|
vinston
|
 |
« Reply #110 on: February 23, 2012, 04:52:01 PM » |
|
Dokumentarni film PLAŠIM SE, DA SE SVE RAZUME realizovan u produkciji Akademskog filmskog centra DKSG biće prikazan na 40. izdanju FEST-a. U pitanju je novi film legende jugoslovenske i srpske kinematografije, Mladomira Puriše Đorđevića, koji je ovekovečio svoj ponovni susret s velikanom češke kinematografije - Jiržijem Menclom. Film će biti prikazan u okviru programske celine Izabrani dokumentarci u bioskopskoj sali Doma omladine 25. 2. u 17:30.
Na 59. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma (30. mart - 3. april) biće prikazano pet filmova iz produkcije Akademskog filmskog centra DKSG. U takmičarski program festivala ušli su sledeći filmovi:
VREME BLISKOSTI autora Miloša Miloševića GAGARIN I JA autora Mihajla Jevtića CENTRAL autora Vuka Savića i NAD BEOGRADOM autora Andresa Denegrija Film MIKROB I STEVAN autora Miloša Tomića biće prikazan u okviru pratećeg programa pod nazivom (Ne)prilagođeni.
|
|
|
|
|
|
Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
|
|
|
|
vinston
|
 |
« Reply #111 on: March 04, 2012, 10:35:23 PM » |
|
Utorak 6.3. u 20:00, Mala sala Predstavljanje autora DAVID KIDMAN „Moj filmski opus baziran je na pitanjima u ideji angažovanja i postojanosti u radikalnoj filmskoj praksi. To me je dovelo do korišćenja različitih filmskih formi i žanrova u pokušaju istraživanja savremenog sveta putem neprestanog obrtanja modernističkih slika.“ Dejvid Kidman je profesor filma i videa na Visokoj školi za umetnost u Turu, Francuska od 1995. Od 2000. je stalni član žirija za dodelu Nacionalnih diploma za kulturu i umetnost. Njegov film „Stochastics” je 2010. godine uvršten na Listu značajnih ostvarenja Alternative Film/Video festivala. Na taj način Dejvid je dobio priliku za korišćenje rezidencijalnog programa Akademskog filmskog centra DKSG i upravo radi na svom novom projektu. Uz razgovor sa autorom biće prikazani i sledeći filmovi: HOME TURF, 16mm, 42:00, 1989. PAINTING TODAY, DV, 16:00, 2001. HOT SOCIETY, 16mm, 92:00, 2005/6. (insert) ROAD ENDS, Super 8, 9:00, 2007. RUN/TRAIN, 9:00, 2010. DUMBPHONE, 3:00, 2010/11. http://www.davidkidman.com/Ulaz slobodan.
|
|
|
|
|
|
Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
|
|
|
|
vinston
|
 |
« Reply #112 on: March 07, 2012, 02:56:54 PM » |
|
Danas u Domu kulture Studentski grad počinje besplatan ciklus madjarskih filmova iz šezdesetih godina prošlog veka – POGLED IZVAN GVOZDENE ZAVESE 7 – 22. mart 2012. Velika sala DKSG u 20:00 MAĐARSKI FILM ŠEZDESETIH – pogled izvan gvozdene zavese u saradnji s Jugoslovenskom kinotekom.
U Mađarskoj kinematografiji posleratna situacija je podsećala na onu u Italiji. Kada je 1948. na filmskom festivalu u Kanu prikazan film Negde u Evropi mađarskog reditelja Geze Radvanjija kritičari širom sveta su govorili o mađarskom neorealizmu. Posleratna mađarska kinematografija nije imala dovoljno vremena ni prostora za razvoj značajnijeg neorealističkog pokreta. (…) Od početka šezdesetih godina pa naredne tri decenije Mađarska je postala jedna od najuspešnijih kinematografija - po broju nagrada na svetskim festivalima drži svetski rekord. Mađarski reditelji su uglavnom radili umetničke ili angažovane filmove.
U ovom izboru od šest filmova predstavićemo dva ostvarenja Zoltana Fabrija, reditelja akademskog stila čiji je opus prvi predstavljen van granica zemlje. Tu su zatim dva filma Mikloša Janča, stilski najzanimljivijeg reditelja ove generacije, koji eksperimentiše s koreografijama u masovnim scenama, složenim mizanscenskim rešenjima unutar kadrova-sekvenci, kao i do tada neviđenim vizuelnim rešenjima i tretmanom prirode kao dramskog elementa u filmovima. Takođe, na programu je i jedan film Petera Bača, reditelja najpoznatijeg po filmu Krunski svedok, snimljenom šezdesetih (a premijerno prikazanom tek osamdesetih) godina, kao i Kuća pod stenom Karolja Maka, kojim hronološki započinjemo ovu retrospektivu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vinston
|
 |
« Reply #113 on: March 12, 2012, 04:59:26 PM » |
|
U sredu 14. marta 2012. u Maloj sali Doma kulture Studentski grad od 20:00 sati Arhiv alternativnog filma i videa predstavlja NOVU GENERACIJU AKADEMSKOG KINO KLUBA, 1968.
