May 20, 2013, 04:38:19 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length

Home   Help Pravilnik Staff List Login Register imdb google filmske radosti kontakt  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Varuh meje (Maja Weiss, 2002)  (Read 422 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
vinston
Admin

« on: January 20, 2010, 12:27:55 AM »

http://www.filmske-radosti.com/Slike/Varuh meje.jpg
Varuh meje (Maja Weiss, 2002)

Scenario: Zoran Hocevar, Brock Norman Brock, Maja Weiss
Prucent: Ida Weiss

Muzika:Stewart Dunlop
Fotografija:Bojan Kastelic
Montaza:Peter Braatz

Uloge:
Tanja Potocnik    ...    Alja
Pia Zemljic    ...    Zana
Iva Krajnc    ...    Simona

Volim kada slucajno nabasam na dela o kojima pojma nemam. Niti znam ko je reditelj niti scenarista. Jedino znam da je scenarista radio film "Bronson" Nicolas Winding Refn. Kad god pomislim na slovenacku kinematografiju uvek se setim da jos uvek nisam uspeo da skinem njihov najpoznatiji i jedan od boljih filmova "Autsajder". Mozda sebe iznenadim ovih dana, ali nikad se ne zna.

Kombinacijom nekoliko zanrova, gde najvise prednjace mistika, drama i horor sa malo fantazije na samom kraju, daju ovom ostvarenju poseban shmek. Osecala se neka lezbejska nergija na filmu koja je konachno doshla do izrazaja, pitao sam se kada ce vishe glumice da se cmoknu, pa da vidimo shta se dalje krije. Veoma napet film moram da priznam i svakog trenutka sam chekao neku krvavu scenu, jer na pochetku filma otac chita iz novina da je jedna devojka nestala, najverovatnije ubijena, posle neke zurece. Tri cure Zana, Alja i Simona krecu u provod, idu na splavarenje. A na drugoj stranije Hrvatska. Naravno ni ovog puta nije moglo da se prodje bez sitnih provokacija. Kako su cure u jednom trenutku u mrachnoj shumi, gde im se svashta vrzmalo po glavi, rekle "Iz kotla u pakao", misleci na susednu im zemlju. Tamo su sve koljachi silovatelji, penzosi koji ne znaju da je rat zavrshen. Nakon te avanture, dolaze na poselo, gde govor drzi ultra desnichar. Slovenija Slovencima. Sve shto je drugachije je neprijateljsko i pristalica drugachijeg stava je neprijatelj drzavi i samim slovencima.

Razni elementi u filmu se pojavljuju, kao shto rekoh od lezbejskih odnosa, neprihvatanja sredine, standardno loshi odnosi sa matorcima, strah od vezivanja i udaje, gushenje slobode, do nacista koji samo pravo gledaju i mrze sve i svakog ko drugachije misli. Shto se same rezije tiche dosta je dobro uradjena izuzev nekih elemenata, koji su bili bash amaterski uradjeni. Nije da Maja ne zna da radi svoj posao, vec je mogu slobodno da kazem eksperimentisala, a na kraju nije uspela da pretochi ideju u delo u sobi za montazu. Kraj mi je definitivno najslabiji od svega jer je totalno klisheiziran i veoma slabo uradjen, kao da nije imala ideju kako da zavrshi, pa je izabrala "najjeftinije" moguce reshenje. Zana i Alja se njishu jedna iza druge ispoljavajuci svoje emocije uz neki poprok u pozadini na nekoj svirci. Fina muzika koja prati film, na momente vas muchi jer svakog trenutka ochekujete da neshto ili neko iskochi iz nekog zbuna ili iza drveta. Spomeuo sam i fantaziju, nekoliko scena tokom filma i pred sam kraj kada ne mozemo da razumemo lik Simone. Da li je malo skrenula sa kursa, ili je to jednostavno njena fantazija. Malo mi je taj deo bio nejasan, ali ne toliko da mi pomuti sliku celog filma.

Zaboravih da dodam da na slovenachkom Varuh meje znachi Chuvar granice.
« Last Edit: January 20, 2010, 12:35:10 AM by vinston » Logged

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to:  

kinoteka dob mondovizija