irenica
Član

|
 |
« on: June 26, 2009, 03:49:15 PM » |
|
 rezija..........Emir Kusturica scenario..........Emir Kusturica muzika..........Stribor Kusturica fotografija..........Milorad Glusica uloge: Uros Milovanovic..........Cane Marija Petronijevic..........Jasna Aleksandar Bercek..........Deda Zivojin Markovic Miki Manojlovic..........Bajo Ljiljana Blagojevic..........Bosa Stribor Kusturica..........Topuz Vladan Milojevic..........Runjo Kosanka Djekic..........Jasnina majka Cane (Uro? Milovanović) ?ivi sa svojim dedom ?ivojinom (Aleksandar Berček) u jednom selu na Zlatiboru. Sem njih dvojice i lokalne učiteljice (Ljiljana Blagojević) u bli?oj okolini nema nikoga. On odrasta sam, prepu?ten dedinim vragolijama i čudnovatim izumima, potuno nesvestan realnog sveta, okru?en bajkovitim predelom i nestvarnim slikama divljine. Jednog dana, međutim, u selo dolazi ?kolski inspektor i odlučuje da zatvori ?kolu, jer ima samo jednog đaka, a učiteljicu premesti u drugo mesto... Cane je neute?an, ne ?eli da ide u drugu ?kolu, a neute?an je i ?ivojin jer on je godinama zaljubljen u učiteljicu, a inspektor se nameračio da je odvede. Ipak, njegova domi?ljatost je nenadma?na. ?alje Caneta u grad, da ispuni zavet: da proda kravu i uradi tri stvari- kupi ikonu sv.Nikole, sebi ne?to za uspomenu i nađe devojku koja će se vratiti sa njim i postati mu ?ena... Iako verovatno deluje da sam o radnji previ?e otkrila, ovo je zaista samo uvod u niz beskrajnih ludorija, ?ivotnih zavrzlama ispričanih samo onako kako to Kusturica zna- neopterećujuće, uz smeh do suza, a istovremeno surovo iskreno, ogoljavajući i najskriveniju (i najbesramniju) ljudsku slabost. ?ivot i bajka su kao tasovi na vagi- nekada pretegne jedan nekada drugi, a čovek balansira između mrzovoljne svakodnevnice i svojih snova o ljubavi, prijateljstvu, sreći... Da li je tu ravnote?u IPAK moguće dostići? Da li svako od nas ipak poseduje svoje skriveno imanje na kom mo?e od?iveti ?ivot o kakvom sanja?... Vrlo često se u najbezazlenijim stvarima kriju najznačajniji odgovori. Ja bih rekla da ovaj film vredi pogledati
|
|
|
|
« Last Edit: June 26, 2009, 04:00:00 PM by wolfvaga »
|
|
|
|
|
wolfvaga
Moderator

