December 14, 2018, 09:45:21 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
 
   Home   Help Pravilnik Staff List Login Register imdb google filmske radosti kontakt  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Faust (F.W. Murnau, 1926)  (Read 1848 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
vinston
Admin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Location: Beograd
Posts: 4,713WWW
« on: December 12, 2008, 09:07:30 PM »

http://www.filmske-radosti.com/Slike/Faust 1926.jpg
Faust (F.W. Murnau, 1926)


Po romanu Johana Volfganga Getea

Scenario: Gerhart Hauptmann

Uloge:
Gösta Ekman    ...    Faust
Emil Jannings   ...    Mephisto
Camilla Horn   ...    Gretchen / Marguerite
Frida Richard   ...    Gretchens Mutter / Marguerites mother


Postavljao sam sebi pitanje da li bi postojalo neshto zbog chega bih prodao dushu. Ali josh uvek nisam nashao odgovor. Iako nisam neki vernik i ne verujem u pakao/raj, dushu i sve te stvari, nekako imam osecaj da bi zaista jedan deo mene umro u istom trenutku.

Naime pricha je o starcu Faustu, koji je vishe vole druge i bio veoma nesebichan stvor. Cao zivot je proveo pomagajuci drugima. Zavladala je kuga i ljudi su pocheli da padaju kao muve. U toj nemoci nije mu nishta drugo ostalo nego da pozove satanu. Odluchuje se da stavi sebe na probu i pogodi se sa Mefistom, lichno. Poshto je mogao da nasluti o chemu se radi pogodio se sa Mefistom da ugovor vazi samo na 24h, odnosno kada poslednje zrno peska iscuri. Ali kada jednoj curi nije mogao da pomogne jer je imala krst u ruci, meshtani su shvatili o chemu se radi i Faust biva proteran iz sela. Shta dalje da radi, da pokusha da zivi kako je i do sada to radio ili da zauvek sklopi pakt sa djavolom?

http://img228.imageshack.us/img228/533/faustduschesskb7.jpg
Faust (F.W. Murnau, 1926)


Iz te svoje sebichnosti koja je pochela da raste u njemu pocheo je nenamerno da povredjuje druge. Zeleo je da bude mlad, zeleo je ljubav, zeleo je ceo svet za sebe. Ali zaboravlja na svoju vernu senku koja ne igra uvek po pravilima.

http://img294.imageshack.us/img294/4148/faust3yg1.jpg
Faust (F.W. Murnau, 1926)


Fenomenalno ostvarenje iz davne 1926. godine zasluzuje sve chestitke. Jeste da nije bash toliko verodostojno knjizi, ali za takvo delo treba jedno 50-ak razlichitih verzija filma. Veoma slojevito i kompleksno delo, o kome su pisane knjige i knjige i nudjena raznorazna tumachenja. Reditelj je bio veoma hrabar kada se odluchio da ekranizuje knjigu. Tehnika kojom je snimana je zaista perfektna. Efekti koji su korishceni za ono vreme mislim da su diktirali tempo. Ima dosta telopa sa tekstom, mozda ipak vishe od ochekivanog, ali jednostavno mora da se opishe radnja, koja nije ni malo jednostavna. Glumci koju su zaista odradili posao i koji mogu i dan danas da budu uzor mladima. Jer nije sve u dikciji i recitanju teksta. Neophodne su emocije da bi docharale trenutak. Ko nije gledao, topla preporuka
« Last Edit: August 26, 2009, 12:44:33 PM by vinston » Logged

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Sredio Vinston | Početna | Online projekcije | Kontakt | Recenzije | Preporučujemo

SMF customization services by 2by2host.com
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.099 seconds with 23 queries.