May 19, 2013, 11:28:33 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length

Home   Help Pravilnik Staff List Login Register imdb google filmske radosti kontakt  
Pages: 1 [2] 3   Go Down
  Print  
Author Topic: Sveti Georgije ubiva аždahu (Srđan Dragojević, 2009)  (Read 1770 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
darije
Član
**

« Reply #10 on: March 16, 2009, 03:36:26 AM »

O da, Lecic to izgovara ...

Wrong answer.
To je izgovorio Kapetan Luka Đura?ković jo? 1940. godine...

"on je prvi počeo"
ptakh
Član
**

« Reply #11 on: March 16, 2009, 04:22:37 AM »

Ne bi mi smetali tvrd kurac ni ozvuccenje (dodushe gledao sam u Takvudu gde je zvuk savrshen) ali film je glomazan i spor a scene bitke - to kao da nije onaj Dragojevicc koji je radio Lepa sela.
Nije on pisao scenario, ali je uticao na scenaristu da tekst dobre istoimene drame znaccajno pomakne i to na shtetu filma.
Najgore, najbledje uloge: Milutin Miloshevicc (nije se najbolje snashao), Natasha Janjicc (odliccna u savremenim ulogama, ovde je drvena i neprirodna - dodushe i uloga je loshe napisana), Bora Todorovicc. Leccic izvanredan, Lazar Ristovski uvek isti. U epizodama se pojavljuje vishe dobrih glumaca koje prvi put vidim i ne znam im imena.

U nekim stvarima se slazzem sa Darijem s tim shto film sigurno neccu gledati ponovo. Najgore mi je kad se posle filma oseccam ovako prazno i depresivno: niti bih ga neshto grdio niti imam shta da hvalim.

Jedva ccekam da ccujem Vinstona!
vinston
Admin

« Reply #12 on: March 21, 2009, 11:10:24 AM »

Intervju:Srđan Dragojević, reditelj

Piše: Sonja Ćirić

Premijera filma "Sveti Georgije ubiva aždahu" održana 12. marta u Beogradu, Banjaluci i u Nišu, uvela je novu temu u svakodnevicu domaće kulture i podelu na oduševljene i razočarane filmom. Srđan Dragojević je, dakle, i ovog puta snimio film o kome se priča. Razumljivo: "Sveti Georgije ubiva aždahu" je koštao pet miliona evra pa nema toga koga ne zanima da se uveri da li film zaista vredi toliko; smatra se nacionalnim projektom što mu daje oreol važnosti i značajnosti; film je ekranizacija istoimene drame Dušana Kovačevića, kultne i, po nekima, najbolje u našoj savremenoj dramaturgiji; scenarista je Dušan Kovačević a igraju poznati glumci i lepe glumice; priča o ljubavi i ratu ili obrnuto, a pre svega o nama sada; dešava se u periodu od Prvog balkanskog rata 1912. godine do Cerske bitke u Prvom svetskom ratu 1914. godine; tokom priprema i snimanja filma pronosile su se razne glasine, na primer o honorarima i (ne)zainteresovanosti ove odnosno one stranke za projekat.

Pre "Svetog Georgija" Srđan Dragojević je režirao filmove "Mi nismo anđeli" u dva dela, a za treći je napisao scenario, "Lepa sela lepo gore" i "Rane". On je i diplomirani klinički psiholog, autor tri zbirke poezije od kojih je "Knjiga akcione poezije" dobila nagradu „Branko Radičević", vlasnik je producentske kuće "Delirijum films", osnivač je Filmskog centra Srbije, ima trogodišnji staž u Holivudu, a pre svega – pravi filmove koji ostavljaju trag u vremenu.

"VREME": Da počnemo od kraja filma "Sveti Georgije ubiva aždahu": dve žene, do tada suparnice, na kolicima kroz blato vuku dva muškarca koje vole. Oni su poginuli u bici u kojoj nema preživelih. Kroz noć, s ugašenom lampom, vodi ih dete kroz ceo XX vek. Gde će se zaustaviti?

