|
vinston
|
 |
« Reply #10 on: October 02, 2009, 12:23:35 AM » |
|
Uoči Sajma knjiga neki izdavači nezadovoljniUoči 54. međunarodnog Beogradskog sajma knjiga, koji će od ove godine biti održan po novom konceptu, od 26. oktobra do 1. novembra, kao po tradiciji, neki izdavači nezadovoljni su dodeljenim prostorom. Iako u Projektnom timu Sajma knjiga naglašavaju da nijedan izdavač neće ostati bez sajamskog prostora, kažu i to da postoji mogućnost da svako ne dobije baš onakav izlagački prostor kakav očekuje. „Narodna knjiga” je, inače, izgubila prostor u sajamskoj areni. Međutim, glavna je novost da je ukupni izlagački prostor od ove godine – čak štaviše veći i da obezbeđuje pregledniju sajamsku prezentaciju. Kako saznajemo, prigovori postoje za raspored novosadske izdavačke kuće „Zmaj” i beogradskog „Logosa”. Vladimir Medenica, direktor „Logosa”, jedan je od onih koji su uputili žalbu Odboru Sajma knjiga, a povodom toga što mu je za štand dodeljen prostor u prizemnom prstenu hale, iza kafića, potpuno zakriljen stepenicama koje vode na galeriju. „Logos” je, recimo, jedan od izdavača koji ima oko 150 naslova i koji je poznat i po tome što njegova kapitalna izdanja podržava Skupština grada Beograda i Ministarstvo kulture Republike Srbije. Sastanak sa onim izdavačima koji su nezadovoljni biće upriličen u ponedeljak, 5. oktobra. U sastavu novog Odbora Sajma knjiga nalaze se Željko Ožegović, iz Skupštine grada Beograda (predsednik), i članovi Tanja Gavrilović, iz Elektromreže Srbije, Milovan Vitezović, književnik, Vladislava Gordić-Petković, univerzitetski profesor, i Anđelko Trpković, direktor Beogradskog sajma, koji i obavlja glavni posao oko raspodele sajamskog prostora. Ipak, prema rečima Dejana Papića, direktora „Lagune”, pre sedam dana održan je sastanak trideset najvećih izdavača sa članovima sajamskog Odbora, na kojem niko nije uložio veći prigovor. Osim što je primetio veću transparentnost u radu novog Odbora Sajma knjiga, Papić je napomenuo da će uprkos tome biti onih koji su nezadovoljni dodeljenim štandom. Predstojeći 54. međunarodni Beogradski sajam knjiga biće organizovan tako što će savremena svetska i domaća izdavačka produkcija, predstavljanje pisaca, promocije i drugi prateći programi izdavača biti zastupljeni po izložbenim celinama. Zemlja počasni gost biće Grčka, a do sada je ukupno prijavljeno 800 izlagača. http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/Uochi-Sajma-knjiga-neki-izdavachi-nezadovoljni.lt.html
|
|
|
|
|
|
Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
|
|
|
|
vinston
|
 |
« Reply #11 on: October 08, 2009, 08:33:14 PM » |
|
Toni Parsons gost Sajma knjiga u BeograduBritanski pisac Toni Parsons biće gost Međunarodnog beogradskog sajma knjiga koji će biti održan od 26. oktobra do 2. novembra, najavljeno je danas iz Izdavačke kuće "Laguna" iz Beograda. Parsons, autor bestselera "Čovek i dečak", na Sajmu knjiga će predstaviti svoj poslednji roman "Novi početak" u izdanju "Lagune", rekao je na konferenciji za novinare direktor te izdavačke kuće Dejan Papić. Prema njegovim rečima, "Laguna" će na Sajmu knjiga predstaviti više od 230 naslova objavljenih tokom protekle godine, na štandu znatno većem nego prethodnih godina, ukupne površine 225 kvadratnih metara. Među novim naslovima, koji će biti posebno predstavljeni na Sajmu, jesu i novi roman Trejsi Ševalije "Izuzetna stvorenja", "Veliki san" Rejmonda Čendlera, "Dušmani" Terija Pračeta, "Devojka iz dvadesetih" Sofi Kinsele, "Znaci identiteta" Huana Gojtisola i drugi. Biće predstavljene i knjige domaćih autora, među kojima je roman "Autoportret s Milenom" Mirjane Mitrović, romansirana autobiografija srpske slikarke Milene Pavlović Barili, prvi put objavljena pre 20 godina. Promocijom tog romana biće obeležen i vek od rođenja Milene Pavlović Barili (1909-1945). Predstavnica "Lagune" Vanja Gavrovski rekla je da su najprodavanije knjige u izdanju te izdavačke kuće tokom protekle godine bili romani Haleda Hoseinija "Lovac na zmajeve" i "Hiljadu čudesnih sunaca", zatim "Koliba" Vilijema Pola Janga, knjiga "Zašto muškarci vole kučke" Šeri Argov i "Sećaš me se" Sofi Kinsele. Izvor