Lupus in fabula :)
|
 |
« Reply #1 on: June 26, 2009, 04:08:53 PM » |
|
Za mene je ovaj filmic bio svojevrsno prijatno iznenadjenje... Iako bi mnogi mogli da zamere Kusturici kako se stalno ponavlja, ja bih radije podvukao cinjenicu da je zivotniji nego ikad... Ovaj film nema pompeznu, tesku, metafizicku pricu, cak je na prvi pogled u pitanju tek obicna (hiljadu puta ispricana) ljubavna pricica. Ali gledalac koji film bude posmatrao samo iz ovog ugla u mnogome ce sebe uskratiti za vanserijski NACIN na koji je on sniman (ovde ona prica o tome da su sve price odavno ispricane najbolje pije vodu  ). Duhovitiji nego ikad, uz odlican soundtrack (koji naravno nigde ne mogu da nadjem da skinem) i svu lepotu Zlatibora prenesenu odlicnom fotografijom. Spremite se za ludacko putovanje (u kojem cete pomalo puziti, pomalo bezati, pomalo trcati, a pomalo i leteti)...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vinston
|
 |
« Reply #2 on: June 27, 2009, 04:04:25 PM » |
|
Sa velikim naporom sam se naterao da gledam film. Chak sam posle deset-petnaest minuta bio u fazonu da ga iskljuchim. toliko mi je bio zanimljiv, ali sam ipak ostao dosledan i odgledao sam ga do kraja. kako se radnja odvijala sve vishe i vishe mi se svidjao film. Na kraju ostao prijatno iznenadjen, jer sam chitao svashta o filmu i razne komentare (uglavnom negativni i pljuvachki) i imao sam predrasude i razna predubedjenja da je film bezveze da se tako izrazim. Medjutim sasvim suprotno. Jeste da se Kusta napravio reciklazu, ali opet je uspeo da me nasmeje. Prijatan film za nedeljno popodne 
|
|
|
|
« Last Edit: June 28, 2009, 12:35:43 PM by vinston »
|
|
Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
|
|
|
|
zevsonja
|
 |
« Reply #3 on: June 29, 2009, 04:06:26 AM » |
|
licno, meni je ovo bolji film od "zivot je cudo". svidja mi se ta aktuelna i konkretnija tema, gde se obradjuje taj odnos ljudi koji dolaze sa sela u (velike) gradove i tamo ostaju zateceni tim nacinom zivota. njih oznacuju kao "seljachice" i obicno ih smatraju za manje vrednim, a skoro po pravilu se ispostavlja da su ti isti mladi ljudi bolji, posteniji i pametniji od mnogih "urbanih" tipova. elem, prica me je kupila u pocetku i taman se pomislio da ide dobro, a onda je upao lik mikija manojlovica koji jebe svu zivinu na koju naidje.  ali cemu??? to je kao kul i publika se smeje, a autor pokazuje nakaznost tih pokvarenih ljudi? meni to nije smesno bilo, ali dobro... tada je lagano krenulo nizbrdo... jurnjava za zenkom, koja izgleda bas toliko romaticno koliko i ovo sto sam prethodno rekao, onda sukobi sa [gradjevinskom?  ] mafijom koje mali cane nakacio sebi na vrat, skidanje nevinosti u gepeku obicnog automobila i slicno... zvuci otkaceno, i jeste ludo, ali opet je okrenuo vodu na svoju vodenicu i ubacio letenje (lik upada kroz krov crkve i pita sta je uradio inter. kao u vicu, ali nije zanimljivo  ), pisanje po sijalicama, svadbu i sahranu i puskaranje odjednom, na eks, u koktelu koji moze samo kusta da smucka. meni to nije puno prijalo, mada kazem opet, bolje je od "zivot je cudo". dopada mi se muzika, slazem se sa vama da je zaista dobro upotpunjava atmosferu. svidja mi se i skoman citat/pohvalnica tarkovskom, tacnije filmu "andrej rubljov". svidja mi se scena kupanja medju jabukama u selu. to nikada necu zaboraviti  ima lepu fografiju i neke scene, ali je nekako, po meni, kusturica uspeo da doskoci svojoj svezoj ideji i da nekim sitnim znacima koji ocrtavaju njegov autorski pecat upropasti slobodniju igru koja je mogla da mu donese neko novo iskustvo  salu na stranu, film je solidan, ali mi je mnogo zao sto je upropascena pocetna ideja i otvaranje price koje je moglo da ostane u kusturicinom fazonu, ali da ne izgubi na znacaju i vrednosti.
|
|
|
|
« Last Edit: June 29, 2009, 02:17:59 PM by zevsonja »
|
|
Vi slepi, vi gluvi, vi sebicni ljudi sto pravite buku bez reda i smisla bez zasto i zato za koga i kako
bez pitanja koje bi mozda osusilo ponosni osmeh na licu bez suza na licu sto nikada obraz okrenulo nije
|
|
|
happy_hippie
Član

|
 |
« Reply #4 on: June 29, 2009, 01:00:15 PM » |
|
hm... nikad nisam uspela da odgledam film do kraja. videla sam inserte recimo- tako moze da se najbolje definise skup mojih pokusaja da ga odgledam. I na osnovu tih pokusaja sam imala utisak da Emir krade samog sebe, da Miki ponavlja manire svog lika iz Underground-a, da je sve prenaglaseno, iskarikirano, predvidivo... nista mi se od toga nije dopalo i zato nisam odgledala film do kraja. Moguce je prevariti se. Mada se meni to retko desavalo. Tako da cu jedino zbog vasih pozitivnih komentara iduci put odgledati film do kraja 
|
|
|
|
|
|
"Kada slonovi vode ljubav, ili se tuku, travi je svejedno, ona biva povaljana."
|
|
|
wolfvaga
Moderator

