May 26, 2013, 10:44:39 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length

Home   Help Pravilnik Staff List Login Register imdb google filmske radosti kontakt  
Pages: 1 ... 5 6 7 [8] 9 10 11 12   Go Down
  Print  
Author Topic: Kinoteka  (Read 8978 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
vinston
Admin

« Reply #70 on: December 14, 2009, 05:02:59 PM »

U sredu 16.12.2009. u 20:00 časova
održaće se predavanje istoričara umetnosti
Amre Latifić pod naslovom

RUSKI UMETNIČKI EKSPERIMENT

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
vinston
Admin

« Reply #71 on: December 21, 2009, 02:45:30 PM »

Zbog nemogucnosti naseg partnera da obezbedi filmove za program
otkazuje planirani premijerni deo programa povodom jubileja MOSFILMA.

Izmena programa:
Sreda 23.12.

17.00 KMETOVA KRILA

20.00 U PLANINAMA JUGOSLAVIJE

Četvrtak 24.12.

SLOBODAN DAN

Petak 25.12,.

17.00 IDIOT

Subota 26.12.

17.00 ZAČARANO SELO

Nedelja 27.12.

17.00 BAJKA O CARU SALTANU

Ponedeljak 28.12.

17.00 KAVKASKA ZAROBLJENICA

Utorak 29.12

17.00 TEMA

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
zevsonja
Moderator

« Reply #72 on: December 30, 2009, 05:44:48 PM »

utopijsko-distopijski januar u kinoteci ---   Piter Vir, Džon Karpenter, Verner Hercog, Fransoa Trifo, Godar, Jozef fon Baki, Andrej Tarkovski.....

Januarski program Kinoteke, prema navodima Borislava Stanojevića, i sam je utopijski - kako zbog same prirode filma, tako i zbog prirode muzeje/bioskopa, ali i zato što je takav pogled/stav gledaoca.

Ako Valter Benjamin tvrdi da crtanim filmovima o Mikiju Mausu “čovečanstvo (samo sebe) priprema da preživi civilizaciju”, postavlja se pitanje čemu nas onda uče igrani filmovi o preživljavanju civilizacije (sa svim njenim /post/apokaliptičnim, distopijskim, utopijskim... konsekvencama)?

Utopija je pritom definisana kao nada u boljitak stanja ljudskog roda, apokalipsa kao sudar dveju utopija, post-apokalipsa kao haos, dok je distopija unošenje reda u post-apokalipsu.

Program Kinoteke u novoj godini počeće 8. januara filmom “Apokalipto” (2006) Mela Gibsona, koji je premijerno prikazan na 35. Festu, a iste večeri biće prikazan i “Animatriks” (2003), koji su režirali Piter Čang (Peter Chung) i Endi Džons (Andy Jones).

Biće prikazani i britanski filmovi “28 dana kasnije” (2002) Denija Bojla (Danny Boyle) i “28 nedelja kasnije” (2007) Huana Karlosa Fresnadilja (Juan Carlos Fresnadillo), zatim “Misija” (1986) Rolanda Džofea (Joffé), sa Robertom de Nirom i Džeremijem Ajronsom (Jeremy Irons), Virov “Trumanov šou” (1998) sa Džimom Kerijem (Jim Carrey), sovjetski filmovi “Pisma mrtvog čoveka” (1986) i “Posetitelj muzeja” (1989) Konstantina Lopušanskog (Lopushansky), te dve verzije “1984” - Majkla Andersona (Michael) iz 1956. i Majkla Redforda iz 1984.

Najavljeni su i Karpenterovi filmovi “Bekstvo iz Njujorka” (1981) i “Bekstvo iz L.A.”, japanski “Akira” (1988) Kacušira Otoma (Katsuhiro) i “Duh u ljusci” (1995), čiji je reditelj Mamoru Ošii (Oshii), te Hercogovi “Agire, bič božji” (1972) i “Fickaraldo” (1982) sa Klausom Kinskim u glavnim ulogama u oba.