SRĐAN DRAGOJEVIĆ: Pretpostavljam, u "Velikom bratu", gde „svetla" – ima na pretek.

"VREME": Film je nabijen porukama: antiratnim, o praštanju, o velikim ljubavima, o patriotizmu, žrtvi... Da li je publika, zaokupljena svakodnevnim brigama, sposobna da ih primi?

SRĐAN DRAGOJEVIĆ: Na osnovu prvih rezultata u šaci preostalih bioskopa, reklo bi se da – jeste. Mislim da mi, generalno, potcenjujemo našu publiku predviđajući šta bi ona želela da vidi. Zato im se, posebno na televiziji, servira isključivo razbibriga protiv koje, naravno, ja nemam ništa protiv ako je proizvedena profesionalno i pametno. Opet, ima među mojim kolegama onih koji gotovo sa prezirom posmatraju bilo kakav bioskopski uspeh koji premaši par desetina hiljada gledalaca. To im je krunski dokaz da u pitanju nije – umetnost. Neki, čak, sa trijumfom govore o propasti srpskog bioskopskog projekta. Lakše im je tako nego da uvide da je problem u njihovim filmovima, a ne u publici koja je pametnija no što oni veruju.

"VREME": Jedno od naravoučenija Svetog Georgija je često isticana mudrost da se mora učiti na greškama prošlosti kako ih ne bismo ponavljali. Koliko puta ga treba ponoviti ne bi li se usvojilo?

SRĐAN DRAGOJEVIĆ: Mi, valjda, nismo narod sposoban da uči na svojim greškama. I u privatnom životu i u vitalnim stvarima presudnim za opstanak države. Možda i zato što smo, možda, svi mi potomci onih nekoliko koji su se na onom filmskom ratištu pritajili i vire iz senke, presrećni što su preživeli, gledajući kako dve žene nose dvojicu glavnih junaka na kolicima. Jedina nada nam je da Vane, siroče koji predvodi dve nesrećne žene, nije nastradao u sledećem ratu čim je dorastao za pušku, da je dobio potomke, i da će oni biti pametniji od nas.

"VREME": Paralele između rata koji opisuje film i onog kome smo mi prisustvovali su očigledne i, zahvaljujući vašoj režiji, vidno su istaknute pa bi se moglo pomisliti da je "Sveti Georgije" upućen političarima i ostalima koji su odlučili da ratujemo.

SRĐAN DRAGOJEVIĆ: Pre je upućen političarima koji su nasledili te što su odlučili da ratuju.

"VREME": Kovačevićeva drama, osnova scenarija vašeg filma, vrhunac je domaće dramske literature. Da li vas je to opterećivalo?

SRĐAN DRAGOJEVIĆ: U ovu avanturu sam ušao imajući veliki respekt prema dramskom tekstu. Ipak, insistirao sam na tome da neke stvari menjamo i dopisujemo. Poslednjih pola sata filma je novitet u odnosu na dramu. Trudio sam se da očuvam duh pozorišnog komada, ali i da unesem jedno drugačije čitanje teksta. Uostalom, toliko toga strašnog i ružnog nam se desilo u ovih dvadeset godina što je ostavilo pečat na svima nama, te i na ovom izuzetnom tekstu. Mogućnost drugačijeg čitanja i jeste privilegija ovog posla i rediteljeva dužnost.

"VREME": Kako se u praksi snima veliki istorijski film u našim uslovima?

