May 22, 2013, 01:24:02 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length

Home   Help Pravilnik Staff List Login Register imdb google filmske radosti kontakt  
Pages: 1 [2]   Go Down
  Print  
Author Topic: Beldocs 2009  (Read 991 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
vinston
Admin

« Reply #10 on: April 08, 2009, 09:00:06 PM »

Vikend definitivno pripada Beldocs-u. za samo dva dana cu gledati 6 filmova. Nije to ni najmanje lako. Nakon shto sam malo studioznije prochitao program, odluchio sam da poslusham Makavejeva i odem na projekciju "Priche iz Jodoka". Surov film o zivotu u Severnoj Koreji. Reditelj mjuzikla je jedva pobega iz Severne Koreje, u kojem pricha o "spijunima" u logorima smrti.

"Crvenu traku" sam vec predstavio.

"Pricha o Janu Lenhartu" - Vladimir Lenhart, mladi avangardni muzichar, posle putovanja po svetu vraca se u rodno selo u potrazi za korenima svog dede Jana Lenharta, jednog od najpoznatijih pevacha izvorne narodne muzike vojvodjanskih Slovaka. Vladimir, nan tom chudesnom svojevrsnom "drumsko filmu" istrazivanja, otkriva pojedinosti i zanimljivosti o Janovom zivotu.

"Odvazna majka"
Umorna od chekanja savrshenog partnera i alarmirana zaglushujucim otkucajima bioloshkog sata, reziserka Dzenet , stara 39. godina, odluchuje da se svojevoljno otisne na putovanje u solo majchinstvo.

Med i mleko i sve bioloshke stvari:Hrabra ilustracija dilema nekih zena zeljnih da imaju decu bez pozeljnog i voljnog muza na vdiku u filmu koji zasluzuje pohvale- Weekend Australian

"Kosa Indije" - Put kose indijske devojchice Gite, koju je ona poklonila hinduistichkom hramu kako bi postala deo trazenih produzetaka kose u Italiji, pricha je o idealima lepote u savremenom svetu globalizma.
« Last Edit: October 09, 2009, 10:28:32 PM by vinston » Logged

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
zevsonja
Moderator

« Reply #11 on: April 09, 2009, 08:59:10 PM »

vinston:

Put kose indijske devojchice Gite, koju je ona poklonila hinduistichkom hramu kako bi postala deo trazenih produzetaka kose u Italiji, pricha je o idealima lepote u savremenom svetu globalizma.

ovo mi zvuci interesantno ako je u pitanju irnonija     

predlazem ti posto ces gledati toliko filmova, da poneses ranac i sendvice, svesku i olovku, pa u pauzama odmah pisi sta ti se svidelo od upravo odgledanog filma ili sta mu zameras i sl. odlepices ako mislis sve da pamtis 

Vi slepi, vi gluvi, vi sebicni ljudi
sto pravite buku bez reda i smisla
bez zasto i zato
za koga i kako

bez pitanja koje bi mozda osusilo
ponosni osmeh na licu bez suza
na licu sto nikada obraz okrenulo nije
vinston
Admin

« Reply #12 on: April 09, 2009, 09:13:06 PM »

hehe

Danas sam dva za redom odgledao i mislim da bih poludeo da sam ostao na josh jednom filmu. Ushao sam u bioskop kada je napolju bilo toplo i sunchano, a izashao sa amplitudnom razlikom od 7-8 stepeni i polumraku. To nikako nije zdravo, ali shta cu kada volim filmove

Mozemo zajedno "Kosu iz Indije" da gledamo.

Nije ironija, zaista je takvo zivopisna pricha.
« Last Edit: October 09, 2009, 10:52:23 PM by vinston » Logged

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
zevsonja
Moderator

« Reply #13 on: April 12, 2009, 04:16:28 PM »

festival se zavrsava sutra. vinstone, ocekujemo polako podrobniji rezime i osvrt iz tvog ugla

Dokumentarnom filmskom satirom o dana?njoj Srbiji ?Doviđenja, kako ste?? i ovogodi?njim dobitnikom Oskara za najbolji dokumentarni film ?Čovek na ?ici? D?ejmsa Mar?a (James Marsh), kao i dodelom nagrada u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, 13. aprila će u Domu kulture Studentski grad (DKSG) biti svečano zatvoren drugi međunarodni festival BELDOCS, koji je prikazao četrdesetak naslova posvećenih ličnim, porodičnim i dru?tvenim temama dana?njice.