Biće prikazana i čuvena verzija “Čarobnjaka iz Oza” (1939) Viktora Fleming (Victor), sa Džudi Garland (Judy) i Frenkom Morganom (Frank), te “Viz” (1978) Sidnija Lameta (Sidney Lumet), u kojem su igrali Dajana Ros (Diana Ross) i Majkl Džekson (Michael Jackson), kao i “Zardoz” (1974) Džona Burmena (John Boorman) sa Šonom Konerijem (Sean Connery) i Šarlotom Rempling (Charlotte Rampling).

Najavljeni su i Trifoov “Farenhajt 451 (1966), “Loganov beg” (1976) Majkla Andersona, “Planeta majmuna” (1968) Frenklina Šefnera ( Franklin J. Schaffner), “Ispod planete majmuna” (1970) Teda Posta, “Bekstvo sa planete majmuna” (1971) Dona Tejlora (Taylor), “Osvajanje planete majmuna” (1972) i “Bitka za planetu majmuna” (1973) Džeja Li Tomsona (J. Lee Thompson), te “Instinkt” (1999) Džona Tartltauba (Jon Turteltaub) sa Entonijem Hopkinsom (Anthony).

Među filmovima u drugoj polovini januara su i “12 majmuna” (1995) Terija Gilijama (Terry Gilliam), “Dečak i pas” (1975) El Kju Džonsa (L.Q. Jones), “Poštar” (1997) Kevina Kostnera (Costner), “Poslednja zima” (2006) Larija Fesendena (Larry Fessenden), kao i rekonstruisana verzija filma “Izgubljeni horizont” (1937) Frenka Kapre (Frank Capra).

Biće prikazani i američki film “Na plaži” (1959) Stenlija Kramera (Stanley), “20.000 milja pod morem” (1954) Ričarda Flajšera (Richard Fleischer), “Vodeni svet” (1995) Kevina Rejnoldsa (Reynolds) i Kostnera, Godarov “Alfavil” (1965), “Ekvilibrijum” (2002) Kurta Vimera (Wimmer), “Baron Minhauzen” (1943) Fon Bakija i Gilijamove “Avanture barona Minhauzena” (1988).

U završnici su najavljeni “Plezentvil” (1998) Gerija Rosa (Gary Ross), “Istrebljivač” (Blade Runner, 1982) Ridlija Skota (Ridley Scott), Gilijamov “Brazil” (1985) “V kao vendeta” (2005) Džejmsa Mektiga (James McTeigue), “Stalker” (1979) Tarkovskog, “U potrazi za Nedođijom” (2004) Marka Forstera (Marc) sa Džonijem Depom (Johnny Depp) i Kejt Vinslet (Kate Winslet), te “Mračni grad” (1998) Aleksa Projasa (Alex Proyas), “Autlend” (1981) Pitera Hajamsa (Peter Hyams) i “Selo” (2004) Najta Šjamalana (M. Night Shyamalan) i “Poslednji traper” (2004) Nikole Vanijea (Nicolas Vanier).

Na samom kraju biće prikazani “Zemlja zmajeva” (2002) Roba Boumena (Rob Bowman) sa Kristijanom Bejlom (Christian Bale) i Metjuom Mekonahijem (Matthew McConaughey) i ruski “Ružni labudovi” (2006), u režiji Konstantina Lopušanskog.
  preuzeto sa sajta "seecult.org"

Vi slepi, vi gluvi, vi sebicni ljudi
sto pravite buku bez reda i smisla
bez zasto i zato
za koga i kako

bez pitanja koje bi mozda osusilo
ponosni osmeh na licu bez suza
na licu sto nikada obraz okrenulo nije
vinston
Admin

« Reply #73 on: February 02, 2010, 11:11:41 AM »

02. februar
In memoriam BRITANI MARFI (Brittany Murphy, 1977-2009)

