Leptirica (Đorđe Kadijević, 1973)
Scenario:Đorđe Kadijević
Po romanu Milovana Glišića
Uloge:
Mirjana Nikolic ... Radojka
Petar Bozovic ... Strahinja
Slobodan Perovic ... Zivan
Vasja Stankovic ... Kmet
Toma Kuruzovic ... Vule
Tanasije Uzunovic ... Pop
Nash prvi horor film. Snimljen josh davne 1973. Impresivno u svakom sluchaju. Do filma iskren da budem nisam chuo sve do pre nekih 5-6 godina kada sam bio na faksu i drugari se razmenjivali diskova medju kojima je bio i ovaj. Uzeo sam ga chisto iz radosznalosti. Uzasan VHS snimak me je odvratio od gledanja. Pre nekih pola godine sam nashao linkove i tek sam sinoc uzeo da ga gledam. Sreca traje svega 60 minuta, taman pred spavanje.
Sava Savanovic se povampirio, postao vukodlak. A svi znamo odkle potichu te priche. Termin vampir su prisvojili englezi. Imamo i mi po chemu da se ponosimo. Jedne vecheri mlinar Vule je radio svoj uobichajeni koji ga je poprilichno iscrpeo, legao je malo da odmori. Chuo je neke neartikulisane glasove, ali nije preterano mario. Mlin se zaustavlja, i pojavljuje se neko chudno stvorenje. Vule nije znao shta ga je snashlo. Pokushao je da se odbrani, ali bez uspeha, stvorenje ga je brzo savladalo i ubilo. Ujutru su ga meshtani nashli belog u lokvi krvi. Ostaje im veliki problem kako naci drugog mlinara. Nisu morali dugo da traze, pojavio se Strahinja, koji nije znao za deshavanja sa Savom.
Sada, posle trideset i kusur godina film je gledljiv. Shvatam zashto su mnogi imali nocne more i bojali se kao klinci, jer je vukodlak odlichno prikazan. Majstor Kadijevic, je sve savrsheno uklopio. Nashu izvornu muziku, scenografiju, predele na nekoj planini. Gluma nije mnogo shtrchala. U nekoliko navrata sam se slatko nasmejao jer je delovalo pomalo naivno. Ali sve u svemu meni odlichan film. Sad nisam bash najbolje razumeo kraj, da li je taj leptir upravo zaraza ili shta.