Koraća, kao i samostalni poslanik Vladan Batić (Demohrišćanska stranka Srbije), dok su protiv bili radikali, Demokratska stranka Srbije, Nova Srbija i pojedini poslanici Jedinstvene Srbije, a poslanici Srpske napredne stranke napustili su salu.

Dok je vlast poručila da zakonske izmene nikako ne znače gušenje slobode medija, većina opozicionih stranaka ponovila je ocene o povratku u devedesete, koje je ministar kulture Nebojša Bradić odbacio kao neosnovane još za vreme skupštinske rasprave, ističući da je cilj podizanje stepena odgovornosti medija radi zaštite prava građana.

Iako se u javnosti spekulisalo da će izmene medijskog zakona dovesti čak i do pada vlade, predsednik Srbije Boris Tadić, kako su preneli svi elektronski mediji kao jednu od vesti dana, potpisao je usvojeni zakon nedugo posle glasanja u parlamentu, ističući da je u procesu evropske standardizacije svih domaćih zakonskih akata neophodno da se uredi medijski sektor u Srbiji i dovede na evropski nivo.

Tadić je, povodom različitih reakcija na izmene Zakona o javnom informisanju, poručio i da će pratiti efekte njegove primene.

(SEEcult.org)

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to:  

kinoteka dob mondovizija