17:00 GRAD GREHA (SAD 2005)
Sin City
ul. Džesika Alba (Jessica Alba), Britani Marfi (Brittany Murphy)
r. Frenk Miler (Frank Miller), Robert Rodrigez (Robert Rodriguez)

19:00 UPRAVO VENČANI (SAD/NEM 2003)
Just Married
ul. Ešton Kučer (Ashton Kutcher), Britani Marfi (Brittany Murphy)
r. Šon Levi (Shawn Levy)

21:00 OSAM MILJA (SAD/NEM 2002)
8 Mile
ul. Eminem (Eminem), Britani Marfi (Brittany Murphy)
r. Kertis Henson (Curtis Hanson)

vinston
Admin

« Reply #74 on: February 05, 2010, 03:09:14 PM »

Projekcijom filma „Sedam dana” u režiji Ronita Elkabeca večeras se u Muzeju jugoslovenske kinoteke otvara ciklus Dani izraelskog filma, koji će trajati do 10. februara. Na programu su filmovi „Radost” Džuli Šlez, „Nulta godina” Josefa Pičadzea, „Izgubljena ostrva” Rešefa Levija, „Iza sunca” Juvala Šafermana i „Dinastija Švarc” Amira i Šmuela Hasfarija.

Filmovi koje će beogradska publika videti prvi put imaju širok žanrovski raspon, bave se političkom i ratnom tematikom, ali I problemima individue, porodice... - naglasio je zamenik ambasadora Izraela Jair Fromek u susretu sa novinarima.

Verovatno smo svedoci zvezdanih trenutaka izraelskog filma – kaže upravnik Muzeja jugoslovenske kinoteke Dinko Tucaković. – Filmovi kinematografije koja se nalazi u usponu od 2005. godine prikazivani su i nagrađivani na najznačajnijim svetskim festivalima, Berlinskom,Kanskom, Venecijanskom, nominovani su za „Oskara” i imali odličan prijem kod kritike i publike. Nit koja spaja sva dela je surova tematika sukoba, konflikta, rata i njihovih posledica. Nije mimoiđena ni svakodnevica i pokušaj normalnog života. Nedelja izraelskog filma fokusirana je po Tucakovićevim rečima na analizu života koji nije prisutan na naslovnim stranama i vestima, na grčevitoj i tihoj borbi, ne za teritorije nego za očuvanje onoga što

bivstvovanju daje smisao, a to je porodica. Izraelska kinematografija naći će se uskoro u fokusu i na beogradskom Festu u programu „Zimske pomorandže”.

zevsonja
Moderator

« Reply #75 on: March 01, 2010, 12:12:56 AM »

Martovski program Muzeja Jugoslovenske kinoteke počinje desetim Festivalom iranskog filma, a ugostiće i Festival studentskog filma i deo ponude 57. Beogradskog festivala kratkog i dokumentarnog filma, odati počast nedavno preminuloj britanskoj glumici Džin Simons i klasiku američke književnosti Džeromu Dejvidu Selindžeru, a predstaviće i cikluse posvećene hipi pokretu, slavnim kompozitorima i fenomenu zombija.

Ljubitelji iranskog filma imaće priliku krajem meseca da pogledaju program filmova iranskog reditelja Kamrana Širdela, koji će biti gost i član žirija 57. Beogradskog festivala kratkog metra, a poznat je po višestruko zabranjivanim dokumentarcima.

U okviru 57. Festivala kratkog metra, osim takmičarskog programa domaćih dokumentaraca, u Kinoteci je najavljen i specijalni program “Pip Show”, povodom gostovanja Pipa Chorodova, njujorškog reditelja sa prebivalištem u Parizu, koji je 1994. osnovao kuću RE: VOIR, vodećeg distributera eksperimentalnog i avangardnog filma u Francuskoj.

Prema njegovom i izboru Dunje Jelenković, premijerno će biti prikazan film “Notes on American film director: Martin Scorsese” (2007) Jonasa Mekasa, kao i avangardni filmovi “Muzičar” Milana Milosavljevića, “Maria Armando” Sonje Božić i “Sokak geto” Zoltana Čubrila, te eksperimentalni filmovi koje je odabrao Chodorov.

