May 22, 2013, 03:07:38 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length

Home   Help Pravilnik Staff List Login Register imdb google filmske radosti kontakt  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Gadkie lebedi (Konstantin Lopushansky, 2006)  (Read 773 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
zopge
Član
**

« on: April 08, 2009, 01:49:29 PM »

Scenario je nastao prema prozi braće Strugacki Ružni labudovi. Obradovao sam se pravom SF filmu u vreme kad je SF kao žanr skoro pa sasvim izumro. Očekivao sam duhovnog naslednika Stalkera, a kad tamo, to je više alegorija nego SF.
Glavni lik Banev je uspešan pisac čija kćerka živi u nekom udaljenom kraju Rusije, u Zoni u kojoj je došlo do genske mutacije. Počelo je s kišom koja pada neprestano; nekoliko odraslih koji su mutirali (zovu ih Vodeni) uzeli su pod svoje decu. Koja su intelektualno evoluirala pa su sva pametna, mudra, levitiraju itd. Banev želi da devojčicu povede sa sobom ali ona odbija. Konzervativna međunarodna komisija (u kojoj je i Banev) većinom glasova odlučuje da se Zona kontaminira i razori, ali deca odbijaju da se evakuišu...

Mnogo dilema, mnogo filozofiranja.

Dobar glavni glumac, intrigantno uvođenje u priču, start sa patuljkom (kao kod Lyncha!). Lepa crvenkasta i plavkasta fotografija, kiša kao kod Tarkovskog, scenografija s početka obećava izuzetnu priču da bi se ubrzo pokazalo da je akcenat na drugom... a to drugo (sukob stari-mladi, dilema između stare i nove civilizacije) prilično smara. Film gubi ritam čim započne diskusija. Svi su nekako fini i kulturni, niko ni da se ljudski posvađa.

Mnogo više sam očekivao ali je zanimljiv i treba ga pogledati.
« Last Edit: July 10, 2010, 02:36:52 PM by vinston » Logged
vinston
Admin

« Reply #1 on: April 09, 2009, 11:44:18 AM »

Iako nisam ni najmanje ljubitelj ovakvih filmova deluje mi bash intereseantvo. Pogotovo sa tim bojama.
Chim se zavrshi BELDOCS skidam film

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
ptakh
Član
**

« Reply #2 on: April 09, 2009, 04:31:41 PM »

Zbog fotografije vredi gledati!
Inače nisam ljubitelj rasprava na filmu, a deca su mi bila naročito odbojna, sva jednaka kao u onom Selo prokletih ili slično.
Ali tako dobru atmosferu i fotografiju skoro nisam video 
wolfvaga
Moderator

Lupus in fabula :)

« Reply #3 on: May 02, 2009, 06:33:21 PM »

Pa, braca Strugacki generalno nisu bas imala mnogo srece sa ekranizacijama (izuzev legendarnog "Stalkera", ali on je kompletno autorsko delo Tarkovskog). Bas zbog ove cinjenice ovaj film mi izgleda dovoljno zanimljivo da se odgleda (jer konstatacija s pocetka posta jednostavno kad tad mora da padne u vodu ).
Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to:  

kinoteka dob mondovizija