|
|
|
|
|
|
Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
|
|
|
wolfvaga
Moderator

Lupus in fabula :)
|
 |
« Reply #12 on: October 17, 2009, 06:42:50 PM » |
|
Ponovo? Vec je bio pre par godina... Izgleda da mu se u Beogradu bas dopada (doduse, njegove knjige dobro prolaze kod nas i vazi za jednu od vecih "zvezda" moderne knjizevnosti)  ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vinston
|
 |
« Reply #13 on: October 21, 2009, 12:39:13 PM » |
|
Pozivamo vas da u petak, 23. oktobra 2009. godine u 12 sati dodjete u Filmski centar Srbije, Zagrebacka 9/III na promociju knjige Antologija neprocitanih scenarija, autora Nebojse Pajkica.
Promociji ce prisustvovati i o knjizi govoriti autor - Nebojsa Pajkic, Isidora Bjelica, Petrit Imami i vecina scenarista objavljenih u knjizi.
Filmski centar Srbije Zagrebacka 9/III Beograd
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vinston
|
 |
« Reply #14 on: October 23, 2009, 02:33:34 PM » |
|
Morate se prijaviti ili registrovati na forum da bi ste videli sadržaj
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vinston
|
 |
« Reply #15 on: October 29, 2009, 01:54:52 PM » |
|
Beograd, 26. oktobar - 1.novembar - EUNIC Beograd, evropski kulturni instituti u Beogradu, nastupiće po treći put zajedno na beogradskom Međunarodnom sajmu knjiga u hali II. U periodu od 26. oktobra do 1. novembra na štandu EUNIC-a predstaviće se Austrijski kulturni forum, Francuski kulturni centar, Goethe-Institut, Italijanski institut za kulturu, Institut Servantes i Helenski fond za kulturu. U okviru zajedničkog programa EUNIC Beograd organizuje predavanje «Sve su knjige filmovi, svaki film je knjiga», EUNIC koncert i svakodnevno EUNIC kviz. Zainteresovani posetioci će moći, u toku trajanja sajma, da se na jednom mestu informišu o radu i mogućnostima koje pružaju inostrani kulturni centri u Beogradu. U okviru zajedničkog programa EUNIC-a Beograd posetioci sajma imaće priliku da prisustvuju u petak, 30.10, u 18h predavanju «Sve su knjige filmovi - svaki film je knjiga». Predavanje će održati Nebojša Popović, čuveni filmski kritičar RTS-a i Đorđe Milosavljević, jedan od najuspešnijih scenarista i reditelja mlađe generacije. Ova dva vrsna poznavaoca evropske književnosti i filma predstaviće najznačajnije evropske romane koji su inspirisali svetske reditelje. Na kraju ovog multimedijalnog predavanja biće organizovan kviz uz prigodne nagrade za sve one koji su došli da čitaju knjige pomoću pokretnih slika. U subotu, 31. oktobra, takođe na štandu EUNIC-a, nastupiće u 18h bend «Shpiritus movens» koji će održati jedinstven koncert i izvesti najlepše pesme, arije i popularne melodije na pet različitih jezika. U cilju promovisanja evropske kulture biće svakodnevno organizovan i EUNIC kviz u 17 časova. U četvrtak, subotu i nedelju, zbog povećane posete, EUNIC kviz biće organizovan dva puta dnevno u 12 i 17 časova. Učesnici kviza će imati priliku da pokažu svoje poznavanje evropske kulture i osvoje nagrade. Sve informacije o programu EUNIC-a mogu se pronaći na Internet stranici www.eunic-belgrade.eu. EUNIC je partnerska organizacija čija delatnost prevazilazi nacionalne okvire a čiji je cilj da promoviše evropsku kulturu, uspostavi mrežu saradnje među članicama i promoviše kulturološke različitosti. U Beogradu su 31. januara 2007. godine Austrijski kulturni forum, British Council, Francuski kulturni centar, Goethe-Institut, Italijanski institut za kulturu i Institut Servantes organizovali su ogranak mreže EUNIC-a u Srbiji, jedan od prvih EUNIC ogranaka u svetu. Od 2009. godine EUNIC-u Beograd pridružuje se i Helenski fond za kulturu u Beogradu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vinston
|
 |
« Reply #16 on: April 22, 2010, 02:21:34 PM » |
|
Sajam knjiga će 22. aprila otvoriti najprevođeniji srpski pisac Zoran Živković i predsednik opštine Novi Beograd Nenad Milenković.