SRĐAN DRAGOJEVIĆ: Eh! Prva scena filma trebalo je da bude samoubilački juriš srpske konjice na tursku bateriju u kojoj Gavrilo gubi ruku, a videli ste kako je na kraju ispalo. Najblaže rečeno, skromno. Nema kod nas, nažalost, više ni konja ni kaskadera za tako nešto. A i novca je ponestalo, zato što smo tu uvodnu sekvencu ostavljali za kraj. Žao mi je te scene, još uvek imam story board za sekvencu juriša koji nikako ne počinje zato što jedan vojnik izvadi krišku hleba i jede je. Veli, neće da umre gladan. Onda svi dele hleb, i to postane jedan divan i jeziv ritual pre no što, kao u "Jurišu lake konjice", krenu na bateriju koja ih zasipa kartečom. Drugi primer je sličan – u Bosni sam imao na raspolaganju tri kaskadera. Jedan se, punačak momak, povredio nakon prve kaskade. Onda smo moj pomoćnik režije Balša Đogo i ja od dvestotinak statista na brzinu selektovali dvadesetak „najluđih" momaka i vežbali s njima padanje. Naravno, mi smo im pokazivali. Samo su nam se oči videle ispod blata.

"VREME": Vaš film se ocenjuje i kao omaž "Maršu na Drinu". Da li ste, moguće nehotice, otvorili staru a na filmu neispitanu temu – Prvi svetski rat?

SRĐAN DRAGOJEVIĆ: Jako volim taj film, ali ne vidim neke vidljive dodirne tačke s njim. "Marš na Drinu", bez obzira na to što se bavi temom iz Velikog rata, ipak je potekao iz šinjela, svima nama dragog žanra partizanskog filma. Što se drugog pitanja tiče, znam da je, paralelno s nama, jedna jaka grupa filmskih autora i producenata radila na tome da producira Ćosićevo "Vreme smrti". Dakle, interesovanje postoji. Lično, mislim da je tema Drugog svetskog rata i naših međusobnih kasapljenja nešto što takođe čeka novo čitanje, a možda je i interesantnije od priča iz Prvog svetskog rata.

"VREME": Mnoge informacije o "Georgiju" počinju konstatacijom da je to naš najskuplji i najambiciozniji film. Da li vam to smeta?

SRĐAN DRAGOJEVIĆ: Ono – najskuplji, jako mi smeta. Najambiciozniji… pa, u svaki film u koji uđem, bacam se sa istim žarom i energijom, bili to „trivijalni" Anđeli 2 ili ovakav, ozbiljan film. Što se cene filma tiče, znate, meni je, uopšteno uzevši, uvek potpuno isto. Imate kameru, glumce, a da li dekor iza njih košta dve banke ili sto hiljada evra, neće promeniti režiju. I to, valjda, svi znaju. Pa ipak, zbog cene filma gotovo da sam izložen „linču" od strane dela kulturnog, posebno filmskog „establišmenta". Zato samo par reči o toj temi: verovatno je rekonstrukcija mosta na Neretvi u istoimenom filmu koštala više od celog "Georgija". Trećinu budžeta filma dobili smo od Vlade Srbije, što je blizu cifre koliko slovenački filmski fond ulaže za svaki svoj film. Ostale dve trećine je novac uložen izvan granica Srbije. Dakle, za snimanje srpskog filma dobili smo poprilično sredstava sa strane. Ako smo snimili solidan i pošten film, onda i nismo naneli baš toliku štetu srpskoj kinematografiji. Bilo je perioda, par godina unazad, kada je svaki započet domaći film dobijao po stotinu hiljada evra. U tom periodu nastalo je možda i petnaestak filmova koji su u bioskopima imali između 300 i 3000 gledalaca i nisu otišli ni na jedan festival. E sad, stvar je kulturne politike da li ćemo film da tretiramo kao socijalnu kategoriju ili nekako drugačije. Mi smo inicirali mogućnost da se svake dve godine filmuje neka ambicioznija adaptacija dela srpske literature, što košta, jasno, više nego film na savremenu temu. Inicijativa je propala zato što su određeni filmski krugovi hteli da osujete "Svetog Georgija", ne razmišljajući da će od toga oni sutra moći da imaju neku korist. No, to je poznata priča. Sasvim naša.

