Four Nights with AnnaScenario:Eva Piaskowska, Jerzy Skolimowski
Producenti:Paulo Branco, Jerzy Skolimowski
muzika: Michal Lorenc
Uloge:
Kinga Preis ... Anna
Artur Steranko ... Leon
Nisam imao prilike do sada da gledam puno poljskih filmova. Tako da sam prvi put chuo za ovog rezisera. Ali cu definitivno gledati da skinem josh koji njegov, ako naravno budem uspeo da nadjem titl.
Inache daje se na FEST-u ovih dana. To je i razlog zbog chega sam ga gledao. Mislim planirao sam, ali jednostavno finansije nisu dozvoljavale da se toliko filmova odgleda, ali naravno i fizichki faktor je prisutan.
Sam pochetak, sve neshto konfuzno, sivo, tuzno. Vidimo nekog lika koji tu neshto prchka oko kotlarnice. Na prvi pogled ne deluje neshto bistro, ali na kraju se ispostavlja da i nije. Zivi sa majkom, koju zove baka. Chisto sumnjam da mu je baka ziva, mada nikad se ne zna. Mada deluje da ima preko 40 godina. Neke sirene se u pozadini chuju, neki lik peca, ispostavlja se da je to on, mrtva krava pluta rekom. Sablast svuda. Bash je delovalo nekako spuki. Muzika u pozadini docharava dati trenutak. Polako se odmotava film i uvodi nas u celu prichu. Mozaik se slaze. Saznajemo ko je Leon, a ko Ana. Znamo da ce provesti chetiri noci sa njom. Na koji nachin, gde, da li ce biti Ana ziva ili ne? Na samom pochetaku filma naslucujemo da ce se neshto loshe desiti i u konstantnom smo ischekivanju istog. Medjutim, reditelj je imao druge planove za nas.
Ne mogu da objasnim najbolje kakav je utisak film imao na mene. Bilo je nekih ne toliko dugih muchnih scena. Ko je osetljiv teshko ce to uspeti da svari, shto dodatno stavlja pechat na celokupan utisak filma. A sada posle odgledanog josh jednog filma, osecanja su pomeshana. Jer su i jedan i drugi film upechatljivi za sebe.
U svakom sluchaju preporuka