May 23, 2013, 05:31:38 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length

Home   Help Pravilnik Staff List Login Register imdb google filmske radosti kontakt  
Pages: [1] 2   Go Down
  Print  
Author Topic: Kurôzu zero (Takashi Miike, 2007)  (Read 888 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
darije
Član
**

« on: January 23, 2009, 11:59:44 PM »

http://img81.imageshack.us/img81/9138/crowszerointrowj2.jpg
Kurôzu zero (Takashi Miike, 2007)

Crows Zero

Reditelj: Takashi Miike
Scenaristi: Hiroshi Takahashi (comic) and Shogo Muto (screenplay)
Uloge:Shun Oguri, Kysuke Yabe, Meisa Kuroki, Takayuki Yamada...

Žanr: Akcija, ... (drama)
Zemlja: Japan

Ako režiju potpiše Takashi Miike, a u filmu imamo anarhističku (ako je ovo ispravan izraz) srednju školu, gde je "klincima" jedino bitno da budu "kralj" škole,  gde imamo nekoliko "bandi", čiji se predvodnici bore za to mesto "kralja" i na sve ovo još dodajte dolazak novog lika u školu, željnog "prestola", kao dokaz svom ocu šefu lokalnih Jakuza, da mu je dostojan naslednik, jasno vam je o kakvoj se "makljaži" može raditi...
Da, ovo je oklop u kome su smeštene mnogo dublje misli i događaji. Iako bi laički gledano ovo mogli lagano proglasiti akcionom komedijom, (više akcijom nego komedijom), ja bih vrlo ubacio žanr: drama.
Savremeni samuraji, što ovi klinci svakako jesu, imaju itekako kodekse kao i njihovi preci. Prijateljstvo, poštvovanje, odanost... su neke od osobina koje klize celim filmom i koje se provlače čak i među neprijateljima...
Iako na momente brutalan, pa čak i crn i žalostan, film je ipak rađen po Manga stripu, pa samim tim ima tu dozu nerealnosti i energije koja celu priču vodi u jednom drugom smeru...
Takođe, Miike, kao pravi majstor stalno balansira, ne čineći iskorak u pravljenju dobrog i lošeg momka kao glavnog lika. Svi su oni na neki način antiheroji. Nema dobrih ili loših, svi su "ratnici" koji se bore za osvajanje "Suzuran"-a (naziv škole). Dva glavna aktera, Genji i Serizawa, kao da su lik u ogledalu. Najveći protivnici, sa sličnim karakteristikama, sličnim prijateljima...
Vrhunac filma je svako kraj, tj, "konačni obračun" (cela situacija me malo podsetila na GSH). Zajednički prijatelj Genji-ja i Serizawa-e, Tokaji, koji je ipak na Serizawa-inoj strani, ozbiljno je bolestan i u toku borbe dve bande, on vodi svoju borbu za život na operacionom stolu. U istom trenutku, Genji-jev najbolji prijatelj, inače član Jakuza (ali suprotnog klana od Genji-jevog oca), odbivši da ubije Genji-ja, biva i sam osuđen na smrt...
Sve su ovo sudbine, koje su povezane i koje imaju ulogu u onom delu "drama" ovog filma...
Vizuelno savršen sa svakim detaljem dovedenim do savršenstva, ali, jesmo li nešto drugo očekivali od majstora?

