May 23, 2013, 10:05:41 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length

Home   Help Pravilnik Staff List Login Register imdb google filmske radosti kontakt  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Leptirica (Đorđe Kadijević, 1973)  (Read 838 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
vinston
Admin

« on: March 20, 2009, 10:39:17 AM »

http://www.filmske-radosti.com/Slike/Leptirica.jpg
Leptirica (Đorđe Kadijević, 1973)

Scenario:Đorđe Kadijević
Po romanu Milovana Glišića

Uloge:
Mirjana Nikolic    ...    Radojka
Petar Bozovic   ...    Strahinja
Slobodan Perovic   ...    Zivan
Vasja Stankovic   ...    Kmet
Toma Kuruzovic    ...    Vule
Tanasije Uzunovic    ...    Pop

Nash prvi horor film. Snimljen josh davne 1973. Impresivno u svakom sluchaju. Do filma iskren da budem nisam chuo sve do pre nekih 5-6 godina kada sam bio na faksu i drugari se razmenjivali diskova medju kojima je bio i ovaj. Uzeo sam ga chisto iz radosznalosti. Uzasan VHS snimak me je odvratio od gledanja. Pre nekih pola godine sam nashao linkove i tek sam sinoc uzeo da ga gledam. Sreca traje svega 60 minuta, taman pred spavanje.

Sava Savanovic se povampirio, postao vukodlak. A svi znamo odkle potichu te priche. Termin vampir su prisvojili englezi. Imamo i mi po chemu da se ponosimo. Jedne vecheri mlinar Vule je radio svoj uobichajeni koji ga je poprilichno iscrpeo, legao je malo da odmori. Chuo je neke neartikulisane glasove, ali nije preterano mario. Mlin se zaustavlja, i pojavljuje se neko chudno stvorenje. Vule nije znao shta ga je snashlo. Pokushao je da se odbrani, ali bez uspeha, stvorenje ga je brzo savladalo i ubilo. Ujutru su ga meshtani nashli belog u lokvi krvi. Ostaje im veliki problem kako naci drugog mlinara. Nisu morali dugo da traze, pojavio se Strahinja, koji nije znao za deshavanja sa Savom.

Sada, posle trideset i kusur godina film je gledljiv. Shvatam zashto su mnogi imali nocne more i bojali se kao klinci, jer je vukodlak odlichno prikazan. Majstor Kadijevic, je sve savrsheno uklopio. Nashu izvornu muziku, scenografiju, predele na nekoj planini. Gluma nije mnogo shtrchala. U nekoliko navrata sam se slatko nasmejao jer je delovalo pomalo naivno. Ali sve u svemu meni odlichan film. Sad nisam bash najbolje razumeo kraj, da li je taj leptir upravo zaraza ili shta.
Poshto smo videli da Radojkin otac hvata leptira, koji je izleteo iz kovchega kada su lupali u njega kolac, pakosno se smejuci odlazi u nepoznatom pravcu, a odmah sledece jutro Radojka se pretvara u vukodlaka. Posle velike borbe Strahinja ubija svoju nesudjenu zenu, i dok lezi u travi u nesvesti, leptiric mu se nastanio na glavi. Pretpostavljam da je on bio sledeca zrtva, jer nisam prochitao prichu.
« Last Edit: October 01, 2009, 06:44:00 PM by vinston » Logged

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
wolfvaga
Moderator

Lupus in fabula :)

« Reply #1 on: July 25, 2009, 06:54:36 PM »

Bas sam, prebacujuci filmove juce i danas sa diskova na eksterni, naleteo na ovaj. Ambijent, period u koji je prica smestena, odlicni literalni predlozak (pripovetka Milovana Glisica), fenomenalni Bozovic (mlad i mrsav!), cine glavne odlike ovog ostvarenja. Valja podvuci odlicnu atmosferu koja iz toga proizilazi, sto je, kako bi Hickok rekao, zapravo osnov svakog dobrog horor filma (ono sto se ne vidi, a ne ono sto se vidi). Valja naglasiti i odlican prikaz ovdasnjih ljudi i njihovih obicaja, te markantnu skicu slovenske mitologije, koja je celokupnom zanru horora podarila takve kreature kao sto su vampiri i vukodlaci, a sto je znacajan deo istog. Kada se tome doda i istorijska cinjenica (ovo je prvi srpski horor), mislim da je suvisno dalje nagovarati nekog da odgleda ovaj film...
Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to:  

kinoteka dob mondovizija