May 24, 2013, 01:19:44 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length

Home   Help Pravilnik Staff List Login Register imdb google filmske radosti kontakt  
Pages: 1 ... 7 8 9 [10] 11 12 13 14   Go Down
  Print  
Author Topic: Šta ste poslednje čitali??  (Read 8600 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
vinston
Admin

« Reply #90 on: November 13, 2009, 11:18:39 AM »

E da! A poslednje naše izdanje je " Okorela zemlja čuda i kraj sveta",originalno izdanje je iz 1985. a englesko iz 1991. ( kasnimo par godinica), i nju sam uzela na sajmu, počinjem uskoro, pa kad završim eto mene sa novim vestima o Murakamiju 

ti se bash navukla na Murakamija
Prochitao sam tri knjige i to mi je bilo dovoljno...

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
vinston
Admin

« Reply #91 on: December 01, 2009, 03:50:18 PM »

Književnik i akademik Milorad Pavić, jedan od najprevođenijih srpskih pisaca i dobitnik niza nagrada, čija su dela izvođena u mnogim pozorištima u svetu, a manje u zemlji, preminuo je 30. novembra u Beogradu u 81. godini.

Pavić je preminuo od posledica infarkta, saopštila je njegova porodica.

Poznat kao pisac nelinearne, interaktivne proze, Pavić je bio i istoričar srpske književnosti od 17. do 19. veka, stručnjak za barok i simbolizam, prevodilac Puškina i Bajrona, a autor pedesetak knjiga poezije, proze, književnih studija i monografija, prevođenih na tridesetak jezika širom sveta.

Svetsku slavu stekao je romanima "Hazarski rečnik" (roman-leksikon u 100.000 reči, 1984), "Predeo slikan čajem" (roman za ljubitelje ukrštenih reči, 1988), "Unutrašnja strana vetra ili roman o Heri i Leandru" (1991), "Poslednja ljubav u Carigradu" (priručnik za gatanje, 1994), "Šešir od riblje kože" (1996), "Kutija za pisanje" (1999), "Zvezdani plašt" (astrološki vodič za neupućene, 2000) i "Nevidljivo ogledalo - Šareni hleb" (roman za decu i odrasle, 2003).

Među njegovim poznatim delima su i "Istorija srpske književnosti baroknog doba" (1970), "Vojislav Ilić i evropsko pesništvo" (1971), zbirke priča "Gvozdena zavesa" (1973), "Konji svetoga Marka" (1976), "Ruski hrt" (1979), "Nove beogradske priče" (1981), "Duše se kupaju poslednji put" (1982).

Pojedina dela pisao je sa suprugom Jasminom Mihajlović, koja je takođe književnica, a među njima je i "Ljubavni roman u dve priče" (2004).

Pavić je i jedan od najizvođenijih srpskih autora u svetu, ali su njegova dela retko izvođena na domaćoj sceni.

Pre dve godine bila je u Pozorištu na Terazijama premijera njegove muzičke tragikomedije "Svadba u kupatilu", u režiji Saše Gabrića, a reč je o još jednoj njegovoj interaktivnoj drami koja je, kako je rekao, trebalo da prikaže da su ženski interesi i senzibilitet različiti od muških.

Pavićev čuveni "Hazarski rečnik" postavljen je u Teatru Osobnjaku u Petrogradu 2002, u režiji Alekseja Šljušarčuka, a režija Tomaza Pandura iz Slovenije, u izvođenju Pandur teatra, igrana je u Beogradu i Ljubljani 2002, kao i na Sterijinom pozorju u Novom Sadu 2003. "Hazarski rečnik" postavljen je i kao multimedijalna predstava u Sinagogi u Pragu 2003, zatim na festivalu "Novi akcenti" 2003. u Augsburgu (režija Dorotea Sćroeder i Nina Guhlstorff) i Njujorku (45 Bleecker Theatre, režija Erica Gould) 2003.

"Zauvek i dan više" postavljen je, u režiji Mihaila Bičova, u Kamernom teatru grada Voronjeza 2000. godine, kao i u Moskovskom hudožestvenom akademskom teatru Čehova, u režiji Vladimira Petrova 2002. Petrov je režirao i Pavićev "Krevet za troje" u Lensov teatru 2003. u Petrogradu, a to delo postavljeno je i u Dramteatru u Prokopjevsku 2004. godine, u režiji Vitalija Zaharova.

Pavić je bio i jedan od prvih srpskih književnika koji je shvatio značaj interneta, a odavno je pokrenuo i sajt www.khazars.com, preko kojeg je objavljivao pojedina dela.

Između ostalog, roman "Drugo telo" objavljen je u nastavcima na njegovom sajtu, a posle pet sedmica je kompletiran. Svake sedmice čitaocima je bilo dostupno po jedno od pet poglavlja tog romana.

Prema autobiografskim zapisima Pavića, "za života je dobio ono što mnogi pisci dobijaju tek posle smrti".

