May 19, 2013, 07:05:57 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length

Home   Help Pravilnik Staff List Login Register imdb google filmske radosti kontakt  
Pages: 1 [2]   Go Down
  Print  
Author Topic: Palic  (Read 748 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
vinston
Admin

« Reply #10 on: July 14, 2011, 11:07:33 AM »

FILM „DOBRODOŠLI U NEMAČKU“ OTVARA FESTIVAL NA PALIĆU

Projekcijom igranog filma „Dobrodošli u Nemačku“ u subotu, 16. jula, na Letnjoj pozornici na Paliću počinje takmičarski program 18. Festivala evropskog filma.

Rediteljka Yasemin Samdereli, rođena 1973. u Dortmundu, snimila je ove godine u nemačkoj produkciji komediju o turskoj porodici koja živi u Nemačkoj od kraja 60-ih godina 20. veka.

Do 22. jula na Paliću i u Subotici biće prikazano više od 80 filmova iz oko 30 zemalja, najavio je direktor festivala Radoslav Zelenović.

Selektor glavnog takmičarskog programa bio je, kao i ranijih godina, filmski poslenik iz Nemačke Nikolaj Nikitin, dok je Petar Mitrić odabrao filmove za takmičarski program „Paralele i sudari“ i za ciklus „Mladi autori Evrope“. U fokusu je ovoga puta „Novi poljski film“, a tu su i stalni program „Novi mađarski film“, ciklus angažovanih dokumentaraca na ekološke teme „Eko doks“ i drugi.

Za glavni program sa 14 naslova odabrani su srpski hit „Montevideo Bog te video“ Dragana Bjelogrlića i novo ostvarenje našeg doajena Miše Radivojevića „Kako su me ukrali Nemci“.

Tu su i dva filma nagrađena u Kanu u programu „15 dana autora“ - nemački „Zaustavljen na traci“ Andreasa Drezena i ruski „Elena“ Andreja Zvjaginceva. Prema rečima Nikitina, „ova selekcija će pokazati kako raznovrsna i zabavna može da bude evropska kinematografija, mada ona naravno ima i svoju mračnu stranu“.

„Zlatni toranj“ i druge nagrade dodeliće žiri čiji su članovi Goran Marković i Andraš Urban (Srbija), Kristof van Rompej (Belgija), Gunar Almer (Švedska), Monika Barladeanu (Rumunija), Magdalena Poplavska (Poljska) i Ognjen Sviličić (Hrvatska).

Program „Paralele i sudari“, sa deset naslova, posvećen je temama tranzicije. Selektor Mitrić je najavio da će poslastica za publiku biti ruska ostvarenja – „Meta“ Aleksandra Zeldoviča i „Generacija P.“ Viktora Ginzburga, rađena po romanima kontroverznih autora Vladimira Sorokina odnosno Viktora Peljevina. Pažnju privlače i mađarski film „Nežni sin“ Kornela Mundruca i slovenački „Tiha sonata“ Janeza Burgera.

Opsirnije

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
vinston
Admin

« Reply #11 on: July 22, 2011, 04:51:28 PM »

PRORADIO BIOSKOP U ZDANJU VELIKA TERASA NA PALIĆU

Festival evropskog filma na Paliću dobio je ovog leta novi prostor za projekcije, salu na spratu objekta Velika terasa, gde se prikazuju filmovi iz ciklusa „Mladi duh Evrope“.

Član direkcije Festivala Dejan Zvekić izjavio je Tanjugu da je taj „novi“ prostor zapravo star stotinak godina.

„Velika terasa je jedan od kapitalnih objekata koji su građeni početkom 20. veka, od 1908. do 1912. godine, kada su građeni i Gradska kuća, čuveni Vodotoranj i Ženski štrand“, precizirao je on.

Ovo predivno zdanje gotovo 30 godina stajalo je zapušteno, u poslednjih pet-šest godina bilo je pod rekonstrukcijom, a konačni završetak radova i unutrašnjeg opremanja očekuje se početkom naredne godine.

Zvekić je podsetio da je gradonačelnik Subotice Saša Vučinić pre tri godine obećao da će Velika terasa biti festivalska palata.

„Drago nam je da smo je ove godine premijerno pustili u rad u vreme Festivala evropskog filma“, rekao je Zvekić i podsetio da je velika sala na spratu poznata po tome što je u njoj odigran prvi teniski meč u zatvorenom u istočnoj Evropi.

Opsirnije

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
vinston
Admin

« Reply #12 on: July 22, 2011, 04:51:43 PM »

VEČERAS SE ZAVRŠAVA 18. FESTIVAL EVROPSKOG FILMA

Svečanim proglašenjem pobednika i uručenjem nagrada, večeras se završava 18. Festival evropskog filma na Paliću.

Mesto zatvaranja festivala biće, u zavisnosti od vremenskih uslova, Letnja pozornica na Paliću ili sala Otvorenog univerziteta u Subotici.

Očekuje se da će žiri u toku dana saopštiti novinarima ko su ovogodišnji laureati.

U okviru Glavnog takmičarskog programa, koji je imao 12 filmova, biće dodeljene nagrade "Zlatni toranj" za najbolji film i "Palićki toranj" za najbolju režiju.

Biće dodeljena nagrada i za najbolji film iz selekcije „Paralele i sudari“.

Na kraju će, van konkurencije, biti prikazan novi srpski film „Kako su me ukrali Nemci“ poznatog reditelja i scenariste Miše Radivojevića.

vinston
Admin

« Reply #13 on: July 23, 2011, 05:23:14 PM »

„ZLATNI TORANJ“ ZA FILM ANDREASA DREZENA

„Zlatni toranj“ za najbolji film na 18. Festivalu evropskog filma na Paliću dobio je film „Zaustavljen na putu“ nemačkog autora Andreasa Drezena.

Odluku je saopštio predsednik žirija Goran Marković na današnjoj konferenciji za novinare na Paliću.

Drezen je nagrađen za „duboko razumevanje ljudskosti“, obrazložio je žiri čiji su članovi bili reditelji Ognjen Sviličić (Hrvatska), Kristof Van Rompej (Belgija) i Andraš Urban (Srbija), Â Gunar Ahmer (Švedski filmski institut) i glumice Monika Barladeanu (Rumunija) i Magdalena Poplavska (Poljska).

„Palićki toranj“ za najbolju režiju dobio je poljski umetnik Jan Komasa za film „Soba samoubica“ u kojem je iskazao "bogat i maštovit rediteljski postupak" .

Specijalno priznanje žirija pripalo je ruskom reditelju Andreju Zvjaginjcevu za „originalan pristup složenoj stvarnosti“ u filmu „Elena“.

Marković je istakao da je selekcija glavnog takmičarskog programa bila interesantna, sa ukupno 12 naslova među kojima se jedna grupa fokusirala na komunikativnost nudeći zabavne filmove uz umetničke domete, a u drugoj grupi bili su vredni i impresivni filmovi čije su odlike dubina, odvažnost i originalnost.

Opsirnije

Pages: 1 [2]   Go Up
  Print  

Jump to:  

kinoteka dob mondovizija