May 20, 2013, 04:55:26 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length

Home   Help Pravilnik Staff List Login Register imdb google filmske radosti kontakt  
Pages: [1] 2   Go Down
  Print  
Author Topic: Definicija:FILMOFIL  (Read 2449 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
irenica
Član
**

« on: January 21, 2009, 06:48:00 PM »

?ta bi, po va?em mi?ljenju, bila definicija filmofila?
vinston
Admin

« Reply #1 on: January 21, 2009, 07:16:07 PM »

Filmofil:
Moje neko vidjenje termina. Osoba koja voli filmove na prvom mestu. Sad da li su dobri ili loshi, sve zavisi od ukusa. Kritichari moraju da odgledaju kojekakve filmove ne bi li doneli zakljuchak o najboljem.A oni jesu filmofili, mada ne postoji to zanimanje. Ono shto njih izdvaja iz kruga ljubitelja filmova jeste upravo znanje o istom. A to je velika razlika izmedju ljubitelja filma i filmofila. Mi sebe smatramo filmofilima, ali neophodno je veliko predznanje da bi smo mogli kritichki da gledamo na film. E sad normalno da ne mozemo da to opishemo najpreciznije, jer ipak nismo studirali FDU, dramaturgiju, da kuckamo ili komentarishemo. Ali ono shto mozemo da uradimo jeste da pokushamo svojim rechima objasnimo shta smo mislili. Normalno da nam se mishljenja nece uvek podudarati chak i veoma retko, ali ono shto moramo da radimo jeste da argumentujemo svoje mishljenje. A argumenti proistichu iz znanja. Tako da filmofil ne moze da bude svako.

i izgubio sam nit  
« Last Edit: September 03, 2009, 11:00:58 AM by vinston » Logged

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
irenica
Član
**

« Reply #2 on: January 22, 2009, 01:28:43 AM »

**  :kez, nema veze za "pobeglu" nit, sasvim je jasno to ?to si rekao, i skroz se sla?em!
Mada, moram da priznam da ne volim taj termin, jer se vrlo često odnosi na količinu filmova koje je neko odgledao, a kvantitet ba? i nije merilo vrednosti, zar ne? Ma koliko volela da gledam filmove, nikada ne bih mahala drugima ispred nosa "JA SAM FILMOFIL, JA SAM FILMOFIL", nekako posle toga čak i činjenica da volim filmove gubi smisao, o argumentima da i ne govorim-svedu se na soljenje pameti okolini... Istina je, na ?alost, da mnogi to rade, pa sam prosto morala da otvorim ovu temu  Na neki način, ovo je i postupak iz očaja, jer postoji jako mnogo ljudi koji bi se uključili u sve ove diskusije, da okolo ne "?etkaju" upravo tzv.filmofili koji umesto da daju neki koristan komentar, ma?u sami sobom i svojim nevidljivim titulama...
Sa druge strane, sticajem okolnosti, znam ne mali broj ljudi koji studiraju ili već uveliko rade kao dramski umetnici (nazvaću ih tako, jer su tu i glumci, i reditelji, i dramaturzi, i to priznati) i od kojih apsolutno nikada nisam čula nijedan komentar kakav sam imala prilike da pročitam (napisan od strane pojedinih) na ovom (i nekim drugim) forumima koji se bave filmom, itd... JA, PA JA, PA JA I SAMO JA ZNAM NAJVI?E O OVOME, OVOME, OVOME ...
Dakle, očigledno je da dotični termin svako od nas tumači na neki svoj način i da, na kraju krajeva, nije ni bitno da li neko za sebe misli da jeste ili nije filmofil... Nekako mi se mnogo bitnijim čini ?ta za nekoga predstavlja film koji odgleda- dva-tri sata zabave, ili jo? jednu mogućnost za protumačiti svet koji nas okru?uje... Ili već ne?to sasvim treće... :drink

« Last Edit: January 22, 2009, 01:35:50 AM by irenica » Logged
ptakh
Član
**

« Reply #3 on: January 22, 2009, 04:21:18 AM »

1. Filmofil je dosadna osoba koja voli filmove, neprekidno ih gleda, pishe i pricca o njima (i ne propushta da sebe u svakoj prilici nazove FILMOFILOM).

2. Filmofil iskreno uzziva u estetskom aspektu filma, nastoji da NIKAD ne tumacci svet koji nas okruzzuje i NIKAD u zzivotu ne bi dao KORISTAN komentar - po njegovom mishljenju filmovi tome ne sluzze.

