WW II battlefield
Odlichan dokumentarac, bolje reci serija koja prati dogadjaje odmah od invazije na Poljsku 1.9.1939. godine. Obozavam ovakve dokumentarce, istoriju uopshte, ako sam neshto u srednjo shkoli zglavno uchio to je bila istorija. A Drugi svetski rat mislim najvishe od svega. Zna se da je Hitler potpisa sporazum sa Staljinom o nenapadanju, jer su zeleli da pokore Poljsku, a posle medjusobno da je podele. Jednog predivnog letnjeg dana nacisti su umarshirali u Poljsku shto predstavlja pochetak globalnog rata. Zestok otpor je pruzan. Medjutim, Poljski vojnici su se rasporedili duz granice, a Napoleon je josh u svoje vreme rekao da je ta taktika jedino dobra za hvatanje krijumchara.
.png)
Napoleon je bio u pravu. Mada da su Poljaci bili opremljeni oklopnim vozilima kao nacisti, verovatno da bi otpor bio daleko jachi i ko zna shta bi se izdeshavalo na samom pochetku. Ovako jedino shto su Poljaci imali to je bila konjica, veoma dobro uvezbana, ali shta moze jedan konj naspram tenka. I izvojevali su chak i nekoliko pobeda i uspeli naciste da zadrze dosta drugo. Tada nacisti krecu u ofanzivu sa neba, Varshava se nashla pod zestokim borbardovanjem, zeleci da je sravne sa zemljom. Cilj im je bio da unishte Poljsku za veoma kratak vremenski rok da pokazu svetu kako imaju efikasnu vojsku, da bi posle mogli da se okrenu Britancima i Francuzima. Ono shto je najvishe pogodilo Poljake, bio upad Sovjetskih snaga na njihovu teritoriju, shto je predstavljao kraj oruzanog otpora Poljaka. Najvishe su stradali od svih jer su bili prvi na udaru.
Sledeca bitka vodjena je za osvajanje Britanije. Medjutim, Kraljevska Avijacija (RAF)se nije dala iznenaditi. Ono zbog chega su uspeli da izvojevaju pobedu su bili avioni "spitfajer". Manji od ratnih nacistichkih i mnogo manji od bombardera. Imali su vecu mobilnost i okretnost. Tako da su nacistima pravili dosta problema. Hitler nije vishe mogao Geringa da cheka da pokori Britaniju i shalje bombardere da unishte London. Hrabra britanska avijacija odmah krecu u kontra napad, pravac Berlin!!! To je razljutilo Hitlera. Skroz je poludeo i sledece shto je bilo je totalna opsada Londona iz vazduha. Za nekih 7-8 sati bacheno je preko tristotine kilograma eksploziva! Miljama se video pozar. Borbe se nastavljaju. Srecom da su i nacisti pravili neke pauze da konsoliduju redove, tako da su RAF-ovci imali vremena da sve srede, zakrpe i da se piloti malo odmore.

WW II battlefield
Nacisti nisu izvojeli pobedu i okrecu se drugim frontovima. Sledi invazija na Holandiju, Belgiju i Francusku. Za pochetak nekako mi je povrshan dokumentarac, jeste on super uradjen, ali sam ochekivao vishe chinjenica. Da se malo vishe zadje u samu tematiku. Ipak je ovo tv dokumentarac, pa ima chestov vracanja shta shta se sve izdeshavalo tokom filma. Nije to neka velika zamerka. Ne znam tachno koliko ima diskova u serijalu, ovo je tek prvi pa cemo videti shta nas josh cheka