May 19, 2013, 10:43:43 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length

Home   Help Pravilnik Staff List Login Register imdb google filmske radosti kontakt  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Old Boy (2003)  (Read 1328 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Karudijan
Član
**

« on: March 12, 2012, 11:35:28 PM »

Old Boy (2003)

http://www.dodaj.rs/f/2s/dV/24pL0H1L/ob.jpg
Old Boy (2003)

IMDB

Žanr: Triler, Akcija, Misterija
Trajanje: 118 min.

Glavne uloge:Min-sik Choi, Ji-tae Yoo, Hye-jeong Kang, Dae-han Ji, Dal-su Oh
Scenario:Jo-yun Hwang, Chun-hyeong Lim
Režija:   Chan-wook Park

Nagrade: Gran pri u Kanu 2004. godine

Sadržaj

Jednog dana 1988. godine Oh Dae-Su, koji živi sa ženom i predivnom ćerkicom, biva kidnapovan i kasnije se budi u privatnom zatvoru. Dae-Su nebrojeno puta pokušava da pobegne i učini samoubistvo, ali ne uspeva u tome. Sve vreme pita se šta je nateralo nekoga da ga mrzi toliko da bi ga zatvorio bez razloga. Ubrzo saznaje da je njegova voljena žena brutalno ubijena. Tog trenutka zaklinje se da će se osvetiti čoveku koji mu je uništio život. Nakon 15 godina, Dae-Su je pušten sa novčanikom punim para i mobilnim telefonom. Nepoznati čovek ga zove i navodi ga da otkrije zašto je proveo 15 godina u zatvoru. Uz pomoć devojke po imenu Mido, Dae-Su pronalazi i svoj zatvor, gde otkriva kasetu na kojoj piše: "Oh Dae-Su previše priča." Ubrzo se nalazi licem u lice sa svojim kidnaperom, koji mu, da bi izbegao smrt, predlaže igru: ako za pet dana otkrije razlog svog zatočeništva, on će izvršiti samoubistvo, u suprotnom, ubiće Mido. Trka počinje...

O samom filmu

Ovaj film je jedan od filmova iz opusa "Trilogija osvete" ("The Vengeance Trilogy") filozofa među rediteljima Čan-Vuk Parka. Prvi u nizu je film "Sympathy For Mr. Vengeance".

Film je rađen po motivima romana Aleksandra Dime "Grof Monte Kristo".

Broj telefona koji se pojavljuje u filmu - 08-6600330, jeste postojeći broj telefona u Švedskoj koji je morao biti isključen zbog silnih poziva. Odnedavno švedska centrala preusmerava poziv na broj 08-54589400, na koji se javlja službenik Korejske ambasade u Stokholmu.

U čuvenoj internet bazi filmova - IMDB, ovaj film nalazi se na 92. mestu najboljih 250 filmova svih vremena.

O reditelju

Čan-Vuk Park (reditelj)

Rođen je 23. avgusta 1963. godine u Južnoj Koreji. Film "Old Boy" (Stari momak), koji je urađen prema čuvenoj japanskoj mangi (vrsta stripa), najuspešniji je film u njegovoj karijeri. Za ovaj film dobio je i gran pri u Kanu 2004. godine. Nijedan njegov prethodni film nije doživeo ni približno toliki uspeh. Čak je i francuska filmska kritika bila veoma naklonjena ovom filmu. U biografiji Čan-Vuk Parka stoji da mu je drama omiljeni žanr, ali i da svi njegovi filmovi imaju pesimistički sadržaj koji ne ostavlja gledaocima čak ni tračak nade. O svojim filmovima kaže: "Imam više sklonosti ka tome da stvaram pesimistične filmove, jer sam suviše optimističan u svakodnevnom životu i to me ne privlači mnogo. Volim da pravim filmove u kojima ima puno akcije i panike."

Filmografija: Three extremes (2004), OldBoy (2003), Yeoseot gae ui siseon (2003), Boksuneun naui geot (2002), Gongdong gyeongbi guyeok JSA (2000), Simpan (1999).