Nagrade BELDOCS-a biće dodeljene između projekcije dva filma, kojima je taj festival i otvoren 7. aprila u bioskopu ?Balkan?, uz u?ivo snimanje filma atraktivne italijanske ekipe koja je na proputovanju po Balkanu.

Nagrade u međunarodnoj konkurenciji, koja obuhvata 15 naslova u trci za nagradu od 2.500 evra, dodeliće ?iri kojim predsedava britanski dokumentarista i autor Bi-Bi-Si-ja Luk Holand (Luke Holland), kome je priređena i retrospektiva.

Osim Holanda, u ?iriju međunarodnog programa su i Adrian Blaser i Miroljub Stojanović, dok će Miodrag Milo?ević, Jurij Meden i Marija Perović, odlučiti o dobitniku nagrade Pobednik Beograda (1.500 evra) u regionalnoj selekciji, koja obuhvata deset naslova iz Srbije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Grčke i drugih zemalja.

Mitićev film zasnovan je na 120 izabranih aforizama i vi?e od 400 kadrova gotovo nadrealnih prizora i situacija, snimljenih u Srbiji i Republici Srpskoj.

Vi?e puta zasmejao je publiku na svetskoj premijeri na otvaranju BELDOCS-a, ali i izazvao zapitanost nad crnohumornim prikazom sada?njice, propraćenim nadrealnim scenama nalik onim koje se dobijaju u cirkularnim i-mejlovima za ?ne poverovati?.

Paradoksalne situacije i prizori, poput kuće izgrađene nalik na crkvu, dočaravaju izvesnu ?izofrenost dana?nje Srbije, kroz priču o čoveku koji je spreman i da umre za ono u ?ta veruje, ali ne veruje vi?e ni u ?ta (narator Neboj?a Glogovac).

Mitić je nakon projekcije filma, dočekanog aplauzima, najavio i poseban rad o srpskim aforističarima, a ?Doviđenja, kako ste? pripremio je već i za svetsko tr?i?te, na kojem se već afirmisao i filmovima ?Pretty Dyana? i ?UNMIK Titanik?.

Američki, Oskarom nagrađeni film ?Čovek na ?ici? D?ejmsa Mar?a (James Marsh), kojim će BELDOCS zvanično biti zavr?en, biografski je prikaz kontroverznog poduhvata francuskog ?hodača na ?ici? Filipa Petija (Philippe Petit) koji je 7. avgusta 1974. godine, posle ?estogodi?njih priprema pre?ao na ?ici razdaljinu između ?kula bliznakinja? Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, tada najvi?ih zgrada u svetu.

Kulama STC-a, uni?tene u terorističkom napadu 11. septembra, bio je fasciniran jo? u detinjstvu, kada je tek objavljen projekat njihove izgradnje, a kako se vremenom oprobao nesvakida?njim poduhvatima između hrabrosti i ludila i na ?ici nad Notrdamom i na sidnejskom mostu, hod po ?ici na 400 metara visine - u ravni krova STC-a postao mu je svojevrsna opsesija. Film prikazuje, povremeno suvi?e detaljno, kako je Peti sa grupom prijatelja i insajdera godinama proučavao mogućnosti da postavi ?icu između ?kula bliznakinja?, uspev?i napokon da ostvar tu ilegalnu akciju i svoj san.

Ubrzo je postao medijska atrakcija, a i danas, vi?e od 30 godina od tog poduhvata, Peti energičnom i zanesenom pričom o svim te?koćama i čarima te akcije, izgleda kao da bi je ponovio - da su ?bliznakinje? jo? tu.

BELDOCS je ugostio i vi?e autora iz međunarodnog i regionalnog programa, a pratećim programom ponudio je, uz retrospektivu Holanda, i specijalne projekcije ju?noameričkog filma, debate, prezentacije i radionice poznatih svetskih re?isera, producenata i ?kola.

