May 22, 2013, 01:37:43 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length

Home   Help Pravilnik Staff List Login Register imdb google filmske radosti kontakt  
Pages: 1 ... 7 8 9 [10] 11 12 13 ... 15   Go Down
  Print  
Author Topic: Otišli su...  (Read 8688 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
vinston
Admin

« Reply #90 on: September 11, 2010, 01:15:07 PM »

Poznati filmski i pozorišni glumac Rade Marković, otac isto tako poznatog reditelja Gorana Markovića, preminuo je u 89 godini u Hrvatskoj. Marković je preminuo u petak uveče u bolnici u hrvatskom mestu Zabok, pored Zagreba, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu kulture.

Opsirnije

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
vinston
Admin

« Reply #91 on: September 12, 2010, 05:04:47 PM »

Napustio nas je jos jedan velikan.

Filmski reditelj, jedan od predvodnika francuskog Novog talasa, Klod Šabrol (Claude Chabrol)umro je jutros u 81. godini, saopšteno je danas u Parizu. Autor filmova „Ženska posla“, „Violeta Nozijer“, „Neverna žena“, „Crvene noći“, rođen je 24. juna 1930. godine u Parizu.

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
maxbunker
Član
**

« Reply #92 on: September 30, 2010, 11:28:16 PM »

Ovaj mesec je počeo i završava se lošim vestima.

Preminuo proslavljeni američki reditelj Artur Pen

Proslavljeni filmski, pozorišni i televizijski reditelj Artur Pen, među čijim delima je kultni film "Mali veliki čovek", preminuo je u 88. godini.

Njegov prijatelj Juan Bel je rekao da je Pen preminuo u utorak uveče u svom domu u Mehetnu, dan pošto je proslavio 88. rođendan, i da je bolovao godinu dana.

Pen, koji je karijeru počeo na Brodveju, tri puta je bio nominovan za Oskara, za filmove "Boni i Klajd", "Čudotvorka" i "Alisin restoran", preneo je AP.

Filmsku karijeru je započeo šezdestih godina prošlog veka inspirisan političkim i društvenim previranjima u toj deceniji i interesovanjem Amerikanaca za svoju prošlost i sadašnjost.

Pen je osvojio nagradu Toni za brodvejsku produkciju "Čudotvorke", a tokom dugogodišnje karijere sarađivao je sa poznatim glumačkim imenima poput Dastina Hofmana, Vorena Bitija, Fej Danavej i Džina Hekmana.

Među njegovim poznatim ostvarenjima su i "Dvoboj u Misuriju", "Potera bez milosti" i "Jedan Miki".

Izvor :  http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/209506/Preminuo-proslavljeni-americki-reditelj-Artur-Pen

Preminuo glumac Toni Kertis
T. Mitrović/Blic online   
Glumac Toni Kertis preminuo je danas u 85. godini, prenosi BBC.

Holivudski glumac, najpoznatiji po ulozi u Vajlderovom filmu "Neki to vole vruće", u kojem je glumio pored Merilin Monro i Džeka Lemona, preminuo je u svom domu u Las Vegasu, rekao je njegov predstavnik za medije.

On je već nekoliko godina imao problema sa zdravljem, a u julu je hospitalizovan.

Nominovan je za Oskara 1959. za ulogu u filmu "Prkosni" u kojem je glumio sa Sidnijem Poatjeom.

Slavni glumac poznat je i po ulogama u filmovima kao što su "Spartak" i "Bostonski davitelj". Kertis je uvek tvrdio da mu je uloga serijskog ubice filmu "Bostonski davitelj" najbolja uloga u životu.

Toni Kertis rođen je u Njujorku 3. juna 1925. godine kao Bernard Švarc. Glumio je u više od 120 filmova, a poznat je i po burnom ljubavnom životu.

Kertis se ženio šest puta, poslednji put 1998. godine i ima šestoro dece.

Sa slavnom glumicom Dženet Li bio je u braku 11 godina, a sa njom ima dve ćerke, glumice Džejmi Li Kertis i Keli Kertis.

U prošlogodišnjem intervjuu tvrdio je da glumica Merilin Monro zatrudnela tokom njihove kratke veze.

Uvek je govorio da mu je omiljeni glumac bio slavni Keri Grant.

U poslednjim godinama života posvetio se slikarstvu, a kao svoje uzore navodio je Van Goga i Pikasa, prenosi "Gardijan".

Preminuo srpski kompozitor Vojislav Voki Kostić

Istaknuti srpski kompozitor i pisac Vojislav Voki Kostić preminuo je danas u Beogradu, u 79. godini, posle duge i teške bolesti.

Voki Kostić je rođen 1931. godine u Beogradu i bio je jedan od najdarovitijih srpskih kompozitora. Komponovao je 93 dela ozbiljne muzike, kao i muziku za 67 filmova, 310 pozorišnih predstava, 20 TV serija, 40 TV filmova, 20 radio drama i mnogo balada.

Objavio je 33 LP ploče, tri knjige i više od 35 naučnih radova, eseja i studija.

Kostićeva muzika iz pozorišnih predstava "Sveti Georgije ubija aždahu", "Oj, Srbijo, nigde lada nema", "Zabavi Ameliju", kao i muzika iz filma i baleta "Ko to tamo peva" predstavljaju antologijske vrednosti.

Visoki profesionalac u umetnosti, Kostić je osobenim stilom života plenio savremenike, a jedna od njegovih hedonističkih posveta životu su i kuvari, prožeti iskustvom, osobenim ukusom i domišljatošću.