O glumcima

Min-Sik Čoi (Oh Dae-Su)

Rođen je 22. januara 1962. godine u Seulu u Južnoj Koreji. Ime i slavu stekao je najpre u pozorištu, a zatim i na filmskom platnu. Proslavio se filmom "Our Twisted Hero". Sredinom devedesetih godina nastavio je da glumi u pozorištu, ali je bio i producent nekoliko TV drama, uključujući i "Moon Over Seoul" sa Han Seokgujem.

Početak 1997. godine obeležio je ulogom u filmu "No3". Najveću ulogu ostvario je 1999. godine u najuspešnijem korejskom filmu - "Swiri", u kom je igrao južnokorejskog agenta. Za ovu ulogu dobio je jednu od najprestižnijih korejskih nagrada - "Grand Bell", u kategoriji najbolje glavne muške uloge.

Posle glavne uloge u predstavi "Hamlet", u proleće 1999. godine Čoi glumi u trileru "Happy End", gde je odigrao ulogu prevarenog muža, a početkom 2001. godine igra gangstera u fimu "Failan".

Trailer

Old Boy Trailer
« Last Edit: March 13, 2012, 02:49:31 PM by vinston » Logged
vinston
Admin

« Reply #1 on: March 13, 2012, 03:04:42 PM »

Gledao sam ga poodavno i secam se da su tada svi moji drugari prichali o ovom filmu kao neshto fenomenalno, nenormalno i shto je pomerilo granice. Znam da sam se odushevio. Otkrio sam neshto samsvim novo, neshto veoma egzotichno i pocheo chesce da gledam azijske filmove. Posle sam odgledao sve Parkove filmove i svaki novi sa velikim nestrpljenjem chekam.
« Last Edit: March 13, 2012, 05:29:09 PM by wolfvaga » Logged

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
nestvarko
Član
**

« Reply #2 on: March 14, 2012, 04:35:49 PM »

uskoro rimejk:
http://blogs.indiewire.com/theplaylist/elizabeth-olsen-confirms-oldboy-conversations-says-shes-a-big-fan-of-spike-lee?utm_source=feedburner&utm_medium=feed
zevsonja
Moderator

« Reply #3 on: March 14, 2012, 08:46:13 PM »

vau! spajk li radi na rimejku. to je vec nesto sto bi trebalo ispratiti.

Vi slepi, vi gluvi, vi sebicni ljudi
sto pravite buku bez reda i smisla
bez zasto i zato
za koga i kako

bez pitanja koje bi mozda osusilo
ponosni osmeh na licu bez suza
na licu sto nikada obraz okrenulo nije
mizera
Član
**

« Reply #4 on: June 18, 2012, 02:31:14 PM »

Izgleda da rade i rimejk 'Sympathy for Mr.Vengeance'...Sreca pa se 'Lady Vengeance' ne spominje.

http://screenrant.com/sympathy-for-mr-vengeance-remake-warner-bros-ross-40408/

I shut my eyes and all the world drops dead;
I lift my lids and all is born again.
(I think I made you up inside my head)
zevsonja
Moderator

« Reply #5 on: June 19, 2012, 02:58:12 AM »

ali vil smit u naslovnoj ulozi i spilbeg kao reditelj........

i da se neko nasalio ne bi biilo smesno, ali ovako...            

/monti pajton cirkus je za realnost koju teglimo u sumornom XXI veku, skromna mala humoreska../

uzasi promiskuiteta..

bez zasto i zato
za koga i kako

mizera
Član
**

« Reply #6 on: June 19, 2012, 12:06:59 PM »

hahah ne znam stvarno ÄŤija je to luda ideja bila 

ÄŤari fotošopa 
http://movieodyssey.com/files/2009/06/movie-odyssey-presents-oldboy-copy.jpg
Old Boy (2003)

I shut my eyes and all the world drops dead;
I lift my lids and all is born again.
(I think I made you up inside my head)
zevsonja
Moderator

« Reply #7 on: June 19, 2012, 02:49:03 PM »

svaka cast fotkicu!!
 ali stvarno nemaju meru u tim rimejkovima.. bas ga preterase..

bez zasto i zato
za koga i kako

vinston
Admin

« Reply #8 on: June 22, 2012, 10:42:56 AM »

Za rimejk Odlboja se vec odavno zna.
Naravno da mi ne pada napamet da ga odgledam. Nismo mi ni svesvni koliko rimejka azijskih i starih klasika Holivud pravi...

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to:  

kinoteka dob mondovizija