May 20, 2013, 09:23:55 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length

Home   Help Pravilnik Staff List Login Register imdb google filmske radosti kontakt  
Pages: [1] 2   Go Down
  Print  
Author Topic: Delta (Kornél Mundruczó, 2008)  (Read 1046 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
vinston
Admin

« on: June 18, 2009, 12:49:04 PM »

http://www.filmske-radosti.com/Slike/Delta.jpg
Delta (Kornél Mundruczó, 2008)

http://www.imdb.com/title/tt0910860/

Scenario: Yvette Biro, Kornél Mundruczó
Producenti: Viktória Petrányi, Philippe Bober
Muzika: Félix Lajkó

Uloge:
Félix Lajkó        ...    Mihail
Orsolya Tóth   ...    Fauna
Lili Monori           ...    Mother
Sándor Gáspár   ...    Mother's lover

Ljubitelji filma i filmofili su juche imali priliku da pogledaju nagradjivani film madjarskog reditelja Mundrucz?, Delta iz 2008. godine. Dobitnik FIPRESCI nagrada 2008. godine u Kanu. Na festivalu u Kotbusu dobitnik Don Kihot nagrade. Na nedelji Madjarskog filma u rodnoj drzavi je pokupio chak tri nagrade ukljuchujuci i za najbolji film.

Mihail se posle dugo vremena vratio u svoje rodno selo. Bio je odsutan josh od detinjstva. Nije nam objashnjeno zbog chega ga nije toliko dugo bilo. Tada upoznaje sestru za koju nije ni znao da postoji. Odlazi na neko ostrvce na Dunav, gde je njegov pokojni otac imao neku kolibu i tu se nastanjuje. Nevolje pochinju kada sestra odluchi da krene sa njim. Zajedno grade kucu na reci. Ochuh to nikako ne dozvoljava i pokushava na sve nachine da je zaustavi. Jedan je bio da je siluje. ALi ipak je imala chelichnu volju i otishla uprkos tome.
Chak se ni meshtani ne slazu sa tim i jedne vecheri svi bivaju pozvani na vecheru kod njih jer su imali dobar ulov i hteli su da podele.

Nisam imao prilike da gledam neshto puno madjarskih filmova iako dolazim iz krajeva gde je uglavnom vecinsko stanovnishtvo madjarske nacionalnosti. O ovom filmu sam negde chuo ili mi se barem chini tako da nisam zeleo da propustim jedinstvenu priliku. Tek sam sad video koliko ima Madjara u gradu. Mislim da za sve ove godine koliko sam u gradu mozda jednom ili dva puta chuo njihov jezik. A juche je bila i zavrshnica Madjart 2009.

http://i218.photobucket.com/albums/cc275/thehousenextdoor/2008/Film%20Festivals/Cannes%202008/Dispatch%206/Delta.jpg
Delta (Kornél Mundruczó, 2008)

Film mi ima neku chudnu notu koju ne mogu da objasnim. Malo me podseca na istochnjachke filmske shkole, duzi kadrovi, dosta usporen tempo. Lepa fotografija moram da priznam. A mentalitet ljudi me je podsetio na Zilnikove protagoniste iz dokumentarnih filmova. Veoma snazan film. Neuobichajena pricha. Veoma se oseca neka doza seksualnosti, koja nije za pohvalu jer se radi o incestu. Polako nas uvode u prichu, mada nisu bash u potpunosti razradjeni likovi, ali pretpostavljam da je to na nama i da je reditelj tako zeleo. Lajko u glavnoj ulozi, mada nije bilo mesta za posebno isticanje, za razliku od Orsoile koja je maestralno odradila posao. Muzika je za svaku pohvalu.

TREJLER
« Last Edit: August 23, 2009, 10:35:29 PM by vinston » Logged

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
ptakh
Član
**

« Reply #1 on: June 18, 2009, 01:01:24 PM »

Muzika je jedino shto vredi.
Zopp se bash sprema da pishe o ovom filmu.

Ti occigledno nisi gledao Belu Tarra, jer da jesi, video bi da ga je Kornel iskopirao do 101 i natrag. Ccak mu se i zahvalio na odjavnoj shpitzi.
Ovaj film je imao nesreccu da glavnu glumac umre usred snimanja. Pa je uzeo Lajka (koji nije nikakav glumac) a zbog Lajka koji je plav morao je da menja i (odliccnu) glumicu u ulozi majke. Niz nesreccnih okolnosti.