Lupus in fabula :)
|
 |
« Reply #5 on: June 30, 2009, 03:14:09 AM » |
|
Pazi, Zevse, Kusturica je to sto je jeste. Ne znam da li sam to vec rekao, ali mi se cini da se njemu fucka za kritiku. Najgore je sto se moram sloziti s njim... Najlakse je reci da se ponavlja, da nema kreativnih ideja (sto ne znaci da ti to kazes), ali iz cele tvoje price ja bih rekao da on tebi jednostavno ne lezi. I to je ok  . I bas zato je on veliki autor: nekome lezi, a nekome ne (s tim sto mislim da Kusta itekako dobro vidi i definise drustvene pojave i uopste ih ne stedi). On MOZE da snima filmove sa klasicnim zapletom jer je u svojoj filmografiji snimao bukvalno sve: od puke komedije (koja meni lezi ovde, ali malo slabije u Crna macka, beli macor), preko socijalne drame do romanse koja ima tezinu... Koliko ima takvih autora  ? I jos da imaju svoj pecat, izraz, toliku zivotnost i takvu atmosferu? Ne mnogo, pogotovu ne ovde... P.S. Red je da posle ovog filma, kojim to dokazuje, krene dalje... Jer i kredit ima svoje granice  ... No, ja mislim da je on itekako pametan da proceni kad treba da stavi tacku na takve stvari (Uostalom, ne bi me cudilo da snimi i western. Prosto, Panco Vilja nekako mirise na nesto takvo).
|
|
|
|
« Last Edit: June 30, 2009, 03:18:44 AM by wolfvaga »
|
|
|
|
|
|
zevsonja
|
 |
« Reply #6 on: June 30, 2009, 09:45:53 PM » |
|
wolfvaga: iz cele tvoje price ja bih rekao da on tebi jednostavno ne lezi veoma moguce svideli su mi se "doli bel", "podzemlje", "dom za vesanje", "otac na sluzbenom putu", pa cak i "arizona drim" mi nije toliko losa, mada to svi etiketiraju kao poseban promasaj, ali ostalo sto je radio mi se cini slabim, a mozda je bas tu, kako mnogi njegovi fanovi isticu, dosao do potpune sustine njegov autorski portret i da se tek u njima vidi njegov umetnicki potpis. i to postujem, ali meni tu nesto ne prija. a verujem da mu se sada fucka za kritiku, jer sve vise pravi filmove zbog sebe, a nekima se, kao meni na primer, to ne svidja puno.
|
|
|
|
|
|
Vi slepi, vi gluvi, vi sebicni ljudi sto pravite buku bez reda i smisla bez zasto i zato za koga i kako
bez pitanja koje bi mozda osusilo ponosni osmeh na licu bez suza na licu sto nikada obraz okrenulo nije
|
|
|
happy_hippie
Član

|
 |
« Reply #7 on: June 30, 2009, 10:42:30 PM » |
|
wolfvaga: iz cele tvoje price ja bih rekao da on tebi jednostavno ne lezi veoma moguce svideli su mi se "doli bel", "podzemlje", "dom za vesanje", "otac na sluzbenom putu", pa cak i "arizona drim" mi nije toliko losa, mada to svi etiketiraju kao poseban promasaj, ali ostalo sto je radio mi se cini slabim, a mozda je bas tu, kako mnogi njegovi fanovi isticu, dosao do potpune sustine njegov autorski portret i da se tek u njima vidi njegov umetnicki potpis. i to postujem, ali meni tu nesto ne prija. a verujem da mu se sada fucka za kritiku, jer sve vise pravi filmove zbog sebe, a nekima se, kao meni na primer, to ne svidja puno. Ni meni posebno ne prijaju njegovi noviji... A da se razumemo, odrasla sam na njegovim starim filmovima!! Gledala sam kao klinka kad je dobio Zlatnu Palmu za Podzemlje, cela moja familija se bila okupila da gleda. Navijali smo za Emira kao sto se navija za reprezentaciju  Secam se i reklame "pivo za drustvo" s njim, koja je isla u to vreme  Sheronka mu dala nagradu... znaci, ne pratim coveka od juce  Bas bih volela da mi neko objasni po cemu su Kustini noviji filmovi bolji od starih  Ja u stvari i ne znam osobu kojoj je Zavet bolji od bilo kog njegovog starijeg filma. Doli Bel, Otac, Dom za Vesanja, Podzemlje... to su sjajni filmovi. Ja ne mogu da verujem da je ikome Zavet ili Zivot je Cudo bolji od gore navedenih :( Moze neko da bude Kustin fan koliko hoce, ali treba biti realan. Ja sam De Nirov fan pa ne kazem da je Meet the parents bolji od Lovca na jelene 
|
|
|
|
« Last Edit: June 30, 2009, 10:59:23 PM by happy_hippie »
|
|
"Kada slonovi vode ljubav, ili se tuku, travi je svejedno, ona biva povaljana."
|
|
|
ptakh
Član

|
 |
« Reply #8 on: July 01, 2009, 01:20:47 PM » |
|
Arizona dream - jedini Kustin film koji mi je bio podnoshljiv uz pivo i neke opijate. Ccak dvaput 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|