Osim 57. Beogradskog festivala kratkometražnog i dokumentarnog filma, Kinoteka će od 18. do 21. marta biti domaćin i 11. Festivala studentskog filma, čiji će glavni program obuhvatiti nova ostvarenja dosadašnjih dobitnika gran prija, kao i filmove studenata sa prestižnih evropskih i svetskih akademija i njihovih kolega sa fakulteta u Beogradu koji školuju filmske stvaraoce.

Prethodno će, od 6. do 8. marta, publika Kinoteke moći da se podseti glumice Džin Simons (Jean Simmons, 1929-2010), preminule krajem januara u 80. godini, koja je snimala i u Britaniji i u SAD.

Na legendarnog američkog pisca i velikog osobenjaka Selindžera (J.D. Salinger, 1919-2010), koji je preminuo krajem januara u 91. godini, a stekao je još polovinom prošlog veka kultni status romanom “Lovac u žitu” i uticao na mnoge filmske i muzičke umetnike, Kinoteka će podsetiti 9. marta akcionim trilerom “Teorija zavere” (1997) Ričarda Donera (Richard Donner), s Melom Gibsonom u ulozi taksiste koji veruje u teorije zavere.

Ciklus “Kompozitori na filmu”, koji će biti prikazan od 9. do 12. marta, a potom i 25. i 30. marta, predstavlja biografske filmove nekih od najvećih svetskih autora klasične muzike, počev od Johana Štrausa u filmu “Priča iz Bečke šume” (1938).

Biće prikani i filmovi “Koga bogovi vole” (1942) sa muzikom Volfganga Amadeusa Mocarta, “Nezaboravna pesma” (1944) sa delima Frederika Šopena, “Rapsodija u plavom” (1945) o Džordžu Geršvinu, “Pesma ljubavi” (1947) sa muzikom Roberta Šumana, “Eroika” (1950) posvećena delu Ludviga van Betovena, dok će Pjetra Maskanjija biti moguće upoznati kroz “Besmrtne melodije” (1952), a Đuzepea Verdija u filmu “Verdi” (1953) Rafaela Mataraca (Raffaello Matarazzo).

Za 25. mart najavljen je film “Kasta diva” (1954) sa muzikom Vićenca Belinija, Gaetana Donicetija i Nikola Paganinija, kao i sovjetski dokumentarac “Hačaturijan” (1964) Marijane Taurog (Marianna), u kojem muziku Arama Hačaturjana izvode kao solisti E.F. Gerinu (E.F. Guerinu), Maja Pliseckaja, David Ojstrah i Kiril Kondrašin.

Filmski ciklus “Kosa i njene sestre”, najavljen od 21. do 24. marta, podsetiće na decu cveća i hipi pokret, aktuelizovan novom verzijom mjuzikla “Kosa” u Ateljeu 212, kao i filmom Anga Lija “Taking Woodstock”, prikazanim na 38. FEST-u.

Osim legendarne “Kose” Miloša Formana iz 1979. godine, biće prikazani i filmovi “Kota Zabriski” (1970) Mikelanđela Antonionija (Michelangelo), “Voleo sam hipi devojku” (1968) Haja Averbaka (Hy Averbak), “Leptiri su slobodni” (1972) Miltona Kacelasa (Katselas), “Kauboji bez mira” (1971) Pitera Fonde (Peter), “Ponoćni kauboj” (1969) Džona Slezindžera (John Slesinger), “O jagodama i krvi” (1970) Stjuarta Hegmana (Stuart Hagmann) i “Goli u sedlu” (1969) Denisa Hopera (Dennis Hopper).

Ciklus “Hodam kao zombi” od 26. do 29. marta počeće filmovima “Zmija i duga” (1988) Vesa Krejvena (Wes Craven) i “Noć živih mrtvaca” (1968) Džordža Romera (George Romero).

