|
vinston
|
 |
« Reply #100 on: January 29, 2010, 11:37:47 AM » |
|
Američki književnik Džerom Dejvid Selindžer (J. D. Salinger), koji je stekao kultni status romanom “Lovac u žitu” sa početka 50-ih godina prošlog veka, a uticao je i na mnoge filmske i muzičke umetnike, preminuo je 27. januara u 91. godini. Legendarni autor, koji nije objavio nijedno delo više od 40 godina, preminuo je u svojoj kući u Kornišu u Nju Hempširu, saopštio je 28. januara njegov sin Met Selindžer, preneli su svetski mediji. Slavni pisac, rođen 1919. godine na Menhetnu, živeo je decenijama izolovano, odbijajući da komunicira sa javnošću i putem intervjua, i na bilo koji drugi način. Prvi put je javno istupio posle gotovo pola veka prošle godine, kada je podneo tužbu protiv švedsko-američkog pisca Frederika Kotlinga (Cotling), koji je pod pseudonimom Džon Dejvid Kalifornija napisao knjigu “60 godina posle: prolazeći kroz raž”. Sudski spor okončan je privremenom sudskom zabranom objavljivanja Kotlingove u SAD, čime je uvažena Selindžerova tvrdnja da je u pitanju plagijat njegovog najpoznatijeg dela “Lovac u žitu”, objavljenog 1951. Kotlingova odbrana tvrdila je da nije reč o plagijatu, već o kritičkom istraživanju odnosa Selindžera i njegovog čuvenog fiktivnog karaktera. 
|
|
|
|
|
|
Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
|
|
|
|
vinston
|
 |
« Reply #101 on: February 04, 2010, 03:58:40 PM » |
|
|
|
|
|
|
|
Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
|
|
|
|
vinston
|
 |
« Reply #102 on: February 23, 2010, 03:16:49 PM » |
|
Pozivamo Vas u Dom kulture Studentski grad na književnu tribinu posvećenu jednom od naših najznačajnijih pisaca, Borislavu Pekiću u četvrtak 25. 2. Mala sala DKSG u 19:00
Klasici srpske književnosti
Poetika Borislava Pekića
(Preplitanje žanrova)
Govore: Petar Pijanović, Radivoje Mikić i Predrag Petrović
Zbornik radova posvećenih poetici i žanrovskim aspektima književnog dela Borislava Pekića (1930–1992) sadrži radove s naučnog skupa koji je održan u novembru 2008. godine u Institutu za književnost i umetnost u Beogradu. Na skupu su učestvovali proučavaoci i tumači Pekićevog dela iz naše zemlje i inostranstva. Zbornik, koji je objavljen u saizdavaštvu Instituta i Službenog glasnika, podeljen je u nekoliko tematskih celina: Preplitanje istorije i fikcije, Intertekstualni odnosi, Pripovedački postupci, Zlatno runo, Drama, Demonologija, fantastika i Utopija, antiutopija, naučna fantastika.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vinston
|
 |
« Reply #103 on: March 21, 2010, 12:53:37 PM » |
|
Malo za opustanje "Sputnik ljubav" Haruki Murakami.
Ovo je prvi njegov roman preveden kod nas. Posle tri nejgove procitane knjige moram da priznam, da su sve pocele da slice jedna na drugu, pa je i on sam shvatio da je vreme da nesto menja, tako da je malo misterije i triler ubacio u ovaj roman, negde sam na pola, videcemo kako ce ici do samog kraja.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vinston
|
 |
« Reply #104 on: April 01, 2010, 04:15:57 PM » |
|
Uzeh skoro "Na putu" izvorni svitak, Dzeka Keruaka... Nisam znao da ima uvod od 100 strana, pa roman, pa pogovor... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vinston
|
 |
« Reply #105 on: April 20, 2010, 05:22:31 PM » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Stalker
Član

|
 |
« Reply #106 on: May 19, 2010, 07:11:36 PM » |
|
F. Niche - Antihrist i Tako je govorio Zaratustra - preporucujem svakom i nikom
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vinston
|
 |
« Reply #107 on: May 19, 2010, 07:59:35 PM » |
|
F. Niche - Tako je govorio Zaratustra - preporucujem svakom i nikom
krenuo sam pre nekoliko godina da je chitam, ali sam je iz nekog razloga zabatalio.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Stalker
Član

|
 |
« Reply #108 on: May 19, 2010, 09:18:21 PM » |
|
Potrebna ti je velika koncentracija i stomak da se nosis sa realnim svetom dok je citas. Naprosto Zaratustra je Niceov odgovor na sva opste prihvacena moralna pitanja, samim tim i crkvu i njen uticaj na drustvo, kao i pojedinca. Pri tom svodeci sve ka finalnom cilju natcoveka, koji izmedju ostalog treba da izadje iz vekovne stagnacije, ali ne pre nego sto odbaci apstrakciju pojma poput duse jer i um nesumljivo potice iz tela. Biblija koju bi Nice napisao tako bi izgledala. Nakon nje imaces nagona da se bolje upoznas sa neproznim delima Nicea.
|
|
|
|
« Last Edit: May 19, 2010, 09:25:01 PM by Stalker »
|
|
|
|
|
|
vinston
|
 |
« Reply #109 on: May 27, 2010, 11:29:50 AM » |
|
Večeras će se u 19.00 časova u Medijateci Italijanskog instituta za kulturu (Kneza Miloša 56), u prisustvu ambasadora Italije u Beogradu Armanda Varikja (Armando Varricchio), održati književno veče sa poznatom italijanskom autorkom Benedetom Čibrario (Benedetta Cibrario). Moderator večeri biće Snežana Milinković Matulja, prevodilac Klaudija Magrisa (Claudio Magris) u Srbiji.
Književnica, na krilima velikog uspeha koji je postigla u Italiji svojim prvim romanom „Rossovermiglio“, za koji joj je dodeljena nagrada Campiello 2008, predstaviće svoje delo koje će naredne jeseni objaviti Izdavačka kuća Plato. Benedeta Čibrario, rođena u Firenci, veći deo svog života provela je u Torinu i Engleskoj. Danas živi u Toskani, gde je i smeštena radnja romana „Rossovermiglio“, koji je poneo 46. nagradu Campiello, jednu od najprestižnijih književnih nagrada u Italiji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|