"Mislim da me je Bog obasuo beskrajnom milošću podarivši mi radost pisanja, ali me je istom merom kaznio možda baš zbog te radosti", naveo je Pavić u autobiografiji na svom sajtu, konstatujući i da je do 1984. godine bio najnečitaniji pisac u svojoj zemlji, a od te godine nadalje najčitaniji.

"Napisao sam roman u vidu rečnika, drugi u obliku ukrštenih reči, treći u vidu klepsidre i četvrti kao priručnik za gatanje kartama tarot. Peti je bio astrološki vodič za neupućene. Trudio sam se da što manje smetam tim romanima. Smatram da je roman kao rak; živi od svojih metastaza i njima se hrani. Kako vreme protiče, ja sam sve manje pisac svojih knjiga i sve više pisac onih budućih, koje po svoj prilici neće nikada biti napisane", naveo je Pavić o svom opusu, dodajući i da su mu najveća razočaranja u životu donele pobede i da se one stoga ne isplate.

"Nisam nikoga ubio. Ali, mene su ubili. Mnogo pre smrti. Za moje knjige bilo bi bolje da im je autor neki Turčin ili Nemac. Bio sam najpoznatiji pisac najomraženijeg naroda na svetu - srpskog naroda", konstatovao je Pavić u autobiografskim podacima, napominjući da je novi milenijum za njega počeo 1999. godine (sa tri obrnute šestice) - trećim bombardovanjem u životu, kada su NATO avioni bacili bombe na Beograd i Srbiju.

Pavić je dobitnik NIN-ove nagrade 1985. godine, kao i niz drugih književnih i društvenih priznanja.

Između ostalog, dobitnik je nagrade "Meša Selimović" (1988), nagrade Narodne biblioteke Srbije (1988), nagrade "Borisav Stanković" (1992), Zlatnog beočuga (1991), Srebrne medalje Feliks Romulijana (1992), Oktobarske nagrade Beograda (1992), nagrade "Stefan Mitrov Ljubiša" (1994), Kočićeve (1994), Vukove (1996), Sedmojulske nagrade, nagrade AVNOJ-a, Andrićeve nagrade, Međunarodne Zepterove nagrade za književnost...

Rođen 15. oktobra 1929. godine, Pavić je doktorirao književnost na Sveučilištu u Zagrebu 1966. godine.

Bio je redovni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu od 1977. godine do odlaska u penziju, a predavao je i istoriju kulture jugoslovenskih naroda na Filozofskom fakultetu u Beogradu od 1982.

Redovni član SANU postao je 1991. godine.

Bio je počasni doktor Sofijskog univerziteta, kao i član više stručnih udruženja (Societe Europeenne de Culture i Srpskog PEN centra), a od 1991. godine bio je i član Krunskog saveta.

Povodom Pavićeve smrti, telegram saučešća njegovoj porodici i Srpskoj akademiji nauka i umetnosti uputio je i premijer Mirko Cvetković, navodeći da je Pavić bio jedan od "najčitanijih i najpriznatijih književnika, kako u Srbiji, tako i u svetu".

Cvetković je izrazio uverenje da će i naredne generacije odrastati uz njegova dela.

Saučešće povodom smrti Pavića uputio je i ministar kulture Nebojša Bradić i gradobnačelnik Dragan Đilas.

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
vinston
Admin

« Reply #92 on: December 11, 2009, 04:52:13 PM »

Geopoetika nagradjuje za svoj rodjendan

16+20% popusta jer slavi svoj 16. rodjendan.
Od 16. decembra do kraja godine 

*bublik*
Član
**

« Reply #93 on: December 11, 2009, 07:47:56 PM »

Ja sam clan pa imam 30 % uvek

"Lud je samo onaj čija se ludost ne poklapa sa ludošću većine."

Samjuel Beket
vinston
Admin

« Reply #94 on: December 12, 2009, 11:33:14 AM »

CLIO NA BOGOSLOVSKOM FAKULTETU

Od petka 11. decembra do nedelje 13. decembra Clio će svoje naslove izložiti na mini sajmu knjiga koji se po drugi put održava na Bogosovskom fakultetu u Beogradu. Posetioce očekuju popusti od 30% do 70%.

CLIO U NOVOSADSKOM STUDIJU M

U ponedeljak 14. decembra u prostoru Studija M Radija Novi Sad biće otvorena retrospektivna izložba grafičkih rešenja kreativnog tima Izdavačke kuće Clio. Izložbu pod nazivom Udri brigu na knjigu pratiće i prodajna izložba Cliovih knjiga sa specijalnim novogodišnjim popustom od 30% do čak 70%.

irenica
Član
**

« Reply #95 on: December 15, 2009, 07:44:44 PM »

Pamuk "Muzej nevinosti"... Ma nemam reči 
vinston
Admin

« Reply #96 on: December 16, 2009, 03:43:28 PM »

Noć knjige (petak, 18. decembar od 18.00 do 24.00)!!! Na četiri lokacije u gradu - Bulevar kralja Aleksandra 146, SKC – Kralja Milana 4, Terazije 38 i Makedonska 12 - održaće se festival knjige, tokom koga će, pored kupovine po izuzetnim uslovima, biti ponuđeni i drugi zanimljivi sadržaji.

