Delta (Kornél Mundruczó, 2008)
http://www.imdb.com/title/tt0910860/Scenario: Yvette Biro, Kornél Mundruczó
Producenti: Viktória Petrányi, Philippe Bober
Muzika: Félix Lajkó
Uloge:
Félix Lajkó ... Mihail
Orsolya Tóth ... Fauna
Lili Monori ... Mother
Sándor Gáspár ... Mother's lover
Ljubitelji filma i filmofili su juche imali priliku da pogledaju nagradjivani film madjarskog reditelja Mundrucz?, Delta iz 2008. godine. Dobitnik FIPRESCI nagrada 2008. godine u Kanu. Na festivalu u Kotbusu dobitnik Don Kihot nagrade. Na nedelji Madjarskog filma u rodnoj drzavi je pokupio chak tri nagrade ukljuchujuci i za najbolji film.
Mihail se posle dugo vremena vratio u svoje rodno selo. Bio je odsutan josh od detinjstva. Nije nam objashnjeno zbog chega ga nije toliko dugo bilo. Tada upoznaje sestru za koju nije ni znao da postoji. Odlazi na neko ostrvce na Dunav, gde je njegov pokojni otac imao neku kolibu i tu se nastanjuje. Nevolje pochinju kada sestra odluchi da krene sa njim. Zajedno grade kucu na reci. Ochuh to nikako ne dozvoljava i pokushava na sve nachine da je zaustavi. Jedan je bio da je siluje. ALi ipak je imala chelichnu volju i otishla uprkos tome.
Chak se ni meshtani ne slazu sa tim i jedne vecheri svi bivaju pozvani na vecheru kod njih jer su imali dobar ulov i hteli su da podele.
Nisam imao prilike da gledam neshto puno madjarskih filmova iako dolazim iz krajeva gde je uglavnom vecinsko stanovnishtvo madjarske nacionalnosti. O ovom filmu sam negde chuo ili mi se barem chini tako da nisam zeleo da propustim jedinstvenu priliku. Tek sam sad video koliko ima Madjara u gradu. Mislim da za sve ove godine koliko sam u gradu mozda jednom ili dva puta chuo njihov jezik. A juche je bila i zavrshnica Madjart 2009.

Delta (Kornél Mundruczó, 2008)
Film mi ima neku chudnu notu koju ne mogu da objasnim. Malo me podseca na istochnjachke filmske shkole, duzi kadrovi, dosta usporen tempo. Lepa fotografija moram da priznam. A mentalitet ljudi me je podsetio na Zilnikove protagoniste iz dokumentarnih filmova. Veoma snazan film. Neuobichajena pricha. Veoma se oseca neka doza seksualnosti, koja nije za pohvalu jer se radi o incestu. Polako nas uvode u prichu, mada nisu bash u potpunosti razradjeni likovi, ali pretpostavljam da je to na nama i da je reditelj tako zeleo. Lajko u glavnoj ulozi, mada nije bilo mesta za posebno isticanje, za razliku od Orsoile koja je maestralno odradila posao. Muzika je za svaku pohvalu.
TREJLER