May 24, 2013, 02:22:19 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length

Home   Help Pravilnik Staff List Login Register imdb google filmske radosti kontakt  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Games of thrones (Igra prestola)  (Read 1099 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
zevsonja
Moderator

« on: April 05, 2012, 04:10:36 AM »

evo, naceo sam seriju. nisam naseo na totalni hajp i to cu poricati do smrti, ali me je zanimalo
sta to veliko i tako dobro ima da ponudi 'hbo produkcija' koju cenim jer nam je dala 'band of brothers', 'rim',  'sopranove' i ko zna sta jos sto ja nisam gledao...

komentara ima previse i svi urlicu kako je serija uzasno realna iako je u pitanju izmisljen svet sa zmajevima i cudnim bicima. no, nisam se puno na to osvrtao. romane po kojima se radi nisam citao tako da sam se ocistio od predrasuda i seo da uzivam.

http://img824.imageshack.us/img824/1883/gameofthrones2011041217.png
Games of thrones (Igra prestola)

prva epizoda mi je bila bzv. i tu sam nasao dosta problema. od vizelne razokosti koju cini odustvo sinteze u neopredeljenosti da se sacini kompakta celina, do dramaturskih trzavica, preskoka u vidu poglavlja sto cesto deluje nekoherentno.  takva je prva epizoda (*pilot?) postala trejler opravdanja izdasne razmahanosti budzetom.
 tu je mozda najveci krivac montazni nesklad izmedju scena pa se forma izvitoperuje, jer su scene do recimo 5 epizode samo nacickane kao teze...

ali ne lezi vraze! druga, treca, cetvrta... istu muku muche. u svakoj epizodi se uvlace novi likovi, nova cuda burne istorije sveta koji upoznajemo i to se nabacuje na gomilu dok malo sta stigne da se svari. to jeste uvod u novi svet i seriju, ali je nesuvislo.

http://img4.imageshack.us/img4/5513/gameofthrones2011ap.jpg
Games of thrones (Igra prestola)

--u redu, u redu.... priznajem! scenografija jeste zadivljujuca, kao i CGI koji povremeno koji izleti, cak i kostimi i cela rekonstukcija epohe, ali izgleda da je to povuklo kljucne stvari koje cine jednu seriju, film kvalitetnim. verujem, na primer, da su mnogo racunali od glamacke postavke, no i tu se dobrano radi o odradjivanju posla. tesko je vezivati se za likove koji su jos nerazradjeni, tako da cu sacekati da vidim kako ce dalje ici.
 uz sve to, svaka scena obiluje dijalozima, tako da o svakom liku znamo vise po recima nego po stanjima, emocijama, onome sto pokazuje filmski jezik izmedju dve recenice protagoniste. e, toga nema...

ono cega ima jeste zaista izuzetnih, autenticnih lokacija na kojima se snimalo i to dosta donosi seriji.
kako odmice prva sezona tako sve vise krvi ima, manje haoticne informaticke zagusljivosti a vise mesta za glumacke razmahe i razradu karaktera. tome se nadam.

« Last Edit: April 05, 2012, 04:12:56 AM by zevsonja » Logged

Vi slepi, vi gluvi, vi sebicni ljudi
sto pravite buku bez reda i smisla
bez zasto i zato
za koga i kako

bez pitanja koje bi mozda osusilo
ponosni osmeh na licu bez suza
na licu sto nikada obraz okrenulo nije
zevsonja
Moderator

« Reply #1 on: April 06, 2012, 11:58:49 PM »

ok, odgledao sam skroco celu sezonu (jos 9 i 10 epizoda)..

nadalje u nastavku tacnije u kulminaciji, dolazi do spleta mnogih faktora koje smo gutali u prvoj polovini prve sezone.
drugi deo se, istina, pokazao suvisliji u vizelnom i dramaturskom smislu, no tu se samo temperatura podigla a sporodni likovi
se pojavili kao dodatni pogon koji zavredjuje pomen... tako da je tako valjda moralo da bude: glavnica se zagreva, sporedni pomazu, a onda ce se valjda i ovi bitniji razigrati.... rece mi drug da preterujem sto tako seciram sezonu i svaku epizodu ponaosob.. mozda je u pravu...  

