May 22, 2013, 06:42:41 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length

Home   Help Pravilnik Staff List Login Register imdb google filmske radosti kontakt  
Pages: 1 ... 10 11 12 [13] 14 15   Go Down
  Print  
Author Topic: Otišli su...  (Read 8689 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
vinston
Admin

« Reply #120 on: July 02, 2011, 03:47:14 PM »

PREMINULA GLUMICA OLIVERA MARKOVIĆ

Diva srpskog glumišta Olivera Marković preminula je danas u Beogradu, posle duge i teške bolesti, u 87. godini, saopštilo je Narodno pozorište.

Slavna glumica rođena je u Beogradu 3. maja 1925. godine. Ljubav prema teatru pokazivala je u najranijem detinjstvu da bi za vreme okupacije, sa grupom vršnjaka-gimnazijalaca i studenata, počela da sprema predstave na Kolarčevom univerzitetu i u beogradskim stanovima. Prvi film snimila je 1945.godine („U planinama Jugoslavije“).

Članica Narodnog pozorišta u Beogradu, gde je ostvarila više od 30 značajnih uloga, postaje 1967. godine. U penziju odlazi 1989.godine, a poslednju premijeru na matičnoj sceni odigrala je 1998.(uloga Mame u Makdoninom komadu „Sakati Bili sa Inišmora“).

Nagradu Narodnog pozorišta dobila je dva puta, za uloge Majka Hrabrost (1972) i Klara („Leda“, 1978). Najveće priznanje koje dodeljuje Nacionalni teatar, Plaketu, dobila je 1988. godine.

Opsirnije

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
old_school
Član
**

« Reply #121 on: July 02, 2011, 10:15:35 PM »

r.i.p
zevsonja
Moderator

« Reply #122 on: July 03, 2011, 10:38:03 PM »

neka pociva u miru.

pamticu je kao gospodju angelinu.....

Delca i Olivera Markovic - Kad Sam Bila Plavusa

Vi slepi, vi gluvi, vi sebicni ljudi
sto pravite buku bez reda i smisla
bez zasto i zato
za koga i kako

bez pitanja koje bi mozda osusilo
ponosni osmeh na licu bez suza
na licu sto nikada obraz okrenulo nije
vinston
Admin

« Reply #123 on: July 05, 2011, 03:21:14 PM »

Preminuo glumac Dušan Janićijević

Velikan jugoslovenske i srpske kinematografije Dušan Janićijević preminuo je jutros u 79. godini, u rodnom Grguru, kod Blaca, saopštila je porodica. Rođen je 27. aprila 1932. godine u Grguru, a glumu završio na Pozorišnoj akademiji u Beogradu. Rad na filmu otpočeo je već kao student, naslovnom ulogom Stojana Mutikaše u istoimenom ostvarenju Feodora Hanžekovića, za koju je dobio Zlatnu arena na prvom Festivalu jugoslovenskog filma u Puli 1954. godine.

Opsirnije

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
old_school
Član
**

« Reply #124 on: July 05, 2011, 09:57:47 PM »

r.i.p
zevsonja
Moderator

« Reply #125 on: July 25, 2011, 02:00:57 PM »

Kiparski reditelj Majkl Kakojanis, koji je stekao svetsku slavu filmom "Grk Zorba" iz 1964, umro je u ponedeljak u 90. godini u Atini, saopštila je njegova fondacija.

Grčka novinska agencija Ana prenela je da je režiser umro u bolnici u koju je primljen pre 10 dana.

"Grk Zorba" u kojem je naslovnu ulogu imao Entoni Kvin, dobio je tri Oskara. Film je snimljen po romanu Nikosa Kazancakisa a muziku je napisao jedan od najistaknutijih grčkih kompozitora Mikis Teodorakis.

Kakojanis je za "Grka Zorbu" dobio tri nominacije za Oskara, u kategorijama najbolji film, režija i scenario po literarnom predlošku.

bez zasto i zato
za koga i kako

vinston
Admin

« Reply #126 on: August 23, 2011, 11:38:36 AM »

Francusko-čileanski sineasta Raul Ruis (Raul Ruiz) umro je u 71. godini u Parizu, rekao je Frans presu njegov producent Fransoa Margolen (Francios Margolin).

„Bio je ne samo moj prijatelj, nego i jedan od najvećih živih režisera, zavidnog stvaralaštva, koji će zasigurno ostati upisan u istoriji kinematografije“, rekao je producent.

Raul Ruis je 2010. dobio nagradu „Luj Delik“ za četvoroipočasovni film „Misterije Lisabona“, tada proglašen za najbolji francuski film godine.

