May 24, 2013, 07:10:14 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length

Home   Help Pravilnik Staff List Login Register imdb google filmske radosti kontakt  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Total Recall (Paul Verhoeven, 1990)  (Read 446 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
wolfvaga
Moderator

Lupus in fabula :)

« on: February 06, 2009, 09:27:24 PM »

http://img228.imageshack.us/img228/8543/totaljm2.jpg
Total Recall (Paul Verhoeven, 1990)

rezija..........Paul Verhoeven
scenario..........Ronald Shusett
                ..........Dan O'Bannon
                ..........Gary Goldman
po kratkoj prici "We Can Remember It For You Wholesale"..........Philip K. Dick
muzika..........Jerry Goldsmith
uloge:
Arnold Schwarzenegger..........Douglas Quaid / Hauser
Sharon Stone..........Lori
Rachel Ticotin..........Melina
Ronny Cox..........Vilos Cohaagen
Michael Ironside..........Richter
Marshall Bell..........George / Kuato
Mel Johnson Jr...........Benny
Ray Baker..........Bob McClane
Dean Norris..........Tony
Robert Costanzo..........Harry

Film o kome pricamo se, barem hronoloski, naslanja na prethodna dva filma svog autora-Paula Verhoevena. S tim da se ovoga puta udruzuje sa predloskom Filipa K. Dika, pricom "We Can Remember It For You Wholesale" u jednoj akciji sa sf miljeom. Potencijal ove price je, kao i prethodne autorove(RoboCop), sjajan. Quaid je radnik na gradjevini, koji sanja isti san gotovo svake veceri-Mars. I budi se u znoju, boreci se za vazduh. Tu je njegova divna zenica Lori, da ga utesi. Onda, slucajno u prevozu do posla, jednog dana otkrije firmu Recall. Obzirom da ga Mars privlaci, odluci da mu "implantiraju" secanje kao da je bio tamo. A onda se desi nesto sto je potpuno neplanirano... Svakako, treba napomenuti da Quaid stize na Mars. I neka rezbijena dupeta pride. Prica je bolje realizovana od Robocapa, jezgrovitija je i generalno bez propusta. I sto je najvaznije, tera coveka da se zamisli oko nekih stvari-na pr. koliko je svet oko njega onaj pravi, spontan, a koliko zapravo kreiran? Ili da li vas zena pored vas zaista voli ili tek dobro glumi? Kad sam s evec dotakao glume, napominjem da je sam pocetak ocajno odglumljen. Ni posle to ne ide u ne znam kakvom smeru boljitka, tj. u totalnom je pank stilu, ali Seronka i Svarci, u romansi? Kome li je zapao kasting da mi je znati. Pa oni ne bi ubedili ni moju babu, a da je latinoamericka serija u pitanju, da su spojivi u takvoj prici. Pride, ocajni su dramski glumci. Seronka, bar po mom iskustvu sa njenim filmovima, nema trunku talenta za glumu, izuzev kad treba da glumi "slobodne" scene. Ali uprkos tome, atmosfera mi se dopada. Iako je pomalo u tres fazonu '80-ih. Dosta joj dodaje odlicna muzika i sjajni efekti (gotovo neupadljivi) i scenografija, koji su izuzetno dopadljivi. No ne mogu a da se ne osvrnem na deo koji je "prodao" ovo ostvarenje-akciju. Jednostavno, film pripada epohi u kojoj su akcioni heroji bili na vrhuncu slave-zabavu je podrazumevalo nesto pomalo nemoguce-ili pobiti ceo garnizon (jedno 500 ljudi sam) ili neko neverovatno cudoviste (opet sam). Na zalost, tom trendu nije izmakao ni ovaj film-ovde je prisutan scenario broj jedan. Takodje, jednoobraznost likova, koji izgledaju kao lutke na koncu, je isto tako uocljiva (mada, Filip Dik bas i nije poznat po psihologiji svojih likova, vise po okolnostima u kojima se nalaze). Ali pohvalicu i par zanimljivih opaski (koje su takodje sastavni deo filmova tog razdoblja), kao sto je "Smatraj ovo razvodom".
     Da rezimiram, Verhoven je opet izabrao izuzetno potencijalnu pricu, bolje je uradio od RoboCopa, ali ipak nije mogao da se izbori sa finansijerima i istera je do kraja. Na zalost, to je prodalo film, a ubilo mu onu pravu vrednost i svrstalo ga u kategoriju izuzetno zanimljiv film, ali nista vise. Zato, od mene 7,5/10...
Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to:  

kinoteka dob mondovizija