June 20, 2013, 07:45:10 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length

Home   Help Pravilnik Staff List Login Register imdb google filmske radosti kontakt  
Pages: 1 [2]   Go Down
  Print  
Author Topic: Samaria (Kim Ki-duk,2004)  (Read 1435 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
mizera
Član
**

« Reply #10 on: June 20, 2012, 11:57:04 PM »

Da,stvarno ima nezaboravnih scena...
drago mi je da ti se dopao 

Gledala sam dosta njegovih filmova (jedino ne mogu da se nateram da odgledam The Isle) i stvarno svaki ima specifican kraj..jedino mi se nije dopao kraj filma The Bow ali dobro nije sve idealno

*Ofkors,Azija mi je omiljeno mesto za trazenje novih filmova 

I shut my eyes and all the world drops dead;
I lift my lids and all is born again.
(I think I made you up inside my head)
zevsonja
Moderator

« Reply #11 on: June 21, 2012, 09:47:48 PM »

ehej, obavezno gledaj 'ostrvo'! to ne ispustaj. neces naci nesto posebno novo, ali opet je to kim ki duk
  naravno, i tu je kraj film zagonetan, kao i glavna zenska uloga..

'the bow' je skoro svima ostavio gorko secanje zbog te neocekivane 'ljubavne scene'..
 u stvari ceo film je bajka, ako mene pitas kao na primer '3iron' - barem sam ga ja tako doziveo.          k.k.dukovi filmovi su okiceni simbolima koji su nama daleko jer sezu u tradiciju koreje, pa zato ponekad i ne razumemo sta tacno znaci neka maska,haljina,slika.. ipak, to ne smeta bas uvek, ali mi se cini da je u filmu 'the bow' (kako su nasi dichni distributeri preveli ovaj film?) potrebno neko dodatno obajasnjenje....  
jer niko nije navijao za dedu... ispade da je deda kaparisao curu kada dovoljno odraste da sa njom prvi spava, iz nepoznatog razloga....  
« Last Edit: June 21, 2012, 09:49:19 PM by zevsonja » Logged

Vi slepi, vi gluvi, vi sebicni ljudi
sto pravite buku bez reda i smisla
bez zasto i zato
za koga i kako

bez pitanja koje bi mozda osusilo
ponosni osmeh na licu bez suza
na licu sto nikada obraz okrenulo nije
mizera
Član
**

« Reply #12 on: June 22, 2012, 12:17:50 AM »

ajoj znam da moram ali najezim kad pomislim na
fish-hooks

pa 'ljubavnu scenu' sam nekako i progutala ali
deda me je izludeo,pogotovo kad je sakrio onaj noz.on nije mogao da se oslobodi posesivnosti sto predstavlja neku osnovu za bol,patnju etc (dukkha u budizmu) samo mi nije bilo jasno zasto je na kraju 'nagradjen' za to...
nesto mi je sigurno promaklo,ali nemam zivaca da opet gledam 

da,i ja sam bin-jip dozivela kao bajku a dreams kao jedan dugacak san (mislim da sam negde videla da je bukvalan prevod naslova 'sad dream')...i breath (soom),spring summer,time,crocodile,samaria..sve su to magicni filmovi

zevsonja
Moderator

« Reply #13 on: June 25, 2012, 07:57:33 PM »

eh, pa ti vec znas za skakljive momente iz 'ostrva'.... 

to jeste vrlo jezivo bilo. mislim da sam tu scenu preskakao kada sam film prvi put gledao.
nego, kada smo kod 'ostvra', vrlo je zanimljivo kako on koristi 'vodu' u svojim filmovima.
ali to nije voda koju imamo, na primer, kod tarkovskog.
k.k. duk vodi daje, cini mi se, svojstva najvaznijeg elementa zivota. njegovi junaci zive na vodi,
nestaju u vodi, ubijaju iz vode, prociscenje dobijaju kupanjem u vodi, pranjem, ciscenjem....

a sto se tice filma 'the bow'... pa, mozda je deda ostavio noz bas zbog te patnje. hteo je kroz bol da se oslobodi vezanosti za nju, jer ona odlazi def.,ali
da se ne ubije. dakle, samo da tako savlada sebe. da se dogura do ivice... tako da je noz jos u redu, ako se ovako tumaci.
 medjutim tada je nastaje taj preokret koji niko nije ocekivao.. ona sada njega razume, postuje i zeli da bude sa njim. momak postaje pasivni posmatrac, a ceremonija koju je deda planirao izgleda otkad ju je prihvatio na tom brodicu, moze da pocne.
mislim da se u tumacenju te ceremonije krije odgovor ko je deda, kako i zasto ona predvidja subinu, i narocita ta 'nagrada'

bez zasto i zato
za koga i kako

mizera
Član
**

« Reply #14 on: June 26, 2012, 01:01:46 AM »

nazalost znam

e vidis ,zaboravila sam potpuno na vodu kod tarkovskog..malo je suptilnije (u stalkeru su uglavnom kapljice u pitanju)
hm kad je vec voda u pitanju koga predstavlja ona devojka sto se utopila u 'bad guy'-u ? buducnost ili proslost ?

necu nikad razumeti 

zevsonja
Moderator

« Reply #15 on: June 26, 2012, 04:19:54 PM »

pa, devojka u 'losem momku' def. predstavlja buducnost. ima haljinicu boje lila kao na fotografiji, ako se ne varam..
 ili prosto paralelni univerzum, tj. mogucu buducnost u smislu toga sta bi se dogodilo da joj se on nije vratio... ne mogu tacno da se setim, ali mislim da je tako... nije mi se svideo puno taj film. nekako mi ima predug uvod. i sve te tuce, nekako nepotrebne i prazne..

nego, da li znas moze li se negde nabaviti 'arirang'?
« Last Edit: June 26, 2012, 05:02:19 PM by zevsonja » Logged

bez zasto i zato
za koga i kako

mizera
Član
**

« Reply #16 on: June 26, 2012, 10:51:38 PM »

meni se dopao...ali su te tuce stvarno bile u neku ruku nepotrebne

ne znam,ja sam samo nasla neke torente sa italian hard subtitlovima pa cu da sacekam jos malo..mozda se pojavi neka bolja verzija

Pages: 1 [2]   Go Up
  Print  

Jump to:  

kinoteka dob mondovizija