eh, pa ti vec znas za skakljive momente iz 'ostrva'....
to jeste vrlo jezivo bilo. mislim da sam tu scenu preskakao kada sam film prvi put gledao.
nego, kada smo kod 'ostvra', vrlo je zanimljivo kako on koristi 'vodu' u svojim filmovima.
ali to nije voda koju imamo, na primer, kod tarkovskog.
k.k. duk vodi daje, cini mi se, svojstva najvaznijeg elementa zivota. njegovi junaci zive na vodi,
nestaju u vodi, ubijaju iz vode, prociscenje dobijaju kupanjem u vodi, pranjem, ciscenjem....
a sto se tice filma 'the bow'... pa, mozda je deda ostavio noz bas zbog te patnje. hteo je kroz bol da se oslobodi vezanosti za nju, jer ona odlazi def.,ali
da se ne ubije. dakle, samo da tako savlada sebe. da se dogura do ivice... tako da je noz jos u redu, ako se ovako tumaci.
medjutim tada je nastaje taj preokret koji niko nije ocekivao.. ona sada njega razume, postuje i zeli da bude sa njim. momak postaje pasivni posmatrac, a ceremonija koju je deda planirao izgleda otkad ju je prihvatio na tom brodicu, moze da pocne.
mislim da se u tumacenju te ceremonije krije odgovor ko je deda, kako i zasto ona predvidja subinu, i narocita ta 'nagrada'