May 20, 2013, 06:02:44 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length

Home   Help Pravilnik Staff List Login Register imdb google filmske radosti kontakt  
Pages: 1 [2]   Go Down
  Print  
Author Topic: Terry Gilliam  (Read 1619 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
vinston
Admin

« Reply #10 on: May 20, 2009, 08:08:39 PM »

Paranoja nije bas svima extra film
Brazil je, bar po meni, sled besmislenih sekvenci i nezanimljivog humora (mada se mnogima dopada ovaj film)

aj nemoj da hejtujesh temu, znash!!!
Begaj shto dalje od Terija, da sad ne krenem da ti pricham o Bartonu!!! 

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
zevsonja
Moderator

« Reply #11 on: February 12, 2010, 07:55:54 PM »

posto je cika gilijam aktuelan od gledanja "imaginarijuma", malo sam cackao po netu i secanju i resio da obnovim neke velike filmove i revidiram stavove, a tu je na prvom mestu "brazil".

evo, zanimljivog dok. o tom kontroverznom filmu: 

What Is Brazil? Terry Gilliam Documentary - Part 1

Vi slepi, vi gluvi, vi sebicni ljudi
sto pravite buku bez reda i smisla
bez zasto i zato
za koga i kako

bez pitanja koje bi mozda osusilo
ponosni osmeh na licu bez suza
na licu sto nikada obraz okrenulo nije
vinston
Admin

« Reply #12 on: February 20, 2010, 02:13:45 PM »

TERRY GILLIAM: KAMEROM NA VETRENJAČE

Neke od ključnih reči kad su u pitanju filmovi najbritanskijeg među američkim rediteljima: fantazija, eskapizam, paranoja, uvrnuto, bizarno, crnohumorno, bajkovito... A opet, ima tu dovoljno mesta i za mračno i cinično, za ozbiljnu zapitanost smeštenu unutar fascinantnog šarenog omotača koji nikada nije sâm sebi svrha. Gilliamovi filmovi su poput idealne droge koja će da vas na kratko prebaci u izmaštane svetove, često neodoljive koliko i zastrašujuće, ali bez kasnijih posledica sem jednog nadasve prijatnog mentalnog mamurluka tokom kojeg vam u svesti lelulaju prizori koje nikada odatle nećete moći da izbacite. Što se tiče gledanja nekog Gilliamovog filma pod dejstvom droge, to već zvuči kao školski primer za overdouz.

Terry Gilliam je rođen 22. novembra 1940. Ovaj enciklopedijski početak teksta tu je pre svega da podseti kako Univerzum može da ima iščašen smisao za humor. Mnogo godina kasnije Gilliam će u potpunosti prigrliti taj crnohumorni pogled na svet i ovaplotiti ga kroz sopstvene filmove, ali, u međuvremenu, na njegov 23. rođendan ubijen je JFK. Burne šezdesete su, dakle, već bile u punom jeku, a Gilliam je nakon pokušaja da započne karijeru crtača i ilustratora odlučio da se prijavi u Nacionalnu Gardu. I opet ironičan smeh sudbine odjekuje u pozadini... Tajming je, naravno, bio nikad gori, pa je Gilliam umesto tumaranja po džunglama Jugoistočne Azije mudro izabrao posetu Evropi. Dakle, ko se poslednji smeje... Prst sudbine ga je tako doveo do komičarske trupe Leteći Cirkus Montija Pajtona i istorija je mogla da počne. Kreirao je bizarne animacije koristeći papirne isečke i kolaže, koje je animirao po principu vizuelizovanog toka svesti gde je u prvom planu bio iščašeni humor koji će postati i ostati bitna komponenta svih Gilliamovih filmova. Brzo nakon toga bacio se i na režiju.

Gilliam je vazda ostavljao utisak nekoga ko baš i ne miriše stvaran svet oko njega. Doduše, u opisu posla svakog filmskog reditelja neizostavno je sadržana ta težnja za izmišljanjem sopstvenih realnosti, mikrouniverzuma u kojima žive, dišu i umiru ljudi od celuloida kako se tvorcu (tj. reditelju) ćefne. Ali, nisu svi reditelji isti. Kao što se međusobno razlikuju i šizofrenici koji nominalno pate od iste bolesti. Drugačiji glasovi. Drugačije vizije. U tom smislu, razlike nekada bivaju dramatične već u samoj postavci tog pogodbenog sveta koji bi da zaliči na naš. Dok su pripadnici njegove generacije, kao i oni par generacija mlađi, “bojili“ svet oko sebe uz pomoć raznoraznih supstanci, Gilliam je u te svrhe koristio sopstvenu neobuzdanu maštu. Mnogo godina kasnije neki će Gilliama prozvati Tim Burton za intelektualce, ali osim što je takođe reditelj koji dosta polaže na vizueni aspekt filma i specifičnu bajkovitu atmosferu, Gilliama nije baš tako lako smestiti u odgovarajuću fioku. Uostalom, on za sopstvene celuloidne fantazmagorije koristi znatno širu paletu, onu kojom su oslikana platna starih majstora poput Bruegela ili Boscha. Kamera umesto četkice, naravno, ali poenta je ista.

Opsirnije

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
nestvarko
Član
**

« Reply #13 on: January 11, 2012, 03:48:45 PM »

verovali ili ne, gilijam sada snima film-reklamu od 20 min. to je finansirano od neke italijanske firme koja proizvodi testeninu 'Garofolo Pasta' . film se snima u napoliju gde se valjda i firma i nalazi.

The Wholly Family, une filmette de Terry Gilliam - Trailer esclusivo

inace 'the holly family' se zove film i on ce biti na sajtu okacen gde se moze videti za odredjenu cenu.
gilijam je inace bas ovih dana rasprodao karte za snimanje. hocu reci, svako je mogao za izvesnu cenu da bude u filmu
kao sporedan lik. trebalo je snimiti veliku guzvu posto je radnja filma smestena u centru grada gde su smestene mnoge radnje i tezge sa suvenirima za turiste. a dobar deo filma se dogadja bas u tom haosu gde otac i zena izgube sina i pokusavaju da nadju.

--
Pages: 1 [2]   Go Up
  Print  

Jump to:  

kinoteka dob mondovizija