"VREME": Verovatno samo vi znate koliko je bilo teško realizovati ovako zahtevan film. Šta biste prvo da zaboravite?

SRĐAN DRAGOJEVIĆ: To što hoćete da zaboravite, o tome ne pričate. Napravio sam više pogrešnih odluka nego obično, zbog kojih je, jasno, i film trpeo. Odgovornost je uvek na reditelju, ne možete kriviti bilo koga osim reditelja. Uložio sam toliko energije da sam poverovao da će film biti remek-delo. A nije.

"VREME": Urađeno je 20 kopija filma, što nije malo za običaje u našoj kinematografiji. U Novom Sadu nema adekvatnog bioskopa za "Aždahu", a u manjim gradovima pogotovo. Sigurno je da ste znali da će film naići na tu vrstu prepreke.

SRĐAN DRAGOJEVIĆ: To je kao da me pitate: znali ste da će nas NATO bombardovati, a ipak ste nastavili da dišete. Meni je, u profesionalnom smislu, snimanje filmova jedina zanimljiva stvar u životu. Makar disao i na škrge. Nekoliko poslednjih godina dobar deo filmskog establišmenta kao da je odlučio da me eliminiše iz srpske kinematografije. Na dva konkursa, jedan od mojih najboljih projekata, 1999, završno poglavlje trilogije o devedesetim (uz Lepa sela i Rane ) odbio je žiri, moje kolege, sa velikim zadovoljstvom. Odbijen sam i na konkursu za razvoj scenarija. Moja mala kompanija koja je koproducirala slovenački film "Landscape 02" (koji je zato bio jedini srpski projekat prošle godine na Venecijanskom festivalu) odbijena je na konkursu za koprodukcije prošle godine sa filmom Igora Sterka koji je mnogo obećavao. U te četiri komisije sedeli su različiti ljudi, njih preko dvadeset, tako da ta odbijanja nisu slučajnost. No, šta mi drugo preostaje: borim se da snimim ponešto. Mnogo mi je dobrih projekata propalo prethodnih godina, trudiću se da živim bar deceniju duže da nadoknadim prethodnu koju su mi pojeli skakavci.

"VREME": S jedne strane vaše karijere su takozvani zabavni filmovi, serijal "Mi nismo anđeli", a s druge su istorijski "Lepa sela" i "Sveti Georgije", što vas čini jedinstvenim režiserom i što je vama privatno, sigurno, omogućilo iskustvo kakvo nema cenu. Pa ipak, da li biste opet snimali film poput "Georgija"?

SRĐAN DRAGOJEVIĆ: Znate, potpuno razumem i prihvatam gnev i filmadžija i ljubitelja prvih "Anđela" zbog druga dva dela tog filma. "Anđeli 2" su nastali isključivo zbog moje očajničke želje da dođem do sredstava da snimim film za koji sam se borio tri godine, adaptaciju romana Džulijana Barnsa "Bodljikavo prase". "Anđeli 2" su krenuli u bioskopima veoma dobro, ali se pojavila piratska kopija pa nisu zaradili inicijalna sredstva za "Bodljikavo prase", mračni politički triler koji priča o komunizmu i tranziciji. Tome treba dodati i veto bosanskog predstavnika na sesiji Eurimagea što je uništilo sve šanse da snimim ovaj film. "Anđeli 3" su bili deo paketa sa televizijom "Pink" u kome je bila i već pomenuta 1999. Ali, kada smo završili "Anđele 3", televizija "Pink" se predomislila. Neuspeh "Anđela 3" u bioskopima istopio je sredstva koja smo zaradili od "Anđela 2". Sad mogu da kažem da u tome ima i neke pravde: ta dva filma nisam pravio da zaradim, nego da snimam druge ozbiljne filmove. I zato, kad već nisam uspeo u tome, finansijski efekat je, bar meni, besmislen. Ova dva filma ispali su slepo crevo moje karijere. No, opet, za to mogu samo sebe da krivim. Da li sam ispao budala? Definitivno. Ali, bar sam se borio, a kod nas, obično, bolje prolaziš kad ne radiš ništa i živiš od stare slave. Ja, eto, volim da pravim filmove.

