poceo sam da gledam seriju koja se izgleda jos snima.
pilot epizoda i prva epizoda deluju dobro, ali mi se ne svidja koliko me vode samo pricom i teraju da gledam u "jednom dahu" [ogavne li fraze!], a ne ostavljaju da razmisljam o tome sto se dogodilo. prosto kao da u ove dve epizode fali neka nova dimezija, neki kinematografski efekat se ispustio, ali nisam nacisto o cemu se radi
glumci su sjajni. oni odmah upadaju u oko i mame te da ispratis sta ce tom sljamu da se dogodi, a ko se kao ljiga izvuci.
uglavnom su to poznate njuske koje su slozili u surovu bandu, svako sa svojim sposobnostima odgovorno se iskazuje u situacijama koje komplikuju i sire pricu.

jedino me nervira glavni lik, carli hanam, koji glumi kurt kobejna po pokretima i celom svojom pojavom, ali dobro.. izdrzao sam za sada.
zenskih likova za sada nema puno, ali su sve imale upecatljive uloge i svaka nosi jednu boju, odn. pojavu sa sobom koja u tom muskom svetu ( principi krda vladaju ) igraju vaznu ulogu.
-- kamera je nemirna i mada ima dosta slobode, ali ipak se uhvati ritam i njen prodor u licnosti i situacije dobija neki smisao, mada mi ponekad deluje malo predozirana sa svojim rakursima koji ne moraju biti toliko izuvijeni. ipak, i to ne smeta previse.
svakako se mora odati priznanje kada se, na primer, scena voznje (motor i dzip) koja traje minut, ne vise, snimi iz skoro 20 razlicitih i kvalitetnih kadrova. mislim da su samo za nju dovoljno truda ulozili da im moram odati priznanje, uprkos svim virtuoznostima kamere, koji cesto zele da izgledaju atraktivno same po sebi.
trud i kvalitet se vidi, a bogami i dobar budzet. trosilo se i na scenografiju, na kostime ( sjajne rokerke po kojima su prepoznatljivi likovi iz serije ).

Sons of Anarchy (Kurt Sutter, 2008)
prica prati tu bandu, bajkere "sons of anarchy" koja zivi od ilegalnih poslova u dosluhu sa vlastima malog mesta koje kontrolisu, a u nemirnim odnosima sa crnackim i meksikanskim bandama. organizovani su i deluju sektaski, kao i svaka ozbiljnija banda i imaju surove odnose. meni smeta sve to sto gledam, ali serija ima drugih kvaliteta, tako da mi neke bljuvotine tih propaliteta puno ne smetaju.
naravno, to su grubi obrisi price. nije bas sve tako glupo i dosadno. ima tu likova koji zele da promene neke stvari, da se malo suprostave klanu i tako. prica poprilicno drzi paznju, ali videcemo kuda ce to odvesti. seriju sam dobio na preporuku, tako da mi za sada nije zao. ne odgovara mi tematika, ali, kao sto rekoh, kvaliteta ima, narocito za nekog ko ne prati previse serije.