- uopste uzev, stvara se lagano u seriji veliki prostor u kome moze da se napravi strasno zanimljiva epska drama - sever i jug, zavadjene porodice, ali i taj Zid iza koga prete nechastive sile su tu, uz zmajeve i slicne carolije koje samo u naznakama
osecamo a iscekujemo tamo negde u 3,4 sezoni.
  cast, krv (vrlo brutalne scene ubijanja! tu su veliku publiku dobili), golotinja, seks (a tek ovde!), incest i dosta istoriografije sveta koji nestaje u pretenjama iznutra i spolja.

naravno, i dalje se ne ostvaruje i ne opravdava tolika prasina oko cele serije, ali videcemo..
zanimljivo je gledati ovakve spletke i zavere koje brutalno izvodi gamad na vlasti u godini 2012. godini izbora.
  nadam se da ce nekoga barem ganuti kako funkcionise tocak istorije......
« Last Edit: April 07, 2012, 12:11:58 AM by zevsonja » Logged

bez zasto i zato
za koga i kako

vinston
Admin

« Reply #2 on: June 29, 2012, 12:01:43 PM »

Hit serija iz originalne HBO produkcije „Igra prestola“ ponovo će se snimati u Hrvatskoj, čiji je predivni srednjovekovni grad Dubrovnik u drugoj sezoni poslužio kao idealna kulisa za Kraljevu Luku.

Opsirnije

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
Preoccupation
Član
**

« Reply #3 on: August 30, 2012, 05:01:33 PM »

Mislim da je serija stekla veliku popularnost iz više razloga.

Ne secam se kada je poslednji put snimljena TV serija epske fantastike/fantastike. Ne secam se kada je u nekoj seriji do te mere forsiran seksualni odnos i, zevsonja je pomenuo, brutalnost u scenama nasilja. Isto tako, ne sećam se serije u kojoj je prisutan veliki broj centara moći, kako je predstavljeno u "Game of Thrones".

Sve to čini da serija zadovoljava širok spektar - od onih koji ce uživati u krvoprolicu i seksu, preko onih koji ce uživati u sasvim solidnoj režiji i efektima, do onih koji žive "ratničke vrednosti" i onih koji bi da promatraju razvoj tenzije izmedu različitih centara moći (porodica). Ili, možda, sve to zajedno.

Čini mi se da je opet problem u banalnom prikazu likova. Naime, ako pretpostavimo da je u pitanju period kraja srednjeg veka, čini se da su likovi izuzetno "westernizovani". Tačnije, nije uobičajeno ljudi izgledaju kao danas u 21. veku. Malo je čudno, naročito na kraju druge sezone, završni kadrovi poslednje epizode, da ljudi izgledaju kao da su malopre sišli sa modne piste... Ljudi prenegovanih kosa, solarijumi, deluje kao da svako od njih ima neki parfem na sebi. Iako nisam neko ko do tančina prati Hollywood, primetio sam da je to svugde urađeno: glumci koji ne izlaze iz salona lepote, a radi se o periodima od pre 2000 godina i više.

« Last Edit: August 30, 2012, 05:02:46 PM by Preoccupation » Logged
zevsonja
Moderator

« Reply #4 on: August 30, 2012, 05:20:39 PM »

upravo to! likovi su prepucani ali meni cak ni ta fizicka plasticnost nije toliko na odmet bila,
koliko plitkost u prikazu likova. bas sinoc sam pricao sa devojkom koja je procitala sve knjige po kojima se radi serija,
 i kaze da je ovo sto govorim(o) o likovima najveca mana.

sa druge strane, ceo roman (epska fantastika) strpati u 10 epizoda je zahtevan poduhvat.
ne znam zasto nisu sve stavili u 15-20 epizoda pa da lepo pokidaju bez zadrske..  (mislim da novac vise nije problem. serija ima vojsku fanova i probila je sve rekorde)
 mada kako stvari stoje, cini mi se da ce se 'igre' sve vise razvodnjavati.. 4 i 5 deo,koliko znam, imaju po dve knjige,a plasim se da ce i te dve sezone ugurati u 10epizoda..

-'rim' je meni uporediv sa 'igrama prestola' po mnogo cemu, samo sto je daleko uspesnije osmisljena i uradjena serija.

bez zasto i zato
za koga i kako

Preoccupation
Član
**

« Reply #5 on: August 30, 2012, 06:07:11 PM »

-'rim' je meni uporediv sa 'igrama prestola' po mnogo cemu, samo sto je daleko uspesnije osmisljena i uradjena serija.
Eh, nikako da odgledam "Rome".
zevsonja
Moderator

« Reply #6 on: August 30, 2012, 06:16:18 PM »

nemoj puno oklevati.
  bice ti pravo osvezenje posle 'igre prestola'.
inace, slabo gledam serije ali 'rim' je po mom misljenju, jedna od najboljih.

bez zasto i zato
za koga i kako

Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to:  

kinoteka dob mondovizija