3. Kvantitet nije bitan - dovoljna su tri pogledana filma da se mozzesh smatrati filmofilom.

4. Filmofil nikad ne bi otvorio temu kao ova koja JESTE soljenje pameti (i koja sa filmofilijom nema nikakve veze).

5. Filmofil kao kugu izbegava PRIZNATE rezzisere i dramaturge (ali mu je montazzer najbolji drugar i nerazdvojni pratilac)

6. Filmofil ne smatra forum(e) poligonom za testiranje obaveshtenosti - nebitno je ko zna NAJVISHE (a ko najmanje).

7. Filmofil iznosi svoje mishljenje i ccita tudja (s respektom).

8. Valjani argumenti su dar od Boga ali, u zavisnosti od filma, ponekad cce respektovati i necciji nemushto iskazan utisak  tipa "ovaj film mi je muchan, ne znam tachno zbog ccega".

9. Filmofil je osoba koja zzeli da se shto vishe ljudi ukljucci u ove diskusije ali nazzalost i od skromnog broja 17 jedva ako pishe petoro 
« Last Edit: January 23, 2009, 08:41:34 PM by wolfvaga » Logged
darije
Član
**

« Reply #4 on: January 22, 2009, 05:31:26 AM »

^jesi li gledao "History of the World: Part I"?

Filmofil je onaj koji pogleda ovo:
http://www.mytwinhauntsme.com/
i ka?e: tja...

"on je prvi počeo"
wolfvaga
Moderator

Lupus in fabula :)

« Reply #5 on: January 22, 2009, 02:47:34 PM »

Jbt. darije, ti i tvoje sale ...

Filmofil: tudjica koja se sastoji iz dva dela, film (sto je u ovom slucaju niz pokretnih slika) i fil, sto je sufiks ili prefiks nasrao od grcke reci filos sto znaci ljubiti, voleti,... U bukvalnom prevodu, covek koji voli film. Ovo vam je neka vrsta izvoda iz Vujaklije .

Sad, doticnu definiciju mozemo podeliti na dve manje-vise potpuno razlicite interpretacije ovog pojma. Dok bi prva isla u prilog cinjenici da je filmofil neko ko film voli "radi filma" tj. zato sto je on to sto jeste. Mozda bi pojasnjenje te osobe bilo da on jednostavno voli da gleda filmove, bez obzira na to sta oni sadrze. Druga bi se odnosila na osobu koja pored formativne privrzenosti filmu (koja je cesto kod ovih ljudi jako selektivna) ima afinitet i prema sadrzaju i poenti istih, koji su joj izuzetno bitni. Da li su ovo dve razlicite "grane" ili zasebni pojmovi, odlucite sami...
ptakh
Član
**

« Reply #6 on: January 22, 2009, 04:14:10 PM »

Dok bi prva isla u prilog cinjenici da je filmofil neko ko film voli "radi filma" tj. zato sto je on to sto jeste. Mozda bi pojasnjenje te osobe bilo da on jednostavno voli da gleda filmove, bez obzira na to sta oni sadrze. Druga bi se odnosila na osobu koja pored formativne privrzenosti filmu (koja je cesto kod ovih ljudi jako selektivna) ima afinitet i prema sadrzaju i poenti istih, koji su joj izuzetno bitni.

Ne postoji filmofil koji nema afinitet prema sadrzzaju filma.
Osoba koja voli da gleda pokretne slike kao takve (kako cure jedna za drugom) mozzda ima ozbiljan psihiccki problem (kao i osoba koja voli autobus zato shto je autobus a ne vidi ga kao prevozno sredstvo niti se njime sluzzi).
irenica
Član
**

« Reply #7 on: January 22, 2009, 05:01:42 PM »

1. Filmofil je dosadna osoba koja voli filmove, neprekidno ih gleda, pishe i pricca o njima (i ne propushta da sebe u svakoj prilici nazove FILMOFILOM).

2. Filmofil iskreno uzziva u estetskom aspektu filma, nastoji da NIKAD ne tumacci svet koji nas okruzzuje i NIKAD u zzivotu ne bi dao KORISTAN komentar - po njegovom mishljenju filmovi tome ne sluzze.

3. Kvantitet nije bitan - dovoljna su tri pogledana filma da se mozzesh smatrati filmofilom.

4. Filmofil nikad ne bi otvorio temu kao ova koja JESTE soljenje pameti (i koja sa filmofilijom nema nikakve veze).

5. Filmofil kao kugu izbegava PRIZNATE rezzisere i dramaturge (ali mu je montazzer najbolji drugar i nerazdvojni pratilac)

6. Filmofil ne smatra forum(e) poligonom za testiranje obaveshtenosti - nebitno je ko zna NAJVISHE (a ko najmanje).

7. Filmofil iznosi svoje mishljenje i ccita tudja (s respektom).

8. Valjani argumenti su dar od Boga ali, u zavisnosti od filma, ponekad cce respektovati i necciji nemushto iskazan utisak  tipa "ovaj film mi je muchan, ne znam tachno zbog ccega".