"VREME": Da li je "Georgije" dokaz strancima da se i kod nas mogu snimati veliki, visokobudžetni filmovi?

SRĐAN DRAGOJEVIĆ: Ne. Kod nas nema više tih važnih filmskih profesija koje su neophodne za snimanje zahtevnijih filmova. Više nema ni kaskadera ni pirotehničara. Stvari se kod nas dešavaju kao incident. Pojavi se, niotkuda, čovek koji se zove Lakobrija, koji je čist genije za fizičke specijalne efekte i masku. Ali to su, kao što se kod nas uvek događa, pojedinci koji nisu proizvod sistema, već su samonikli. Ili naš mladi kompozitor Aleksandar Ranđelović – nije ga stvorio sistem edukacije, čovek se rodio takav, i napisao genijalnu muziku.

"VREME": Dali ste ovom projektu dve svoje godine, šta to znači u egzistencijalnom smislu?

SRĐAN DRAGOJEVIĆ: Znači to da moram ponekad da zažalim što nisam zaradio novac od "Anđela", već ću svakog meseca do 2026. godine plaćati banci ratu za stan. Znači to da moram često da proglasim sebe „neopevanim idiotom" što sam pre tri godine napustio pripreme filma "War Inc." na čijem sam scenariju radio skoro godinu dana, a onda su producenti bacili moju verziju i vratili se originalnoj, mnogo slabijoj. Možda je trebalo da ostanem i snimim očajan film ali uzmem honorar. Nažalost, nisam takav čovek. Stajao sam, sećam se, na prozoru svoje hotelske sobe u Sofiji i razmišljao da li da skočim ili da spakujem kofere... Šta ću, stalo mi je do ovoga što radim. Takav sam život izabrao.

izvor:b92.net

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
zevsonja
Moderator

« Reply #13 on: March 21, 2009, 02:47:38 PM »

pa, ovaj intervju je dokaz da je ovaj covek i javno priznao da je u neredu.

opravdanje za "andjele 2 i 3", tugovanje nad nikad ostvarenim filmovima. nedovrena scenarija...

malo mi ga je zao i sto ce toliko da otplacuje taj stan... ne znam vise da kazem..
nekako mi, odgovaraju na pitanja, deluje kao da je preuzeo ulogu tragicnog junaka koji se bori protiv klete sudbe...     izgleda da se jos oprovalja od rada na filmu. ovo deluje kao posttraumatsko buncanje. jedva je izdrazao ovaj projekat.         tuzno i istinito. 

pricace se jos o ovom filmu.

p.s.
sta bi sa onim sto je wolf predlozio da ovde ostavljamo samo recenzije, a vesti u posebnu temu??

[edit]
kada sam vec otvorio temu i postovao i vesti i ljudi pisali impresije, necu sada da je raschlanjavam. Kada se bude pojavio drugi projekat onda cemo tako da radimo.
« Last Edit: March 21, 2009, 04:19:23 PM by vinston » Logged

Vi slepi, vi gluvi, vi sebicni ljudi
sto pravite buku bez reda i smisla
bez zasto i zato
za koga i kako

bez pitanja koje bi mozda osusilo
ponosni osmeh na licu bez suza
na licu sto nikada obraz okrenulo nije
vinston
Admin

« Reply #14 on: March 23, 2009, 09:49:50 AM »

Sta nam kaze nama draga kriticarka iz lista politike.