U okviru BELDOCS-a, predstavljena je i Međunarodna ?kola filmske i TV re?ije EICTV (Escuela Internacional de Cine y TV), čiji je osnivač i dekan čuveni pisac i nobelovac Gabrijel Garsija Markes
  preuzeto sa sajta seecult.org

bez zasto i zato
za koga i kako

vinston
Admin

« Reply #14 on: April 13, 2009, 11:54:43 PM »

BELDOCS je i zvanichno zatvoren.

Pobednik u medjunarodnoj selekciji je film "Kampanja" japanskog reditelja Kazuhira Sode.
Nagradu publike je dobio film "Kosa Indije" italijanskih reditelja Rafaela Brunetija i Marka Lepardija, dok je nagradu selektora osvojio film "Priche iz Jodoka" poljskog reditelja Andrzeja Fidyka. O ovom filmu sam posvetio i paznju u sekciji dokumentarci.

Shto se regionalne selekcije tiche, grand pri nagradu je osvojio film "Nestanak heroja" Ivana Mandica. I o ovom filmu sam dosta pisao. Nazalost nisam uspeo veliki broj filmova iz ove selekcije da odgledam, ali svakako da je Ivan zasluzio nagradu. Specijalnu nagradu je dobila makedonska rediteljka Marija Dzidzeva za film "Posmatraj zivot mojim ochima".

Nagradu nezvanichkog zirija za kameru je dobio Mihajl Spidler za film "Zver u nama".

Sutra cu napisati opshirnije na sajtu.
« Last Edit: October 13, 2009, 09:11:48 PM by vinston » Logged

zevsonja
Moderator

« Reply #15 on: April 14, 2009, 12:00:53 AM »

cek, nisi mi na kraju rekao za tu  "kosu indije". jel je to ironija ono sto smo procitali u sinopsisu, ili?   i o cemu se tu u stvari radi? 

bez zasto i zato
za koga i kako

vinston
Admin

« Reply #16 on: April 14, 2009, 12:07:09 AM »

cek, nisi mi na kraju rekao za tu  "kosu indije". jel je to ironija ono sto smo procitali u sinopsisu, ili?   i o cemu se tu u stvari radi? 

shta da ti kazem zevsonja, ja sam temu otvorio pa ti prochitaj

vinston
Admin

« Reply #17 on: April 14, 2009, 07:42:08 PM »

Utiske i obrazlozenje zirija i osnivacha beldoksa mozete prochitati na http://filmske-radosti.com/Beldocs%202009.html

Shto se mojih lichnih utisaka tiche, mogu reci da sam dosta zadovoljan festivalom. Najvishe sam zadovoljan selekcijom filmova, veoma znachajna imena iz dokumentarnog filma su dovedena i prikazana. Bilo je i nekih problema, ali nisam toliko duboko zalazio jer mora uvek da ima nekih problema ovo ovakvih organizacija. Nishta ne moze da prodje toliko glatko. Mozda bi bilo mnogo lepshe kada bi imali neki dzingl koji predstavlja BELDOCS, ali pretpostavljam da ce to biti kako vreme odmiche. Dalje, videlo se da je Mladen Vushurovic veoma nervozan i na trenutke se chinilo da je nespreman za goste, ali uvek se posle okrenulo sve na shalu, tako da ne mogu tu nishta da zamerim. Lepo je bilo videti da su svi domaci reditelji izashli pred publiku i poprichali posle projekcije. Naime bilo je pet srpskih filmova u regionalnoj selekciji.

Od deset filmova koje sam uspeo da odgledam, bilo bi josh vishe da su me neki vishe zaintrigirali, a i fizichki je to napor sedeti toliko dugo, 4 filma su bila koje bih ja izdvojio kao najbolja ostvarenja 2008. godine. "Yodok stories, Red race, Nestanak Heroja i Dovidjenja, kako ste?"

Nadam se da ce im podrshka od grada i drzave stici i da ce se ovo pretvoriti u vodeci festival dokumentarnog filma. Pored Slobodne zone i festival dokumentarnog i kratkog metra.
« Last Edit: October 13, 2009, 09:13:52 PM by vinston » Logged

Pages: 1 [2]   Go Up
  Print  

Jump to:  

kinoteka dob mondovizija