vinston
Admin

« Reply #97 on: December 17, 2009, 01:48:59 AM »

UDRI BRIGU NA KNJIGU!

deo 5. - edicije DIDACTA, B plus i MUSEUM

popust od 40% do čak 70%

U nastavku akcije od četvrtka 17. do subote 19. decembra naslove iz edicija DIDACTA (obrazovanje), B plus (bibliotekarstvo) i MUSEUM (muzeologija) možete da nabavite sa specijalnim popustom od 40% do 70%:

edicija DIDACTA

*
      Džeremi Blek, Donald Makrejld IZUČAVANJE ISTORIJE knjižarska cena 1.512 din, cena sa popustom 605 din.
    *
      Džon Ganc, Džek B. Ročester PIRATI DIGITALNOG DOBA knjižarska cena 1.296 din, cena sa popustom 520 din.
    *
      Džoel Mokir ATININI DAROVI knjižarska cena 1.296 din, cena sa popustom 520 din.
    *
      Derek Bok UNIVERZITET NA TRŽIŠTU knjižarska cena 972 din, cena sa popustom 390 din.
    *
      Darijuš Hentkovski IZ ŠKOLE - Da li učenika pustiti s lanca knjižarska cena 972 din, cena sa popustom 390 din.

edicija B plus

*
      Frederik Barbije ISTORIJA KNJIGE knjižarska cena 1.944 din, cena sa popustom 1.165 din.
    * Ilejn Svenonijus INTELEKTUALNA OSNOVA ORGANIZOVANJA INFORMACIJA knjižarska cena 1.296 din, cena sa popustom 650 din.
    *
      Piter Brofi BIBLIOTEKA U XXI VEKU knjižarska cena 1.404 din, cena sa popustom 700 din.
    *
      Iv-Fransoa Le Koadik NAUKA O INFORMACIJAMA knjižarska cena 972 din, cena sa popustom 485 din.
    *
      Lajonel Kason BIBLIOTEKE STAROG SVETA knjižarska cena 972 din, cena sa popustom 485 din.
    *
      Piter Klejton, Džordž Gorman UPRAVLJANJE INFORMACIONIM SISTEMOM U BIBLIOTEKAMA knjižarska cena 1.404 din, cena sa popustom 700 din.

edicija MUSEUM

*
      Andre Gob, Noemi Druge MUZEOLOGIJA knjižarska cena 1.620 din, cena sa popustom 970 din.
    *
      MUZEJI I ETIKA priredio Gari Edson knjižarska cena 1.620 din, cena sa popustom 650 din.
    *
      MUZEJ I PUBLIKA priredila Klod Žilber knjižarska cena 972 din, cena sa popustom 390 din.
    *
      Bernar Deloš VIRTUELNI MUZEJ knjižarska cena 972 din, cena sa popustom 390 din.

Izdanja iz ostalih edicija biće na popustu prema sledećem rasporedu:

od 21. do 23. decembra – izdanja iz edicije MARKETING

od 24. do 26. decembra – izdanja iz edicije MULTIMEDIA

od 28. do 31. decembra – izdanja iz edicija GRAL i KLEPSIDRA

vinston
Admin

« Reply #98 on: December 26, 2009, 12:26:42 PM »

Izdavačka kuća "Stubovi kulture" nudi svoja izdanja uz specijalni popust pod sloganom "Poklonimo zajedno"

Izdavačka kuća “Stubovi kulture” tradicionalno, povodom božićnih i novogodišnjih praznika, nudi svoja izdanja uz specijalni popust, a ove godine jeftinije se mogu nabaviti i posebni kompleti knjiga nekih od vodećih pisaca tog izdavača.

Popust je obezbeđen na posebne komplete knjiga nekih od vodećih pisaca “Stubova” - Svetlane Velmar Janković, Davida Albaharija, Dragana Velikića, Gorana Milašinovića, Ivana Ivanjija, Mihajla Pantića, Milete Prodanovića...

“Dani Stubova kulture" počeli su 19. decembra u knjižari na Trgu republike i traju do 14. januara, pod sloganom "Poklonimo zajedno".

vinston
Admin

« Reply #99 on: January 19, 2010, 06:54:11 PM »

Ingmar Bergman – "Najbolje namere"

Bio sam odushevljen kada sam chuo da je Geopoetika izdala njegovu knjigu i htedoh da je kupim na sajmu, ali je bila previshe skupa. Sreca u novogodishnje popuste, pa 36% manje
Inache nisam neshto preterano odushevljen knjigom. U stvari to je meshavina romana i scenarija. Ima dosta opisa pred sledecu "scenu" i dijalozi su podeljeni. Dok sam chitao stalno sam zamishljao kako bi to bilo na filmu. Pricha o njegovim roditeljima s pochetka veze i dobijanje prvog deteta. Ochekivao sam sad neku bash teshku dramu, medjutim, puka suprotnost. Lagano shtivo, brzo se chita...

Pages: 1 ... 7 8 9 [10] 11 12 13 14   Go Up
  Print  

Jump to:  

kinoteka dob mondovizija