Posle prve generacije autora amaterskog filma u Beogradu u oba kino kluba (KK Beograd i AKK) nastaje zatišje. Glavni autori prelaze u profesionalni film. Oni koji su i dalje u amaterizmu ostaju bez sredstava, tehnike, podrške teoretičara i kritike, a često i bez ideja. Za razliku od KK Beograd, koji ubrzo prestaje s aktivnostima, u Akademskom kino klubu 1968. okuplja se nova grupa mladih ljudi, studenata. Tako se formira druga generacija autora, među kojima su: Ivko Šešić, Milorad Glušica, Bojana Vujanović, Nikola Đurić... Od tada AKK postaje jedan od najznačajnijih filmskih klubova u Jugoslaviji. Prvi filmovi tada nastali, još uvek pod uticajem narativnog koncepta, značajni su najviše po mobilisanju novih entuzijasta da u timskom radu obnove filmsku produkciju kino kluba.
Film Dame biraju iz 1968. godine prvenac je ove generacije. I sledeća dva filma su iste koncepcije. Na njima su radili svi članovi kluba, od snimanja i organizacije do glume. Vrlo brzo su nove ideje, senzibilitet i eksperimenti ovih autora stvorili prepoznatljiv filmski opus AKK.
Izbor filmova: DAME BIRAJU, Stanoje Žikić-Danković, 1968, 16mm, c/b, 9:30min. DE...GENERACIJA, Miodrag Janjić, 1970, 16mm, c/b, 6:00min. TATA, VRATI SE, Mihajlo Todorović, 1970, 16mm, c/b, Dokumentarni snimci sa snimanja De...generacije. U razgovorima posle projekcije učestvovaće: Jelica Đokić, Milorad Glušica, Novak Felbab i drugi autori.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vinston
|
 |
« Reply #115 on: April 08, 2012, 02:44:45 PM » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vinston
|
 |
« Reply #116 on: April 18, 2012, 11:41:50 AM » |
|
Od 19. do. 22. aprila maloj sali Doma kulture „Studentski grad“ biće održana retrospektiva filmova Nikosa Nikolaidisa Kinopolita. Uvodnu reč će održati Mihalis Agrafiotis, reditelj i profesor istorije filma iz Soluna. Opsirnije
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vinston
|
 |
« Reply #117 on: May 14, 2012, 11:09:18 AM » |
|
U okviru današnjeg filmskog programa u Domu kulture „Studentski grad“ posetioci mogu da čuju zanimljivo predavanje o Brajanu De Palmi i pogledaju film „Vrane“. Opsirnije
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vinston
|
 |
« Reply #118 on: May 23, 2012, 02:32:23 PM » |
|
Ove srede, 23. maja, na programu male sale Doma kulture „Studentski grad“ biće prikazani kratki alternativni filmovi Vjekoslava Nakića. Vjekoslav Nakić, rođen je u Drnišu 1943. Član je kino kluba „Split“ od 1966-1968. gde je realizovao je 14 filmova. Opsirnije
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vinston
|
 |
« Reply #119 on: May 30, 2012, 01:48:54 PM » |
|
Subota 2.6. u 18:00, Velika sala GODIŠNjA PROJEKCIJA FILMOVA FILMSKE ŠKOLE KVADRAT Mentori: Svetlana i Zoran Popović Filmska škola KVADRAT započeta je u Akademskom filmskom centru 1990. kao radionica filma Pričam svoj film. Od 1993. je prva privatna filmska škola u Jugoslaviji, a danas je jedina te vrste koja podržava praksu alternativnog obrazovanja - studenti umesto formalnih diploma dobijaju sopstvene filmove. U okviru redovne projekcije biće prikazan jedan film iz tematskog ciklusa Neodlučnost i devet filmova iz ciklusa Slučajnost. To su kratki igrani filmovi (5 – 10 min.), nastali posle petomesečnog rada na prvom stepenu Filmske škole. Pre projekcije biće dodeljena nagrada RADA SELAKOVIĆ za najbolji rad u prethodnom periodu, a nakon toga prikazan nagrađeni film. Jedna od najznačajnijih slikarki modernog srpskog slikarstva, Rada Selaković, želi da podstakne filmsko stvaralaštvo mladih ovom nagradom. slobodan ulaz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|