|
vinston
|
 |
« Reply #120 on: July 02, 2011, 03:47:14 PM » |
|
PREMINULA GLUMICA OLIVERA MARKOVIĆDiva srpskog glumišta Olivera Marković preminula je danas u Beogradu, posle duge i teške bolesti, u 87. godini, saopštilo je Narodno pozorište. Slavna glumica rođena je u Beogradu 3. maja 1925. godine. Ljubav prema teatru pokazivala je u najranijem detinjstvu da bi za vreme okupacije, sa grupom vršnjaka-gimnazijalaca i studenata, počela da sprema predstave na Kolarčevom univerzitetu i u beogradskim stanovima. Prvi film snimila je 1945.godine („U planinama Jugoslavije“). Članica Narodnog pozorišta u Beogradu, gde je ostvarila više od 30 značajnih uloga, postaje 1967. godine. U penziju odlazi 1989.godine, a poslednju premijeru na matičnoj sceni odigrala je 1998.(uloga Mame u Makdoninom komadu „Sakati Bili sa Inišmora“). Nagradu Narodnog pozorišta dobila je dva puta, za uloge Majka Hrabrost (1972) i Klara („Leda“, 1978). Najveće priznanje koje dodeljuje Nacionalni teatar, Plaketu, dobila je 1988. godine. Opsirnije
|
|
|
|
|
|
Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
|
|
|
old_school
Član

|
 |
« Reply #121 on: July 02, 2011, 10:15:35 PM » |
|
r.i.p
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zevsonja
|
 |
« Reply #122 on: July 03, 2011, 10:38:03 PM » |
|
neka pociva u miru. pamticu je kao gospodju angelinu.....
|
|
|
|
|
|
Vi slepi, vi gluvi, vi sebicni ljudi sto pravite buku bez reda i smisla bez zasto i zato za koga i kako
bez pitanja koje bi mozda osusilo ponosni osmeh na licu bez suza na licu sto nikada obraz okrenulo nije
|
|
|
|
vinston
|
 |
« Reply #123 on: July 05, 2011, 03:21:14 PM » |
|
Preminuo glumac Dušan JanićijevićVelikan jugoslovenske i srpske kinematografije Dušan Janićijević preminuo je jutros u 79. godini, u rodnom Grguru, kod Blaca, saopštila je porodica. Rođen je 27. aprila 1932. godine u Grguru, a glumu završio na Pozorišnoj akademiji u Beogradu. Rad na filmu otpočeo je već kao student, naslovnom ulogom Stojana Mutikaše u istoimenom ostvarenju Feodora Hanžekovića, za koju je dobio Zlatnu arena na prvom Festivalu jugoslovenskog filma u Puli 1954. godine. Opsirnije
|
|
|
|
|
|
Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
|
|
|
old_school
Član

|
 |
« Reply #124 on: July 05, 2011, 09:57:47 PM » |
|
r.i.p
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zevsonja
|
 |
« Reply #125 on: July 25, 2011, 02:00:57 PM » |
|
Kiparski reditelj Majkl Kakojanis, koji je stekao svetsku slavu filmom "Grk Zorba" iz 1964, umro je u ponedeljak u 90. godini u Atini, saopštila je njegova fondacija.
Grčka novinska agencija Ana prenela je da je režiser umro u bolnici u koju je primljen pre 10 dana.
"Grk Zorba" u kojem je naslovnu ulogu imao Entoni Kvin, dobio je tri Oskara. Film je snimljen po romanu Nikosa Kazancakisa a muziku je napisao jedan od najistaknutijih grčkih kompozitora Mikis Teodorakis.
Kakojanis je za "Grka Zorbu" dobio tri nominacije za Oskara, u kategorijama najbolji film, režija i scenario po literarnom predlošku.
|
|
|
|
|
|
Vi slepi, vi gluvi, vi sebicni ljudi sto pravite buku bez reda i smisla bez zasto i zato za koga i kako
bez pitanja koje bi mozda osusilo ponosni osmeh na licu bez suza na licu sto nikada obraz okrenulo nije
|
|
|
|
vinston
|
 |
« Reply #126 on: August 23, 2011, 11:38:36 AM » |
|
Francusko-čileanski sineasta Raul Ruis (Raul Ruiz) umro je u 71. godini u Parizu, rekao je Frans presu njegov producent Fransoa Margolen (Francios Margolin).
„Bio je ne samo moj prijatelj, nego i jedan od najvećih živih režisera, zavidnog stvaralaštva, koji će zasigurno ostati upisan u istoriji kinematografije“, rekao je producent.