Na sajmu će se predstaviti oko 60 izlagača, među kojima su "Evro Đunti", "Laguna", Zavod za udžbenike, Službeni glasnik, "Geopoetika", "Kreativni centar", "Dereta", "Kairos", "Mono & Manjana", "Prometej","Beli put", BIGZ publishing, "JRJ", "Solaris", "Globosino", "Lom".
Specijalni strani gost sajma biće Tarik Ali, britanski pisac i sineasta. Autor je 7 romana o islamskom svetu, a najpoznatiji su: "Knjiga o Saladinu", "Kamena žena", "U senci nara", "Sultan iz Palerma". Tarik Ali na sajam dolazi 26. aprila.
Gost sajma biće i Niški kulturni centar koji između ostalog, svake zime organizuje Sajam knjiga u Hali Čair, jedan od vodećih sajmova knjiga u Srbiji i po broju izlagača i po izuzetno velikoj posećenosti.
U okviru sajma biće održana gostovanja poznatih pisaca kao i niz drugih pratećih sadržaja, postavka Starih mapa, sajam stripa i sajam antikvarne knjige.
Cena ulaznice biće 80 dinara.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vinston
|
 |
« Reply #17 on: October 28, 2010, 06:30:24 PM » |
|
Predstavljena Izabrana dela Borislava Pekića
Edicija "Izabrana dela Borislava Pekića - neknjiževna gradja u 24 knjige", u kojoj su do sada objavljena tri toma knjige "Godine koje su pojeli skakavci", "Sabrana pisma iz tudjine" i "Sentimentalna povest Britanskog carstva", predstavljena je u četvrtak na Sajmu knjiga u Beogradu.
Urednik Službenog glasnika Petar Arbutina rekao je da će ta izdavačka kuća u narednim godinama objaviti ukupno 24 knjige Borislava Pekića (1930-1992), kojima će biti zaokružen njegov intelektualni rad.
Prema njegovim rečima Pekić je, netipično za ovdašnje intelektualce, imao širinu pogleda, nikada nije izricao ni kategorički ni vrednosti sud, jer intelektualci nisu ljudi koji sude, oni svojim delanjem pokazuju svoj stav.
Ljiljana Pekić rekla je da se zahvaljujući vizionarstvu Službenog glasnika, prvi put priprema kompletna nefikcionalna gradja u 24 knjige njenog supruga i da će u narednim godinama biti predstavljeni do sada neobjavljeni dnevnici u devet tomova pod naslovom "Život na ledu".
(BETA)
Uz to pojaviće se i kompletna Pekićeva privatna korespodencija, zajedno sa pismima iz zatvora, političke i filozofske sveske, knjige i intervjui sa Pekićem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vinston
|
 |
« Reply #18 on: November 02, 2010, 08:11:01 PM » |
|
Sta reci, kada je Laguna proglasena za najbolji stand 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wolfvaga
Moderator

Lupus in fabula :)
|
 |
« Reply #19 on: November 03, 2010, 01:09:39 AM » |
|
Samo da te obavestim da Laguna nije samo ono sto mislis da jeste (fantastika, ispovesti iz harema i tako to komercijalno do u nedogled). Ako malo zagrebes, naci ces prve dve knjige Lorensa Darela, odlicnog Presfilda, Holandskog asa Huga Klausa, spremaju i Ljosu (14 njegovih knjiga)...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|