Turneja (Goran Marković, 2008)
http://www.imdb.com/title/tt0996982/Reditelj: Goran Marković
Scenarista: Goran Marković (writer)
Uloge:
Tihomir Stanić ... Stanislav
Jelena Djokić ... Jadranka
Dragan Nikolić ... Miško
Mira Furlan ... Sonja
Josif Tatić ... Zaki
Gordan Kičić ... Lale
Slavko Štimac ... Djuro
Vojislav Brajović ... Ljubic
Sergej Trifunović ... Vodja 'Pantera'
Emir Hadzihafizbegović ... Danilo
Svetozar Cvetković ... Hirurg
Branislav Popović ... Muslimanski komandir
"Znate šta ljudi, treba nam film za Svet... Uzmite malo odavde, malo odande, ovo može iz "Sela...", hm.. evo malo iz "Underground"-a... odlično, uzmite sad što vise poznatih glumaca, promešajte sad sve to na tihoj vatri, tako... SMANJI MALO, zagoreće!!! Kad porumeni servirajte kao veliku Pobedu kulture nad ratom. Mir, mir, mir, niko nije kriv" Bla,bla,bla... Mislim dajte, molim vas!!! Blago, neubedljivo, površno... Sa tek ponekom scenom koja zavređuje pažnju. Ni tamo ni ovamo, preslabo razvijeni likovi, jedna papazjanija svega i svačega, neuspeli pokušaj... da ne trošim previše reči na ovo i objasnim ovu trojku: 1. Sergej Trifunović - ponovio sličnu ulogu kao iz "Savior"-a i to odlično. A tek "Kukavica"... 2. Branislav Popović - neverovatna epizoda... Mogao je lagano ni reč da ne prozbori, znali bismo šta je hteo da kaže 3. Bogdan Diklić - opet epizoda, ali efektna! Mada me je neodoljivo podsetila na deo iz fenomenalne drame "Poslednji čin". Mogao bih ovde da dodam i Miru Furlan, ali... to je to, sve ostalo ide u ono 0,5. Mislim, gluma Dejana Mijača - šta mu je to trebalo!? Dalje, Gordan Kičić - glumi li taj čovek uopšte...? Pa on je identičan u svakom filmu; taj, više dosadni, fazon nekog IN i urbanog lika mnogo smara... Lagano sam čekao kad će izvaditi merače za pritisak i krenuti da ih prodaje nervoznim vojnicima... Na trenutke sam zbog, meni iritantne muzika hteo da batalim sve...
Ali ko zna, ipak je ovo bio naš kandidat za Oskara, mora da su Umovi dobro odlučili i u konkurenciji ovogodišnjih filmova: "Četvrti čovek", "Hadersfild"... odabrali baš ovaj... Ja ga očigledno nisam video "pravim očima", već svojim...
Očekivao sam da će se Amerima svideti...čim meni nije... al' se ipak zajeb'o.
3.5/10