Čekamo nastavak...
« Last Edit: December 03, 2009, 01:38:25 PM by vinston » Logged

"on je prvi počeo"
wolfvaga
Moderator

Lupus in fabula :)

« Reply #1 on: January 24, 2009, 12:07:02 AM »

Film nazalost nisam gledao, ali ako nemas nista protiv ipak bih nesto prokomentarisao ...
Odnosi se na zanr akcione komedije koji spominjes. Kada sam gledao film "48 Hrs" cuvenog Voltera Hila meni je recimo dominantan utisak o zanru bio drama/triler (na nacin kao recimo Francuska veza ili neki drugi trileri koje je potpisao Vilijem Fridkin), iako zvanicno ovaj film vazi upravo za jednog od onih koji su ovaj zanr ucinili neverovatno popularnim od pocetka 80ih na ovamo. Uvek me iznenadi koliko taj, na prvi pogled jako uzak koncept, ume da napravi nesto novo i originalno i pronadje neku novu dimenziju sem cistokrvne zabave...
vinston
Admin

« Reply #2 on: January 26, 2009, 02:19:10 PM »

Lepa recenzija Darije, bash si me zainteresovao za film
Skidam ga obavezno 
« Last Edit: September 03, 2009, 04:02:58 PM by vinston » Logged

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
vinston
Admin

« Reply #3 on: March 20, 2009, 10:04:55 PM »

hm

Lepo Darije opisao, ali film je bash onako, shta znam za klince, makljanje, makljanje i ako nisam rekao makljanje. Ima elemenata drame ali je tako nespretno uradjeno da sam se smejao u par navrata. Sama chinjenica koji su pomenuo sa mangom dovoljno govori. Nadam se da nece biti nastavka.

Smorio sam se iskren da budem, dechija je pricha. On se bori da bi caletu neshto dokazao, nadje se neki krele koji mu stoji na putu, imaju zajednichkog drugara. Oko cure krece konachan obrachun. Ima i poshtenja, ali nije ovo za mene. Suvishe sam mator za ovako neshto.
« Last Edit: October 02, 2009, 12:14:57 AM by vinston » Logged

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
ptakh
Član
**

« Reply #4 on: March 21, 2009, 10:37:32 PM »

hm..
Suvishe sam mator za ovako neshto.

I ja.
Darije bash voli azijski film i ovaj njegov text je najbolje shto je iko napisao o filmitju, ali kad sam ga pogledao bio sam vrlo, izuzetno razocharan. Josh da je neki pochetnik radio pa ajd, ali veliki Takeshi ccije bih neke segmente svrstao medju najbolje ikad snimljeno, koga kapiram i kad je nedoreccen... Ovde je sve dorecceno i dovedeno do ivice, tako da za gledaoca skoro nije ostalo mesta. Bash je kao strip, i to loshiji...

Preporuka: za vrlo mladu populaciju ili za okorele ljubitelje Takeshija koji vole da vide SVE od majstora pa kakvo god bilo.

PS. Izashao je i nastavak 
« Last Edit: March 21, 2009, 10:43:34 PM by validate » Logged
vinston
Admin

« Reply #5 on: March 23, 2009, 09:40:42 AM »

PS. Izashao je i nastavak 

Dobro navikao sam od Mikea da radi sulude nastavke.
Taman kada pomislish da nema materijala za dalje on neshto iskopa.
Pa je tako i sa ovim dechijim filmicem 

darije
Član
**

« Reply #6 on: March 26, 2009, 03:04:38 AM »

Alo bre vi!!!???       

ili za okorele ljubitelje Takeshija koji vole da vide SVE od majstora pa kakvo god bilo.

Iskren da budem, jedva čekam da pogledam nastavak...

"on je prvi počeo"
vinston
Admin

« Reply #7 on: March 26, 2009, 11:26:30 AM »

Alo bre vi!!!???       

nismo krivi, ali zaista 

ptakh
Član
**

« Reply #8 on: March 26, 2009, 04:59:39 PM »

Alo bre vi!!!???       

Oooops, izvini darije 
darije
Član
**

« Reply #9 on: March 27, 2009, 04:25:36 AM »

ju, ju.. ništa... ahahaha... Samo, nemojte da vam se ponovi!!!       
« Last Edit: September 09, 2009, 12:59:10 PM by darije » Logged

"on je prvi počeo"
Pages: [1] 2   Go Up
  Print  

Jump to:  

kinoteka dob mondovizija