Kazzem, da ne znam filmove Bele Tarra ovo bi mi bilo otkrovenje. A ovako, jedan Tarr je sasvim dovoljan...Kornel je relativno mlad ccovek i mogao bi da poradi na svom lichnom stilu.

Pricca? Meshavina motiva iz Hamleta i Elektre u panonskom selu.
vinston
Admin

« Reply #2 on: June 18, 2009, 01:08:02 PM »

Kao shto sam i napisao, retko sam imao prilike da gledam madjarske filmove.
Znam za tragichnu sudbinu glavnog glumca i da su morali neke stvari da menjaju.
Vidim stvaili su ga suril pre dosta vremena shto raduje, jer ljudi mogu da ga pogledaju. Samo mi je dodatno pokvario utisak, jer je disk kochio s vremena na vreme, pa se malo iznervirate...

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
ptakh
Član
**

« Reply #3 on: June 18, 2009, 01:16:29 PM »

Ja sam otkrio par Madjara u zadnje vreme. Mislim, otkrio... oni ljudi su poznati, samo ih mi slabije znamo. Bela Tarr je tata za sve njih i nekakav njegov uticaj se osecca skoro kod svih, ali ima par vrlo zanimljivih mladjih ljudi sa zanimljivim idejama... Postaviccu jedan ako stignem noccas.
vinston
Admin

« Reply #4 on: June 18, 2009, 01:19:45 PM »

Mislim da mi je bash zopge prichao za ovaj film.
Da je bio u DOB-u pre nekog vremena..

ptakh
Član
**

« Reply #5 on: June 18, 2009, 01:23:57 PM »

Da, bila je najava na nashem forumu al poshto je Zopp nabavio super snimak od nekoga gledali smo ga kucci kao u bioskopu. Muzika za desetku! 
vinston
Admin

« Reply #6 on: June 18, 2009, 01:27:39 PM »

Da, bila je najava na nashem forumu al poshto je Zopp nabavio super snimak od nekoga gledali smo ga kucci kao u bioskopu. Muzika za desetku! 

eh ne moze to nikako da se poredi osim ako imash projektor i lep beli zid 
Da sada vrtim u glavi, stvarno je odlichno i originalno odradio muziku.
Film jeste dobar, ali shta znam nije sad najboje shto sam ikada gledao. Kao shto rekoh nekako su mi glumci ostali u drugom planu, dok je pricha ishta u prvi. Nerazradjeni su mi..

ptakh
Član
**

« Reply #7 on: June 18, 2009, 01:44:35 PM »

Uhm, ima zamerki onoliko kad bi bash ishao redom. Ali u celini lepo se gleda, pomirio sam se s tim da ovaj ne zna da glumi i uzzivao u muzici.
Ima dobrih novih reditelja tamo; noccas ccu da gledam neki omnibus koji je navodno jako dobar (i Kornel ima epizodu). Pa da vidimo...
vinston
Admin

« Reply #8 on: June 18, 2009, 02:46:11 PM »

Uhm, ima zamerki onoliko kad bi bash ishao redom. Ali u celini lepo se gleda, pomirio sam se s tim da ovaj ne zna da glumi i uzzivao u muzici.
Ima dobrih novih reditelja tamo; noccas ccu da gledam neki omnibus koji je navodno jako dobar (i Kornel ima epizodu). Pa da vidimo...

Dobro sad, necemo da cepidlachimo... Uvek mozemo neke mane u filmovima da nadjemo...

Kao shto si rekao u celini se lepo gleda

aj, bash me zanima shta imash..

wolfvaga
Moderator

Lupus in fabula :)

« Reply #9 on: June 19, 2009, 01:26:30 AM »

Ako ste se vec dohvatili Madjara, moj vam je topli savet da probate sa Istvanom Sabom... Jeste otisao u SAD, jeste tamo mozda snimao i slabije filmove, ali vredi odgledati njegove filmove iz 80ih... Belu Tara sam kao preporuku dobio od drugara koji studira obradu zvuka na FDU. Naravno, skinuo sam nekoliko filmova, ali nikako da ih odgledam... No, necu vise da kaljam temu opstom pricom o madjarskom filmu (uostalom ja sam recenzirao jedno 2-3 njihova filma, pa ako vas zanima pogledajte), ve ccu odgledati film, pa mozd ai nesto reci o njemu ...
Pages: [1] 2   Go Up
  Print  

Jump to:  

kinoteka dob mondovizija