Крупни план за ратну драму

„Свети Георгије убива аждаху”, режија: Срђан Драгојевић, сценарио према истоименом позоришном комаду: Душан Ковачевић, улоге: Лазар Ристовски, Наташа Јањић, Милутин Милошевић, Предраг Васић, Зоран Цвијановић, Бојан Жировић, Борис Миливојевић, Бранислав Лечић... трајање: 120 минута, производња: Србија, 2009.
Крупни план за ратну драму
Предраг Васић као Ване сироче у филму „Свети Георгије убива аждаху” С. Драгојевића

Чудна је ствар тај српски менталитет. Када окрене на добро, записао је недавно Душан Ковачевић – рађају се велики људи: научници, лекари, писци, песници. А када окрене на зло – проради неконтролисана срџба, ирационални инат и зли, пакосни, лажљиви језици, и све се стави у службу звану „у корист наше штете”. У основи, о томе и јесте филм „Свети Георгије убива аждаху”, за који је, према истоименом драмском комаду, сценарио написао Ковачевић, а режирао га Срђан Драгојевић.

Мало ко о томе уме да збори као Ковачевић, експерт за Србе и српски менталитет (према његовим сценаријима настала су нека од највећих антологијских дела југословенског и српског филма), да упре прстом у мане и мањкавости, у потенцијално зло што у човеку прикривено чучи, без цинизма, а са много духа да сачини (траги)комедију због које се сами себи слатко смејемо.

До комичног и смеха Ковачевић стиже чак и тамо где они нису очекивани или подразумевајући – у сериозној драми, готово античкој трагедији – што у својој бити и јесте „Свети Георгије убива аждаху”. Ту узбудљиву, истиниту причу из праскозорја и самог почетка Првог светског рата, о оклеветаним мачванским сељацима осакаћеним претходним у балканским ратовима, што по казни бејаху мобилисани и одведени у прве борбене редове на Церу – и Ковачевић и редитељ Драгојевић причају кроз жанровску мешавину.

Трагични богаљи, ратни инвалиди, нису главни јунаци. Не. Они су у функцији античког хора који пружа корисне информације о спољашњим околностима главне драмске радње – љубавног троугла, о Србији у којој рат слови за пето годишње доба, о српском менталитету – и поганлуку и доброти.

Њихово трагично страданије, Драгојевић није умео, или није препознао да треба да искористи за катарзу. Таква прилика је отишла у неповрат. А била би то најмоћнија сцена његовог високостилизованог филма у којем је, додуше, показао широку редитељску ерудицију, посежући повремено и за цитатима из Кополине „Апокалипсе” (сцене шверца бродом преко Саве), или из филмова Серђа Леонеа (сцене сукобљавања главних јунака-супарника) и сл.

Ослонац у раскошним Булајићевим партизанским филмовима Драгојевић овога пута није тражио (као што је то чинио у „Лепим селима”). У „Аждахи”, нарочито у сценама рата и ратовања, мало је тотала, вишеструких планова унутар кадра, јуриша и скупих „масовки”. Уместо тога, Драгојевић се стилски опредељује за крупни план (доминира) који је, чињеница је, увек интимнији (и јефтинији), али не и довољан за посве успешну ратну мелодраму.

Срећом што је ту фантастична (и веома бројна) глумачка екипа. Опростиће ми и сценариста и редитељ, али „Свети Георгије убива аждаху”, пре свега, припада њима, а они део те славе треба да поделе са директором фотографије Душаном Јоксимовићем (стално надмашује себе), монтажером Петром Марковићем (спасава и што се спасти не може), сценографом Миљеном Креком Кљаковићем (више је урадио него што се у филму види), костимографкињом Марином Меденицом, аутором маски Халидом Реџебашићем и дизајнером звука Светоликом Зајцом...

Они су ти због којих се са релативном лакоћом заборавља на повремену редитељеву неодлучност на коју ће страну, на уочавање да преферира сцене са пуцањем, разношењем у ваздух или сакаћењем, у односу на оне у којима треба да се развије каква танана емоција или крхко људско стање. На пропуштање шансе да се још боље профитира од (у филму) констатованих екстрема – да смо ми као народ способни да видимо или само блато или звезде, а никако да погледамо право испред себе – у будућност...