Ljubitelji zombija videće i Romerove filmove “Sumrak mrtvaca” (1978) i “Dan mrtvih: Ziombi 2” (1985), kao i “Grad živih mrtvaca” (1980) Lučija Fulčija (Lucio Fulci), “Povratak živih mrtvaca” (1985) Dena O' Bejnona (Dan O'Bannon), te “Frankenštajn” (1931) i “Frankenštajnova nevesta” (1935) Džejmsa Vejla (James Whale).

Studio za digitalne medije “Dr Vlada Petrić” predstavlja “Film je” (film Ist) svestranog austrijskog umetnika Gustava Dojča (Gustav Deutsch).

****SVI U KINOS***   

bez zasto i zato
za koga i kako

vinston
Admin

« Reply #76 on: March 02, 2010, 05:25:49 PM »

Program je pretrpeo izmene, zbog pomeranja termina Festivala studentskog filma.

Kompletan program kinoteke mozete pronaci u atacmentu...

zevsonja
Moderator

« Reply #77 on: March 03, 2010, 12:17:55 AM »

festival iranskog filma je u toku.   svratite. ulaz je slobodan, a bice dobrih naslova.  bacite pogled na program 

bez zasto i zato
za koga i kako

vinston
Admin

« Reply #78 on: March 09, 2010, 01:27:44 PM »

Muzej Jugoslovenske kinoteke odaje počast 9. marta nedavno preminulom američkom književniku Džeromu Dejvidu Selindžeru (J. D. Salinger), klasiku i osobenjaku, koji je stekao kultni status romanom “Lovac u žitu” sa početka 50-ih godina prošlog veka.

Kinoteka prikazuje tim povodom film “Teorija zavere” (Conspiracy Theory, 1997) Ričarda Donera (Richard Donner), sa Melom Gibsonom i Džulijom Roberts (Julia Roberts) u glavnim ulogama.

vinston
Admin

« Reply #79 on: April 08, 2010, 12:24:23 PM »

Dokumentarni filmovi iz Republike Srpske u Kinoteci

U Muzeju jugoslovenske kinoteke u nedelju 11. aprila i ponedeljak 12 aprila održava se projekcija iz programa dokumentarne produkcije Republike Srpske (1992-2008).

U nedelju od 18 časova na programu su filmovi „Ljeto sam proveo...“ u režiji Zorana Maslića i Miodraga Tarana. Ovaj kratki film govori o tome kako su se događaji s početka rata u BiH reflektovali na nevine dečije duše. Film je dobitnik nagrade za najbolji video film na 40. jugoslovenskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu 1993. godine, a u kinematografiji Republike Srpske ostaće zabeležen ne samo kao prvi dokumentarac nastao u RS nego i kao prvi nagrađeni dokumentarni film iz Republike Srpske.

„Moj Milane“ Duška Anđića, potresna priča o dvadesetogodišnjem mladiću Milanu Novkovići, koji neposredno pred početak rata u BiH odlazi na odsluženje vojnog roka u tadašnju JNA. Događaji koji slede, zauvek su prekinuli jednu mladost.

„Amputirci“ Milovana Pandurevića, film o posledicama rata. Reč je o amputircima, ljudima koji su u ratu izgubili neki deo svoga tela. Film je sniman u Rehabilitacionom centru u Vlasenici, gdje lekari pripremaju amputirce za proteze, te u ortopedskoj radnji Una u Beogradu, gde se izrađuju proteze.

„Egzodus ponovo“ u režiji Snježane Lalović. Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, pet sarajevskih opština, koje su u ratu bile pod kontrolom Vojske Republike Srpske, pripale su Federaciji BiH. Ratne rane još nisu zarasle, a Srbi iz Sarajeva odlučuju da napuste svoje kuće i stanove, ne želeći da žive pod hrvatsko-muslimanskom vlašću.

Opsirnije

Pages: 1 ... 5 6 7 [8] 9 10 11 12   Go Up
  Print  

Jump to:  

kinoteka dob mondovizija