Directed by
Jovan Zivanovic
Writing credits
(in alphabetical order)
Bogdan Jovanovic
Gordan Mihic
Dusan Perkovic
Jovan Zivanovic
film je slika i prilika socrealizma u jugi. kao da je gorki uzeo da radi film po magistrali, okolo velikih radnickih postrojenja i u kafanama. istina, moglo je to mnogo vestije, ali kaljuga proleterska se i ovde osetila.
podsetio me je u izvesnoj meri na makov prvi film "covek nije tica" koji je radjen tri godine pre "kafanske pevacice". ipak, makavejev je dosta stilski preoblikovao krutu matricu koja je ovde ostala kao stura slika.
pevaljke, kafane, pijandure, radnicka klasa, mukotrpan rad, mnogo pesme, srche, alkohola i mamurluka.

"I Bog stvori kafansku pevacicu", Jovan Zivanovic (1972)
naravno, ovako kada nabrajam utiske i asocijacije koje mi je film izazivao pokazujuci mi lepu lukic i veru chukic kako sljokaju i lutaju za nekim uobrazenim snom, ispada da je sve sto sam rekao dosta znacajnije od filmskom umeca jovana zivanovica.
iako je okupio dosta znacajne glumce i donekle stvorio atmosferu kafanskog vonja, ali mi se cini da se morao malo vise osmeliti u upotrebi naturshcika i u snaznijem naturalizmu kada su u pitanju sve teskoce zivota na drumu.
**citat iz filma: "lova da krova, a krov u podrum."