9. Filmofil je osoba koja zzeli da se shto vishe ljudi ukljucci u ove diskusije ali nazzalost i od skromnog broja 17 jedva ako pishe petoro 

edit wolfvaga: Sitna ispravka-na forumu je trenutno aktivno 7 clanova stalno, a pojedini ponekad svrate
Nekako mi se ova 2. stavka nikako ne sla?e sa poslednjim postom dotičnog "validnog", naročito sa opaskom za autobus- čim zna? čemu slu?i, znači da si pro?ao proces mi?ljenja, a to dalje vodi u tumačenje, koliko ja poznajem psihijatriju i psihičke f-je... Sledeće neslaganje vidim u 3. i 7., pa i 8., jer respektovanje samo po sebi isključuje tvoje hvatanje za ono ?to pojedini( ali samo POJEDINI) od nas napi?u i "ga?enje" po tome.  Pa onda 6.- samo da te podsetim da si vezano za "Volver"  napisao da si od ljudi na ovom forumu ti najvi?e upoznat sa delom Almodovara, dakle "procenjivao" si na?u obave?tenost.
I da sumiram utiske- čini mi se da sam ja u ovoj formi dala svoje komentare vezano za postove za "Volver", tako da, da bi ti se ostvarila ?elja da nas bude vi?e od 5, tj. 7-oro, moraće? da se potrudi? ,ako ni?ta drugo, bar da bude? originalan...
ptakh
Član
**

« Reply #8 on: January 22, 2009, 05:23:32 PM »

edit wolfvaga: Sitna ispravka-na forumu je trenutno aktivno 7 clanova stalno, a pojedini ponekad svrate

Zbog toga nije bilo vredno editovati post. Ko kad svrati zavisi od forumasha a zvaniccan info foruma veli da nas ima 17.

Post Merge: January 22, 2009, 05:36:52 PM

Nekako mi se ova 2. stavka nikako ne sla?e sa poslednjim postom dotičnog "validnog", naročito sa opaskom za autobus- čim zna? čemu slu?i, znači da si pro?ao proces mi?ljenja, a to dalje vodi u tumačenje, koliko ja poznajem psihijatriju i psihičke f-je... Sledeće neslaganje vidim u 3. i 7., pa i 8., jer respektovanje samo po sebi isključuje tvoje hvatanje za ono ?to pojedini( ali samo POJEDINI) od nas napi?u i "ga?enje" po tome.  Pa onda 6.- samo da te podsetim da si vezano za "Volver"  napisao da si od ljudi na ovom forumu ti najvi?e upoznat sa delom Almodovara, dakle "procenjivao" si na?u obave?tenost.
I da sumiram utiske- čini mi se da sam ja u ovoj formi dala svoje komentare vezano za postove za "Volver", tako da, da bi ti se ostvarila ?elja da nas bude vi?e od 5, tj. 7-oro, moraće? da se potrudi? ,ako ni?ta drugo, bar da bude? originalan...

- Moje bavljenje Almodovarom i njegovim delom daleko prevazilazi domen "obaveshtenosti" (a priori pretpostavljam da je valjano obaveshten svako ko se lati neke teme. Nisam ti lovio greshke; ako ti je do toga eto ti wage s njegovim statistikama i enciklopedijama).

- Trudi se da nikad ne bude ORIGINALAN - to je deseta osobina filmofila koju sam zaboravio da dodam u gornjem postu.

- Bicce nas vishe od petoro kad ti i tebi slichni nauchite da diskusija o filmu ne ukljuccuje lichnu netrpeljivost i mahanje njom posred foruma. I kad tvoja kultura izrazzavanja i komunikacije sa kolegama forumashima za duzzinu nosa predje nivo skupshtinskih prepucavanja.
« Last Edit: January 22, 2009, 05:36:52 PM by validate » Logged
irenica
Član
**

« Reply #9 on: January 22, 2009, 06:10:52 PM »

Moraće? malo du?e da smi?lja? kako i ?ta da napi?e?, ni ovo ti ne pije vodu- ne samo da opet koristi? moje argumente, već sam i ovu temu otvorila zbog toga ?to si TI taj koji radi sve ?to si naveo 
« Last Edit: January 22, 2009, 06:12:23 PM by irenica » Logged
Pages: [1] 2   Go Up
  Print  

Jump to:  

kinoteka dob mondovizija