Rođen 25. jula 1941. u Čileu, sineasta je 1973, usled uspostavljanja diktature u toj zemlji, prebegao u Francusku.

Snimio je oko 100 filmova i dobio nagrade na festivalima u Berlinu, Kanu, Lokarnu, Moskvi, Montrealu i Rimu.

Pred smrt je završavao montažu filma o svom detinjstu, koji je snimio u Čileu. Uz to je u Portugalu spremao film o jednog čuvenoj bici iz doba Napoleona, naveo je producent.

zevsonja
Moderator

« Reply #127 on: November 11, 2011, 02:26:04 PM »

uveni srpski glumac Petar Kralj preminuo je juce u 71. godini.

Petar Kralj rođen je u Zagrebu 1941. godine. Diplomirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, a gimnaziju je završio u Novom Sadu.

Bio je član Ateljea 212 od 1968. do 1979. godine, kada je prešao u slobodne umetnike. Najviše pozorišnih uloga ostvario je u Ateljeu 212 i Narodnom pozorištu, publika ga pamti po ulogama u više stotina nezaboravnih filmova i TV serija, kao i legendarnoj predstavi koj ga je pratila kroz skoro ceo glumački vek, "Živeo život Tola Manojlović", koju je na pozorišnim daskama igrao pune 43 godine.

Monodrama koja predstavlja priču o životu kamenoresca Tole Manojlovića, adaptirao je i režirao Petar M. Teslić, a prvi put je postavljena na scenu Ateljea 28. januara 1967. godine.

Petar Kralj je ovu priču o čoveku iz naroda, poreklom iz Nemenikuća iz predstave u predstavu fantastično igrao pred uvek prepunom salom, što joj je obezbedilo status istinskog pozorišnog fenomena i jedne od najdugovečnijih predstava u istoriji srpskog glumišta.

Lista uloga koju je odigrao u svoj karijeri je skoro beskrajna. Tumačio je likove iz svetske i domaće literature, među kojima su Hamlet (Hamlet), Maksim (Maksim Crnojević), Trepljov (Galeb), Kapetan Kaka (Buzdovan), Strindberg (Noć tribada), Astrov i Ujka Vanja (Ujka Vanja), Hadžislavković (Kosančićev venac 7), Henrik Henfgen (Mefisto), Lefevr (Madam San Žen), Ivan (Metastabilni Graal), Đorđe (Sveti Georgije ubiva aždahu), David Štrbac (Jazavac pred sudom) i druge.....

neka mu je laka zemlja...
 tek sinoc sam cuo za ovu tuznu vest.........

bez zasto i zato
za koga i kako

zevsonja
Moderator

« Reply #128 on: November 28, 2011, 01:56:11 PM »

Poznati britanski reditelj Ken Russell umro je juče u 84. godini života. 

Ken Russell je rođen je 3. jula 1927. godine u Sautemptonu. Kratko se bavio plesom i fotografijom da bi rediteljsku karijeru započeo na televiziji. Od kraja 50-ih za BBC je snimio nekoliko biografskih dokumentaraca o kompozitorima, među kojima se posebno izdvaja film Song of Summer o Frederiku Deliusu i Eriku Fenbiju – jedan od filmova koji Russell često navodi kao svoj omiljeni.

Filmografija Kena Russella obiluje naslovima koji su uzburkali javnost. Izdvajamo samo neke: The Women in Love (1969,  nominovan za Oskara u više kategorija, ujedno i jedina Russellova nominacija za režiju, nagrađen Oskarom za najbolju glavnu žensku ulogu -  Glenda Jackson, nominovan u više kategorija za BAFTA nagradu, dobitnik Zlatnog globusa za najbolji strani film), The Devils (1971, proglašen najboljim stranim filmom na prvom Venecijanskom festivalu), Tommy (1975, nominovan za Oskara u više kategorija i dobitnik Zlatnog globusa za najbolju žensku ulogu u mjuziklu),  Altered States (1980, nominovan za Oskara za najbolju filmsku muziku) ili kultni naslovi Gothic (1986) i The Lair of the White Worm (1988).

***Drinking with Oliver Reed in the big cinema in the sky..**

bez zasto i zato
za koga i kako

vinston
Admin

« Reply #129 on: November 28, 2011, 01:58:27 PM »

Neka mu je laka zemlja 

Pages: 1 ... 10 11 12 [13] 14 15   Go Up
  Print  

Jump to:  

kinoteka dob mondovizija