Kurôzu zero (Takashi Miike, 2007)
Crows ZeroReditelj: Takashi Miike
Scenaristi: Hiroshi Takahashi (comic) and Shogo Muto (screenplay)
Uloge:Shun Oguri, Kysuke Yabe, Meisa Kuroki, Takayuki Yamada...
Žanr: Akcija, ... (drama)
Zemlja: Japan
Ako režiju potpiše Takashi Miike, a u filmu imamo anarhističku (ako je ovo ispravan izraz) srednju školu, gde je "klincima" jedino bitno da budu "kralj" škole, gde imamo nekoliko "bandi", čiji se predvodnici bore za to mesto "kralja" i na sve ovo još dodajte dolazak novog lika u školu, željnog "prestola", kao dokaz svom ocu šefu lokalnih Jakuza, da mu je dostojan naslednik, jasno vam je o kakvoj se "makljaži" može raditi...
Da, ovo je oklop u kome su smeštene mnogo dublje misli i događaji. Iako bi laički gledano ovo mogli lagano proglasiti akcionom komedijom, (više akcijom nego komedijom), ja bih vrlo ubacio žanr: drama.
Savremeni samuraji, što ovi klinci svakako jesu, imaju itekako kodekse kao i njihovi preci. Prijateljstvo, poštvovanje, odanost... su neke od osobina koje klize celim filmom i koje se provlače čak i među neprijateljima...
Iako na momente brutalan, pa čak i crn i žalostan, film je ipak rađen po Manga stripu, pa samim tim ima tu dozu nerealnosti i energije koja celu priču vodi u jednom drugom smeru...
Takođe, Miike, kao pravi majstor stalno balansira, ne čineći iskorak u pravljenju dobrog i lošeg momka kao glavnog lika. Svi su oni na neki način antiheroji. Nema dobrih ili loših, svi su "ratnici" koji se bore za osvajanje "Suzuran"-a (naziv škole). Dva glavna aktera, Genji i Serizawa, kao da su lik u ogledalu. Najveći protivnici, sa sličnim karakteristikama, sličnim prijateljima...
Vrhunac filma je svako kraj, tj, "konačni obračun" (cela situacija me malo podsetila na GSH). Zajednički prijatelj Genji-ja i Serizawa-e, Tokaji, koji je ipak na Serizawa-inoj strani, ozbiljno je bolestan i u toku borbe dve bande, on vodi svoju borbu za život na operacionom stolu. U istom trenutku, Genji-jev najbolji prijatelj, inače član Jakuza (ali suprotnog klana od Genji-jevog oca), odbivši da ubije Genji-ja, biva i sam osuđen na smrt...
Sve su ovo sudbine, koje su povezane i koje imaju ulogu u onom delu "drama" ovog filma...
Vizuelno savršen sa svakim detaljem dovedenim do savršenstva, ali, jesmo li nešto drugo očekivali od majstora?
Čekamo nastavak...