Raul Ruis je 2010. dobio nagradu „Luj Delik“ za četvoroipočasovni film „Misterije Lisabona“, tada proglašen za najbolji francuski film godine.
Rođen 25. jula 1941. u Čileu, sineasta je 1973, usled uspostavljanja diktature u toj zemlji, prebegao u Francusku.
Snimio je oko 100 filmova i dobio nagrade na festivalima u Berlinu, Kanu, Lokarnu, Moskvi, Montrealu i Rimu.
Pred smrt je završavao montažu filma o svom detinjstu, koji je snimio u Čileu. Uz to je u Portugalu spremao film o jednog čuvenoj bici iz doba Napoleona, naveo je producent.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zevsonja
|
 |
« Reply #127 on: November 11, 2011, 02:26:04 PM » |
|
uveni srpski glumac Petar Kralj preminuo je juce u 71. godini.
Petar Kralj rođen je u Zagrebu 1941. godine. Diplomirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, a gimnaziju je završio u Novom Sadu.
Bio je član Ateljea 212 od 1968. do 1979. godine, kada je prešao u slobodne umetnike. Najviše pozorišnih uloga ostvario je u Ateljeu 212 i Narodnom pozorištu, publika ga pamti po ulogama u više stotina nezaboravnih filmova i TV serija, kao i legendarnoj predstavi koj ga je pratila kroz skoro ceo glumački vek, "Živeo život Tola Manojlović", koju je na pozorišnim daskama igrao pune 43 godine.
Monodrama koja predstavlja priču o životu kamenoresca Tole Manojlovića, adaptirao je i režirao Petar M. Teslić, a prvi put je postavljena na scenu Ateljea 28. januara 1967. godine.
Petar Kralj je ovu priču o čoveku iz naroda, poreklom iz Nemenikuća iz predstave u predstavu fantastično igrao pred uvek prepunom salom, što joj je obezbedilo status istinskog pozorišnog fenomena i jedne od najdugovečnijih predstava u istoriji srpskog glumišta.
Lista uloga koju je odigrao u svoj karijeri je skoro beskrajna. Tumačio je likove iz svetske i domaće literature, među kojima su Hamlet (Hamlet), Maksim (Maksim Crnojević), Trepljov (Galeb), Kapetan Kaka (Buzdovan), Strindberg (Noć tribada), Astrov i Ujka Vanja (Ujka Vanja), Hadžislavković (Kosančićev venac 7), Henrik Henfgen (Mefisto), Lefevr (Madam San Žen), Ivan (Metastabilni Graal), Đorđe (Sveti Georgije ubiva aždahu), David Štrbac (Jazavac pred sudom) i druge.....
***** neka mu je laka zemlja... tek sinoc sam cuo za ovu tuznu vest.........
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zevsonja
|
 |
« Reply #128 on: November 28, 2011, 01:56:11 PM » |
|
Poznati britanski reditelj Ken Russell umro je juče u 84. godini života.  Ken Russell je rođen je 3. jula 1927. godine u Sautemptonu. Kratko se bavio plesom i fotografijom da bi rediteljsku karijeru započeo na televiziji. Od kraja 50-ih za BBC je snimio nekoliko biografskih dokumentaraca o kompozitorima, među kojima se posebno izdvaja film Song of Summer o Frederiku Deliusu i Eriku Fenbiju – jedan od filmova koji Russell često navodi kao svoj omiljeni. Filmografija Kena Russella obiluje naslovima koji su uzburkali javnost. Izdvajamo samo neke: The Women in Love (1969, nominovan za Oskara u više kategorija, ujedno i jedina Russellova nominacija za režiju, nagrađen Oskarom za najbolju glavnu žensku ulogu - Glenda Jackson, nominovan u više kategorija za BAFTA nagradu, dobitnik Zlatnog globusa za najbolji strani film), The Devils (1971, proglašen najboljim stranim filmom na prvom Venecijanskom festivalu), Tommy (1975, nominovan za Oskara u više kategorija i dobitnik Zlatnog globusa za najbolju žensku ulogu u mjuziklu), Altered States (1980, nominovan za Oskara za najbolju filmsku muziku) ili kultni naslovi Gothic (1986) i The Lair of the White Worm (1988). ***Drinking with Oliver Reed in the big cinema in the sky..**
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vinston
|
 |
« Reply #129 on: November 28, 2011, 01:58:27 PM » |
|
Neka mu je laka zemlja 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|