Red Cliff 1 i 2 (2008/9)
Režija: John Woo
Scenario: John Woo i Khan Chan ...
Uloge: Tony Leung Chiu Wai...Zhou Yu
Chen Chang...............Sun Quan
Yong Hou..................Lu Su
Jun Hu......................Zhao Yun
Tong Jiang.................Li Tong
Takeshi Kaneshiro.......Zhuge Liang
Chiling Lin..................Xiao Qiao
Chi bi aka Red Cliff (2008)Pre nego što bilo šta kažem u vezi samog filma, da napomenem da je ovo tek prvi deo jedne celine, a da se drugi deo očekuje u januaru 2009. godine...
što se samog filma tiče, fenomenalna režija, fotografija za Oskara, priča - istorijska, po istinitom događaju o sukobu tri kraljevstva...

Red Cliff 1 i 2 (2008/9)
Međutim, rekao bih još, kao negativnu stranu, da je ovo klasični John Woo-ovski film, dosta akcije u kojoj se malo i pretera nauštrb nekih drugih stvari - recimo dublje razrade likova... Plus, ono što mi je još zasmetalo jeste doza neozbiljnosti u ulogama, dosta nekog humora koji mi se nikako ne uklapa u samu priču, i malo nebuloza u samoj radnji: mislim, sam i goloruk protiv desetine vojnika, beba na leđima - i naravno pobeđujem...

Red Cliff 1 i 2 (2008/9)
Sve ovo su ipak sitnice u odnosu na efektnost i jačinu samog filma. Ponoviću, scenografija i režija - odlični (da ne upadam sam sebi u usta, kad sam malo pre spominjao/kudio John Woo-a, jer režija je fenomenalna, e sad što bih ja smanjio količinu akcije, i malo je urazumio, to je moja stvar), fotografija i prikaz predela, igra senki, kontrasta - neviđena, muzika - očaravajuća...
Naravno, ne mogu a da ne istaknem mog omiljenog glumca Tony Leung-a koji je opet "glavna faca"...

Red Cliff 1 i 2 (2008/9)
Chi bi xia: Jue zhan tian xia aka Red Cliff 2 (2009) 9/10Pošto sam prvi deo gledao još u avgustu, morao sam ipak da ga opet pogledam, kako bih gledao drugi deo. Mišljenje o prvom delu mi se skoro uopšte nije promenilo nakon drugog gledanja...
Iako je ovo praktično jedan film presečen na pola, ipak i nije tako...
Baš ono što sam zamerao u prvom delu, ovde je ispravljeno.. i neozbiljnost i preterivanje...
E sad, možda je to samo slučajnost, a možda i nije. Možda jednostavno film ide uzlaznom putanjom, pa ako bismo prvi deo nazvali "Pre konačnog obračuna", a drugi "Konačni obračun", onda je ta doza humora, kako sam ja to nazvao, u prvom delu i opravdana, dok u drugom delu, ozbiljnijem, toga nema jer ozbiljnost situacija tako zahteva...

Red Cliff 1 i 2 (2008/9)
Ovde gledamo poslednji čin u obračunu, sa mnoštvom taktičkog nadmudrivanja generala i sa jedne i sa druge strane... Dosta akcije, ali ipak, mnogo umerenije nego u prvom delu. Imamo čak i ljubavni deo...
Sve u svemu, dostojan, čak i bolji nastavak ovog odličnog filma. Kao što sam rekao i za prvi deo, fenomenalna režija, kamera (izdvajam scenu kad golub nadleće flotu), fotografija za neverovati...

Red Cliff 1 i 2 (2008/9)
Glumci takođe odlični ali to nisam ni sumnjao...
Ono što bih ovde izneo kao zamerku jeste prebrz kraj, moglo je to još malo da se doradi ali...
Sve u svemu fenomenalno vizuelno urađen film sa odličnim glumcima, režijom i scenarijom. Šta bih još tražio?