Но, шта је ту је. Рекох већ да је главни елемент овог филма погибељан љубавни троугао, који чине Гаврило – младић обогаљен у претходним ратовима, Катарина – градска девојка која долази у село због њега, а удаје се за Ђорђа – локалног жандара чија опсесивна љубав допушта ама баш све, чак и прељубу, у то доба незамисливу.

Као Ђорђе, Лазар Ристовски је подарио своју до сада најбољу драмску улогу на великом платну. Његов лик као да не припада овом времену и простору. Он јесте и антички јунак и бог трпљења и ратни херој и патриота и човек испред свог времена, али и достојанствени заробљеник неузвраћене љубави. Хрватска глумица Наташа Јањић као Катарина је етерична, а моћна. Прави одабир за улогу модерне, образоване жене, са еротском али и менталном снагом, погубном за два снажна мушкарца. Ђорђев антагониста Гаврило, у тумачењу Милутина Милошевића, сведен је на праву меру с обзиром на диспропорцију између глумчеве наочите физичке појаве и његовог искуства.

Блистава звезда међу звездама је, од стране редитеља максимално искоришћени, малени Предраг Васић као Ване сироче, невини сведок свих догађаја у филму (чак и указивања Светог Георгија на небу), на чијем се лицу огледа сва трагика српског страдања у 20. веку.

Када погледате „Аждаху”, биће вам јасно и зашто Бранислав Лечић као капетан Тасић диже адреналин и филму и публици, зашто је сада Миле Вуковић Зорана Цвијановића другачији (играо је исти лик и у представи), каква је душа од човека Жоја рибар Бојана Жировића, и како су колоритни и потребни, свако у својој улози: С. Милетић, С. Нинковић, Б. Миливојевић, М. Андрејевић, С. Тимаров, Г. Јевтић, Љ. Бандовић, Б. Зеремски, М. Предић... Бора Тодоровић или Милена Дравић... Глумаца je овом филму више од 80...

Дубравка Лакић
« Last Edit: October 02, 2009, 12:28:15 AM by vinston » Logged

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
ptakh
Član
**

« Reply #15 on: March 23, 2009, 10:58:17 PM »

E, kad ona kazze, to je zakon. Tek sad vidim koliko su svi glumci koloritni i potrebni 

PS. Dobar ti avatar, zhoki 
vinston
Admin

« Reply #16 on: March 26, 2009, 12:08:48 PM »

Eh da sam znao da su karte za film bezobrazno skupe, ne bih ni otishao da ga gledam!
Razumem ja da je ulozeno previshe para i da neshto treba da se vrati, ali ovo je preterivanje. Pa pre bih dao za "Zonu Mrtvih" i "Porno bandu" te pare nego za ovaj film.

Dom Sindikata, sala jedan, ono platno kao da ima ochi, verovatno ste i vi primetili. Pomislio sam da ce neshto iz filma da iskochi, kao u horor filmovima. Ali posle jedno 15-ak minuta navikne se chovek da ima josh neshto pored samog filma na platnu.

Izgleda da nisam ponentu filma razumeo. Odbijam da verujem da je srz filma neka kvazi ljubav koja ni u filmovima ne postoji. Pa i o nashem mentalitetu, kada samo sede u kafani, a shta im drugo preostaje, i kenjanju i kenjaju o ne znam ni ja chemu. Ali lepa je rechenica bila koja je tako istinita, Dok se broj zitelja smanjuje, Vlada nam se povecava!
Neke stvari se nikada nece promeniti, u pravu je Dragojevic kada kaze, da mi nikada necemo nauchiti iz svojih greshaka. Neverovatno je koliko je to istinito.

