evo, naceo sam seriju. nisam naseo na totalni hajp i to cu poricati do smrti,

ali me je zanimalo
sta to veliko i tako dobro ima da ponudi 'hbo produkcija' koju cenim jer nam je dala 'band of brothers', 'rim', 'sopranove' i ko zna sta jos sto ja nisam gledao...
komentara ima previse i svi urlicu kako je serija uzasno realna iako je u pitanju izmisljen svet sa zmajevima i cudnim bicima. no, nisam se puno na to osvrtao. romane po kojima se radi nisam citao tako da sam se ocistio od predrasuda i seo da uzivam.

Games of thrones (Igra prestola)
prva epizoda mi je bila bzv. i tu sam nasao dosta problema. od vizelne razokosti koju cini odustvo sinteze u neopredeljenosti da se sacini kompakta celina, do dramaturskih trzavica, preskoka u vidu poglavlja sto cesto deluje nekoherentno. takva je prva epizoda (*pilot?) postala trejler opravdanja izdasne razmahanosti budzetom.
tu je mozda najveci krivac montazni nesklad izmedju scena pa se forma izvitoperuje, jer su scene do recimo 5 epizode samo nacickane kao teze...
ali ne lezi vraze! druga, treca, cetvrta... istu muku muche. u svakoj epizodi se uvlace novi likovi, nova cuda burne istorije sveta koji upoznajemo i to se nabacuje na gomilu dok malo sta stigne da se svari. to jeste uvod u novi svet i seriju, ali je nesuvislo.

Games of thrones (Igra prestola)
--u redu, u redu.... priznajem! scenografija jeste zadivljujuca, kao i CGI koji povremeno koji izleti, cak i kostimi i cela rekonstukcija epohe, ali izgleda da je to povuklo kljucne stvari koje cine jednu seriju, film kvalitetnim. verujem, na primer, da su mnogo racunali od glamacke postavke, no i tu se dobrano radi o odradjivanju posla. tesko je vezivati se za likove koji su jos nerazradjeni, tako da cu sacekati da vidim kako ce dalje ici.
uz sve to, svaka scena obiluje dijalozima, tako da o svakom liku znamo vise po recima nego po stanjima, emocijama, onome sto pokazuje filmski jezik izmedju dve recenice protagoniste. e, toga nema...
ono cega ima jeste zaista izuzetnih, autenticnih lokacija na kojima se snimalo i to dosta donosi seriji.
kako odmice prva sezona tako sve vise krvi ima, manje haoticne informaticke zagusljivosti a vise mesta za glumacke razmahe i razradu karaktera. tome se nadam.