Ispraćaj Vokija Kostića obaviće se u subotu, 2. oktobra, na Novom groblju u Beogradu, opelo počinje u 15.30 sati.

Izvor : http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/209636/Sutra-komemoracija-povodom-smrti-Vokija-Kostica

Svet filma i muzike,kulture uopšte,nikad ne može i neće biti isti bez ovih umetnika.

zevsonja
Moderator

« Reply #93 on: October 01, 2010, 09:57:22 PM »

dragocena generacija filmadzija nas napusta.

Vi slepi, vi gluvi, vi sebicni ljudi
sto pravite buku bez reda i smisla
bez zasto i zato
za koga i kako

bez pitanja koje bi mozda osusilo
ponosni osmeh na licu bez suza
na licu sto nikada obraz okrenulo nije
vinston
Admin

« Reply #94 on: October 28, 2010, 06:30:49 PM »

Lisa Blaunt (Blount), dobitnica Oskara za produkciju kratkometražnog filma „The Accountant“, umrla je u 54. godini, saopštio je njen predstavnik za medije ne navodeći uzrok smrti.

Sudski islednik okruga Pulaski, u američkoj državi Arkanzas, izjavio je da nema tragova nasilne smrti.

Lisa Blaunt je Oskara dobila zajedno sa suprugom Rejom Mekinonom koji je režirao film i u njemu glumio. Nominaciju za Zlatni globus dobila je za epizodnu ulogu u filmu „Oficir i džentlmen“ iz 1982.

zevsonja
Moderator

« Reply #95 on: November 09, 2010, 04:32:10 PM »

slobodan leman je preminuo...

http://www.filmske-radosti.com/Preminuo-Slobodan-Leman.html

bez zasto i zato
za koga i kako

zevsonja
Moderator

« Reply #96 on: November 12, 2010, 04:25:05 AM »

legendarni filmski producent, dino de laurentis preminuo je juce u los andjelesu. umro je u 91. godini.
       producirao je vise od 500filmova i medju njima dva oskarovca -- jedan iz 1956. godine, felinijevu "la stradu" i drugi iz 1957. "kabrijine noci".

primamio je neke od velikih holivudskih zvezda da glume u njegovim filmovima, a medju njima su bili i odri hepbern i henri fonda za "rat i mir" (1956).
  sedamdesetih se preselio u SAD i producirao nekoliko americkih filmova medju kojima i "serpiko", "tri dana kondora", "king kong", linchov "plavi somot" i "hamibala".

kazu da je on takodje i umnogome doprineo da se lansira karijera popularnog shvarcija tako sto mu je omogucio rad u filmu "konan varvarin"

2003 godine je dobio nagradu za zivotno delo na festivalu u veneciji.

bez zasto i zato
za koga i kako

vinston
Admin

« Reply #97 on: November 29, 2010, 11:40:29 AM »

Preminuo američki glumac Lesli Nilsen

Komičar Lesli Nilsen (Leslie Nielsen) zvezda filmskog serijala „Goli pištolj“ (The Naked Gun), umro je u nedelju u 84. godini. Glumac rođen u Kanadi umro je u jednoj bolnici u Floridi, od komplikacija koje su pratile upalu pluća.

„Ožalošćeni smo smrću voljenog glumca Leslija Nilsena, verovatno najpoznatijeg po ulozi poručnika Frenka Darbina u serijalu 'Goli pištolj' a čija je karijera na televiziji i filmu trajala više od 60 godina“, naveo je njegov portparol.

Opsirnije
« Last Edit: December 01, 2010, 02:05:06 AM by zevsonja » Logged

vinston
Admin

« Reply #98 on: November 30, 2010, 05:16:27 PM »

Preminuo reditelj filma „Imperija uzvraća udarac“

Irvin Keršner (Irvin Kershner), reditelj nastavka franšize „Zvezdani ratovi“ (Star Wars) „Imperija uzvraća udarac“ (The Empire Strikes Back), „Nikad ne reci nikad“ (Never Say Never Again) iz serijala o Džejms Bondu i „Robokap 2“ (Robocop 2) preminuo je u 87 godini.

Keršner je preminuo u nedelju u Los Anđelesu, nakon duge bolesti, rekla je Andrijana Santini, porodična prijateljica.

Pre nego što ga je Džordž Lukas angažovao da režira film „Imperija uzvraća udarac“, drugi film koji je produciran, odnosno peti nastavak, Keršner je imao značajan broj filmova iza sebe.

Opsirnije

zevsonja
Moderator

« Reply #99 on: December 10, 2010, 12:19:16 AM »

Filmska novinarka i kritičarka Dubravka Vojvodić preminula je u utorak u Beogradu u 62. godini posle duge i teške bolesti. Rođena je 1948. godine u Beogradu.

Najveći deo karijere vezala je za Radio Beograd. Pisala je o filmu više od 30 godina za radio, novine, internet sajtove, specijalizovane časopise i druge medije iz oblasti kulture.
Izveštavala je sa najznačajnih filmskih festivala u svetu, a na 59. festivalu u Kanu bila je i član međunarodnog žirija FIPRESCI.

Tokom karijere bila je pomoćnik urednika "Beograda 202", radila je u školi novinarstva i kao stručnjak za odnose sa javnošću za više festivala.
I posle odlaska u penziju ostala je aktivna kao novinar, kritičar, član srpskog ogranka FIPRESCI i selektor Festivala srpskog filma u Australiji.

bez zasto i zato
za koga i kako

Pages: 1 ... 7 8 9 [10] 11 12 13 ... 15   Go Up
  Print  

Jump to:  

kinoteka dob mondovizija