Scenario je nastao prema prozi braće Strugacki
Ružni labudovi. Obradovao sam se pravom SF filmu u vreme kad je SF kao žanr skoro pa sasvim izumro. Očekivao sam duhovnog naslednika Stalkera, a kad tamo, to je više alegorija nego SF.
Glavni lik Banev je uspešan pisac čija kćerka živi u nekom udaljenom kraju Rusije, u Zoni u kojoj je došlo do genske mutacije. Počelo je s kišom koja pada neprestano; nekoliko odraslih koji su mutirali (zovu ih
Vodeni) uzeli su pod svoje decu. Koja su intelektualno evoluirala pa su sva pametna, mudra, levitiraju itd. Banev želi da devojčicu povede sa sobom ali ona odbija. Konzervativna međunarodna komisija (u kojoj je i Banev) većinom glasova odlučuje da se Zona kontaminira i razori, ali deca odbijaju da se evakuišu...
Mnogo dilema, mnogo filozofiranja.
Dobar glavni glumac, intrigantno uvođenje u priču, start sa patuljkom (kao kod Lyncha!). Lepa crvenkasta i plavkasta fotografija, kiša kao kod Tarkovskog, scenografija s početka obećava izuzetnu priču da bi se ubrzo pokazalo da je akcenat na drugom... a to drugo (sukob stari-mladi, dilema između stare i nove civilizacije) prilično smara. Film gubi ritam čim započne diskusija. Svi su nekako fini i kulturni, niko ni da se ljudski posvađa.
Mnogo više sam očekivao ali je zanimljiv i treba ga pogledati.