Veoma slabo ostvarenje, nisam neshto ochekivao, a minimum zadovoljstva sam dobio. Cerska bitka - "Paths of Glory" gospodina Stenlija Kubrika, identichno izuzev kraja. Shetnja kroz rov, krupan plan, crna zemlja leti na sve strane, a general bodri vojsku, dize im moral pred samoubilachki jurish na osvajanje "Mravinjaka". Chudi me kako niko nije ovo prepoznao.  Sam kraj, dolazi kosovka devojka da oplache svoje voljene. Udruzuje se sa drugom zenom kojom je muza preotela, i zajedno voljene preko tela voze. Odakle su se one stvorile?

Previshe je para ulozeno, a malo toga se ostvarilo, shto je i sam Dragojevic naglasio. Za ove pare mogla su minumum 5 filma da se snime. Eh...

Pochetak filma je ono shto me je malo prodrmalo. Ali iskusan reditelj zna kako se to radi preko bare. Mislim da bi ovo u holivudu moglo da ima prodju, jer ima dobrih elemenata drame. A posle ide u ljubic i kraj. Film koji treba da bude kraci za jedno 30 minuta, i da se usredsredi na neshto, ovako imam osecaj da mu neshto fali. Moracu Lazara da pohvalim. Uloga je odlichno napisana i nekako je iskochio. Lichi pomalo na ostale njegove uloge, ali se opet u mnogome razlikuje. Cvija je isti vec poslenjih 5 godina, malo Mile malo Slovenac iz Gruje malo Cvija. Boris, isti lik iz Gruje, mogli su barem malo da ga promene. Slepac(zaboravih kako se chovek zove) je apsolutno isti kao iz onog serijala emisije za decu. Bojan Zirovic - Zoja, je jedan od najboljih epizodnih likova koji se pojavljuje. Ima harizmu, lik je razradjen i u potpunosti je verodostojno.
Milena Dravic isti vec 10 godina u nazad. Natasha Janic-nisam do sada imao priliku da je gledam, ali moram priznati da nije loshe odradila posao. NIje se neshto preterano isticala, ali mi je delavala sasvim u redu. Milutin Milosevic - imao je neke scene gde me uopshte nije uverio u to shto je prichao. Bio mi je isuvishe drven u tim trenucima.

shta kaze hippie za film?
« Last Edit: October 05, 2009, 03:35:20 PM by vinston » Logged

darije
Član
**

« Reply #17 on: March 27, 2009, 04:38:57 AM »

Ja sam ga gledao i po drugi put. Ovaj put u Tuckwood-u, sa odličnim ozvučenjem i to u "udarnom" terminu u 23:20... I ajde da sad malo odlutam: da mi ne be?e devojke, ne bih ni primetio da nam je dru?tvo na projekciji pravio Sergej Trifunović sa, verujem, lep?om polovinom...
Nego, moram priznati da mi posle drugog gledanja slika o filmu bolja. Obraćao sam vi?e pa?nje na detalje, na svaku reč pojedinaca... Iako je ukupno mi?ljenje skoro isto, ako se spustim za stepenicu ni?e uočavaju se neka simbolička značenja tog "...ubiva a?dahu". Prvi put mi je recimo, skroz promakao detalj kad dečak sedi na konjiću, dr?eći ?tap uperen u ?abu... Iz daljine to je ba?... ...i tako kroz ceo 20. vek.

"on je prvi počeo"
vinston
Admin

« Reply #18 on: March 30, 2009, 12:47:52 PM »

Lepa recenzija nashe drugarice 

http://www.filmske-radosti.com/Sveti%20Georgije%20ubiva%20azdahu.html

happy_hippie
Član
**

« Reply #19 on: March 30, 2009, 06:35:54 PM »

Taman da ne moram ponovo da kucam sta mislim o filmu

"Kada slonovi vode ljubav, ili se tuku, travi je svejedno, ona biva povaljana."
Pages: 1 [2] 3   Go Up
  Print  

Jump to:  

kinoteka dob mondovizija