prepricavanje emisije koja ide subotom na 1RTS, "robna kuca". pisao sam negde o tome.
evo, zanimljivosti i anegdota sa snimanja partizanskih filmova:
Richard Burton je pijan glumio Tita, a Bata ?ivojinović je smaknuo tačno 186 Nemaca u ulozi Valtera, otkriva se u dokumentarnom serijalu Robna kuća ? za nekog sve, za svakog pone?to.
Izve?tač agencije Beta je video prve dve epizode i prenosi kako one obrađuju partizanski film kao jedini autentični ?anr ponikao u biv?oj SFRJ.
Tako se od Bate ?ivojinovića mo?e saznati da je Richard Burton na snimanju Sutjeske bio "do 12 sati upotrebljiv", a posle toga bi se "napio za tri sekunde" i onda snimao u takvom stanju.
?tavi?e, samo za Burtonove potrebe, u Dubrovniku se ukotvio brod nakrcan viskijem.
?ivojinović je ispričao da se Burton u ulozi Tita u jednoj sceni toliko klatio da ga je izvan kadra pridr?avao oko struka, i dodao: "Kada je film video, Tito je prokomentarisao: 'Pobogu ljudi, pa ja u celom ratu nisam bio pijan'. Ali je to (scena) ostalo u filmu."
Sejo Sekson iz Zabranjenog Pu?enja je rekao da je u filmu Valter brani Sarajevo Hajrudina Krvavca "prebrojavao ?vabe" koje je pobio ?ivojinović kao Valter i da je rezultat bio 186.
Kao ilustracija ogromne popularnosti Valtera prikazani su inserti iz verzije Valtera koja je sinhronizovana na kineski, kao i scene sa svečanog dočeka ?ivojinovića u Kini.
Veljko Bulajić, re?iser najuspe?nijeg partizanskog filma Bitka na Neretvi, ka?e da su najvi?i predstavnici SFRJ insistirali da se lik do?ivotnog predsednika dr?ave ubaci u scenario, gde ga nije bilo, ali da je sam Tito rekao da to nije potrebno i zatra?io da Bulajić vi?e ne bude uznemiravan.
Prema rečima Ljubi?e Samard?ića, Bulajić je lično kontaktirao Pabla Picassa kako bi dizajnirao plakat za Neretvu.
Bulajić ka?e da je pitao Picassa koliko novca tra?i za taj posao, ali je on uzvratio da će raditi - za sanduk vina.
Tokom snimanje Bitke na Neretvi uni?teni su "jedno selo i jedna tvrđava".
Da bi se ?to realnije dočaralo ru?enje mosta na Neretvi prvo je sru?en most na Jablanici, ali se, prema rečima Bate ?ivojinovića, ni?ta nije videlo od dima, pa je scena ponovljena - sru?en je sličan most u Čehoslovačkoj.
preuzeto sa popbox.com
bacite pogled na emisiju. ima jako dobrih prica..