May 25, 2013, 08:39:27 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length

Home   Help Pravilnik Staff List Login Register imdb google filmske radosti kontakt  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: "I Bog stvori kafansku pevacicu", Jovan Zivanovic (1972)  (Read 428 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
zevsonja
Moderator

« on: July 13, 2011, 04:59:03 PM »

Directed by
Jovan Zivanovic       

Writing credits
(in alphabetical order)
Bogdan Jovanovic       
Gordan Mihic       
Dusan Perkovic       
Jovan Zivanovic

film je slika i prilika socrealizma u jugi. kao da je gorki uzeo da radi film po magistrali, okolo velikih radnickih postrojenja i u kafanama. istina, moglo je to mnogo vestije, ali kaljuga proleterska se i ovde osetila.
  podsetio me je u izvesnoj meri na makov prvi film "covek nije tica" koji je radjen tri godine pre "kafanske pevacice". ipak, makavejev je dosta stilski preoblikovao krutu matricu koja je ovde ostala kao stura slika.
           pevaljke, kafane, pijandure, radnicka klasa, mukotrpan rad, mnogo pesme, srche, alkohola i mamurluka.

http://img840.imageshack.us/img840/890/ibogstvorikafanskupevaw.jpg
"I Bog stvori kafansku pevacicu", Jovan Zivanovic (1972)

naravno, ovako kada nabrajam utiske i asocijacije koje mi je film izazivao pokazujuci mi lepu lukic i veru chukic kako sljokaju i lutaju za nekim uobrazenim snom, ispada da je sve sto sam rekao dosta znacajnije od filmskom umeca jovana zivanovica.

iako je okupio dosta znacajne glumce i donekle stvorio atmosferu kafanskog vonja, ali mi se cini da se morao malo vise osmeliti u upotrebi naturshcika i u snaznijem naturalizmu kada su u pitanju sve teskoce zivota na drumu.

**citat iz filma: "lova da krova, a krov u podrum." 
« Last Edit: July 13, 2011, 05:26:27 PM by zevsonja » Logged

Vi slepi, vi gluvi, vi sebicni ljudi
sto pravite buku bez reda i smisla
bez zasto i zato
za koga i kako

bez pitanja koje bi mozda osusilo
ponosni osmeh na licu bez suza
na licu sto nikada obraz okrenulo nije
Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to: