May 24, 2013, 09:42:52 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length

Home   Help Pravilnik Staff List Login Register imdb google filmske radosti kontakt  
Pages: 1 [2] 3 4 5 ... 7   Go Down
  Print  
Author Topic: Anegdote/legende/zanimljivosti vezane za film  (Read 5365 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
happy_hippie
Član
**

« Reply #10 on: May 12, 2009, 09:59:56 AM »

aha, znaci pored nusica postojao je jos neki ludjak koji je sam sebi napisao (u ovom slucaju, snimio) biografiju.          salim se malo...

ideja mu je odlicna i vrlo zanimljiva. bas me zanimaju motivi.
svi znamo sta se sve desavalo tih godina, pa mi ova "rupa u dusi" deluje kao neko samopropitivanje o sopstvenom identitetu u mnogo ludoj okolini. kao neki vizuelni dokaz o postojanju u tako organizovanoj drzavi u koju je bacen i njegovo umetnicko definisanje zivota na sto realniji nacin kroz kameru da bi time potvrdio svoje postojanje, i kroz tu "rupu" provirio ko je u on u stvari u trenutku opsteg haosa, kako onog spoljasnjeg, ali mozda i unutrasnjeg.

nadam se da nisam preterao..  

Nisi, nije daleko od toga

"Kada slonovi vode ljubav, ili se tuku, travi je svejedno, ona biva povaljana."
zevsonja
Moderator

« Reply #11 on: July 01, 2009, 07:59:12 PM »

prepricavanje emisije koja ide subotom na 1RTS, "robna kuca". pisao sam negde o tome.

evo, zanimljivosti i anegdota sa snimanja partizanskih filmova:

Richard Burton je pijan glumio Tita, a Bata ?ivojinović je smaknuo tačno 186 Nemaca u ulozi Valtera, otkriva se u dokumentarnom serijalu Robna kuća ? za nekog sve, za svakog pone?to.

Izve?tač agencije Beta je video prve dve epizode i prenosi kako one obrađuju partizanski film kao jedini autentični ?anr ponikao u biv?oj SFRJ.

Tako se od Bate ?ivojinovića mo?e saznati da je Richard Burton na snimanju Sutjeske bio "do 12 sati upotrebljiv", a posle toga bi se "napio za tri sekunde" i onda snimao u takvom stanju.

?tavi?e, samo za Burtonove potrebe, u Dubrovniku se ukotvio brod nakrcan viskijem.

?ivojinović je ispričao da se Burton u ulozi Tita u jednoj sceni toliko klatio da ga je izvan kadra pridr?avao oko struka, i dodao: "Kada je film video, Tito je prokomentarisao: 'Pobogu ljudi, pa ja u celom ratu nisam bio pijan'. Ali je to (scena) ostalo u filmu."

Sejo Sekson iz Zabranjenog Pu?enja je rekao da je u filmu Valter brani Sarajevo Hajrudina Krvavca "prebrojavao ?vabe" koje je pobio ?ivojinović kao Valter i da je rezultat bio 186.

Kao ilustracija ogromne popularnosti Valtera prikazani su inserti iz verzije Valtera koja je sinhronizovana na kineski, kao i scene sa svečanog dočeka ?ivojinovića u Kini.

Veljko Bulajić, re?iser najuspe?nijeg partizanskog filma Bitka na Neretvi, ka?e da su najvi?i predstavnici SFRJ insistirali da se lik do?ivotnog predsednika dr?ave ubaci u scenario, gde ga nije bilo, ali da je sam Tito rekao da to nije potrebno i zatra?io da Bulajić vi?e ne bude uznemiravan.

Prema rečima Ljubi?e Samard?ića, Bulajić je lično kontaktirao Pabla Picassa kako bi dizajnirao plakat za Neretvu.

Bulajić ka?e da je pitao Picassa koliko novca tra?i za taj posao, ali je on uzvratio da će raditi - za sanduk vina.

Tokom snimanje Bitke na Neretvi uni?teni su "jedno selo i jedna tvrđava".

Da bi se ?to realnije dočaralo ru?enje mosta na Neretvi prvo je sru?en most na Jablanici, ali se, prema rečima Bate ?ivojinovića, ni?ta nije videlo od dima, pa je scena ponovljena - sru?en je sličan most u Čehoslovačkoj.
  preuzeto sa popbox.com

bacite pogled na emisiju. ima jako dobrih prica..

Vi slepi, vi gluvi, vi sebicni ljudi
sto pravite buku bez reda i smisla
bez zasto i zato
za koga i kako

bez pitanja koje bi mozda osusilo
ponosni osmeh na licu bez suza
na licu sto nikada obraz okrenulo nije
ptakh
Član
**

« Reply #12 on: July 01, 2009, 09:18:20 PM »

Kao ilustracija ogromne popularnosti Valtera prikazani su inserti iz verzije Valtera koja je sinhronizovana na kineski, kao i scene sa svečanog dočeka ?ivojinovića u Kini.

Valteru Niche, tebi Kina kliche! 
vinston
Admin

« Reply #13 on: July 01, 2009, 11:42:59 PM »

Tokom snimanje Bitke na Neretvi uni?teni su "jedno selo i jedna tvrđava".

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
wolfvaga
Moderator

Lupus in fabula :)

« Reply #14 on: July 02, 2009, 01:56:58 AM »

Nema sta, jako kvalitetan film... A cak je bio planiran i za oskara ...
zevsonja
Moderator

« Reply #15 on: September 16, 2009, 07:24:55 PM »

vilijam diskon (pionir filma i jedan od konstruktora prve filmske kamere) je 1897 godine izumeo stolicu, fotelju, za bogate clanove svog muskog kluba za gledanje bezobraznih filmova. 

dakle, to izgleda kao obicna fotelja, ali ima malu policu sa desne strane (koja je kao trebala da bude namenjena citanju, ako te mrzi da drzis knjigu ili tako nesto), a sa leve zgodnu rucicu, odakle se pustao film. 

bez zasto i zato
za koga i kako

zevsonja
Moderator

« Reply #16 on: October 02, 2009, 06:56:41 PM »

ne bas anegdota, ali zanimljivost jeste - davne 1964. godine endi vorhol je snimio film "empajer" koji traje cak 485min. snimanje je pocelo 25.jula u 20:06h, a zavrseno 26.jula u 2:42h. 
   film se sastoji od jednog jedinog kadra - snimka zgrade "empajer stejt bilding" u njujorku, a dobio je i nagrad:
http://www.imdb.com/title/tt0196530/awards

radi se o nemom, eksperimentalnom filmu, a jedan deo mozete ovde videti:

Andy Warhol's Empire

bez zasto i zato
za koga i kako

zevsonja
Moderator

« Reply #17 on: October 16, 2009, 02:10:37 PM »

verovali ili ne,

kostim lava u filmu "carobnjak iz oza" bio je napravljen od pravog lavljeg krzna.
   http://dcairns.files.wordpress.com/2009/01/wizard-of-oz-1939.jpg
Anegdote/legende/zanimljivosti vezane za film

**u "zabavniku" mozete naci i tekst o "oklopnjaci potemkin" u okviru stalne rubrike "filmske price" koju pise m. ognjanovic.

bez zasto i zato
za koga i kako

vinston
Admin

« Reply #18 on: October 16, 2009, 02:26:36 PM »

verovali ili ne,

kostim lava u filmu "carobnjak iz oza" bio je napravljen od pravog lavljeg krzna.

uzas 

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
*bublik*
Član
**

« Reply #19 on: October 16, 2009, 04:45:54 PM »

"Lud je samo onaj čija se ludost ne poklapa sa ludošću većine."

Samjuel Beket
Pages: 1 [2] 3 4 5 ... 7   Go Up
  Print  

Jump to:  

kinoteka dob mondovizija