June 19, 2013, 09:59:12 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length

Home   Help Pravilnik Staff List Login Register imdb google filmske radosti kontakt  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Gorke trave (Zika Mitrovic, 1966)  (Read 812 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
wolfvaga
Moderator

Lupus in fabula :)

« on: July 03, 2009, 03:16:17 AM »

rezija..........Zika Mitrovic
scenario..........Frida Filipovic
           ..........Michael Mansfeld
muzika..........Vladimir Kraus-Rajteric
fotografija..........Milorad Markovic
uloge:
Irene Papas..........Lea Weiss
Daniel Gelin..........Bora Petrovic
Hainz Drache..........Hoffmann
Jean Claudio..........Bianchi
Wemer Peters..........Von Walden
Alice Treff..........Frau von Keller
Hans Zesch-Ballot..........Dr. Berger

Od svih posledica ww2, svakako su najteze rane ljudima koji su preziveli holokaust u logorima. Mada je sve to ostalo u godinama samog rata, oziljci i secanja se ne prevazilaze tako lako. Uostalom, Jevreji na pashu uzimaju i gorke trave da ih potsete koliko je gorak zivot u tudjini... O prelaznim znacenjima se itekako da raspravljati...
     Bora, urednik "Politike", jednog jutra u svojoj kancelariji zatice Hofmana, glavnog tuzioca za ratne zlocine u Nemackoj. Ovaj dolazi sa knjigom koju je Bora objavio o stradanjima u jednom od koncentracionih logora, a koju mu je bukvalno izdiktirala izvesna Lea Vajs. Jedan od optuzenih je i Dr Berger, koji je radio u tom logoru. Samo, da bi bio propisno osudjen, Lea mora da svedoci. Ona to odbija. Bora, kao njen stari prijatelj, pristaje da sa Hofmanom podje i proba da je ubedi da promeni misljenje. Samo, Lea je duboko ogrezla u samocu: prete joj neonacisti, nema nikoga (izuzev vetropira Bjankija), a nocu sanja logor...
     Ovaj film je klasicna drama perioda. Mada na trenutke pokazuje tendenciju sireg pristupa problematici, do kraja se svodi na sam horor koncentracionih logora i onoga sto je ostalo kao posledica, tj. svesno pokriva sve rupe emocionalnom potresenoscu prosecnog gledaoca. Na zalost, to delu daje tek privremen (prolazan) sjaj. Pretpostavljam da je u svoje vreme itekako imalo odziv kod publike, ali iz danasnje instance film je dobrano prevazidjen. Time je vreme osudilo ovo delo na bukvalno njegovo vreme-20 godina posle velikog rata.
     Zika Mitrovic (pretpostavljam) ovim filmom okajava "grehe" prethodnog: Marsa na Drinu. Postize punu politicku korektnost i saginje glavu kao i svaki verni podanik. Nazalost, to se na samom platnu itekako vidi. Njegovo neverovanje u ovaj film se dobrano oslikava i na glumcima, tako da se sveukupno (izuzev par kadrova snimanih po Berlinu) ovo pretvara u klasicnu "tezgu". Na zalost, sami autori scenaria se nisu potrudili oko okolnosti i ostalih likova sem Lee. A prica i te kako ispod povrsine krije potencijal da objasni okolnosti svog vremena, posledica i na sam nemacki narod, koji je godinama placao ceh Nacizmu. Ipak, prica skrece u monoton i predvidljiv okvir, iako do kraja dobija puno znacenje drame...
« Last Edit: July 03, 2009, 10:46:58 AM by vinston » Logged
vinston
Admin

« Reply #1 on: July 03, 2009, 10:45:36 AM »

Na prvi pogled mislio sam da nemam pojma o kom filmu prichash, medjutim p[osle prochitanog izlagamnja sam se setio. Bio je nedavno na tvu-u, a nisam imao pojma da je Zika reditelj. Verovatno jer nisam od samog pochetka gledao.
Odlichan film moram da priznam, ali kao shto si vec rekao, dosta prevazidjena tema. Mada pretpostavljam da je tada bila aktuelnija. Iscrpeli su holokaust, zrtve jevreja i ceo drugi svetski rat. Mislim da je vrme da se okrenu nekoj drugoj prichi. Mada se uvek pojave neke nove, ne kazem da nisu zanimljive, ali chovek se zasiti. Irena Papas u ulozi Lee, je zaista odradila posao na visini zadatka. Ali se i Zika potrudio, sa fleshevima, glasovima, lupom chizama uz stepenice, lupanje na vratima, da se josh bolje istakne njen lik.

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
ptakh
Član
**

« Reply #2 on: July 03, 2009, 12:20:33 PM »

Nikad nijedna tema nije potroshena, samo treba imati ideju i uslove. Holokaust i Drugi svecki rat su upotrebljivi kao i sve drugo, i dan-danas. Nadao sam se od Polanskog (Pijanist) odgovarajuccem pristupu ovoj temi ali sam izvisio.

Sve je taccno shto ste napisali, Zzika u to vreme nije imao kud iz te kozze; zanatski perfektno ali meni je bilo dosadno.I glumci tako nekako sveccano igraju da sam se nasmejao na par scena koje uopshte nisu za smejanje...
Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to:  

kinoteka dob mondovizija