May 25, 2013, 05:45:56 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length

Home   Help Pravilnik Staff List Login Register imdb google filmske radosti kontakt  
Pages: [1] 2   Go Down
  Print  
Author Topic: Palic  (Read 752 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
vinston
Admin

« on: June 01, 2011, 06:10:48 PM »

„Palić“ od 16. do 22. jula

18. izdanje Festivala evropskog filma Palić, jednog od najznačajnijih filmskih festivala u regionu, održaće se od 16. do 22. jula 2011. godine na više lokacija u prelepom prirodnom okruženju kraj jezera Palić i u Subotici.

Festivalski program ove godine čini 10 filmskih selekcija: Glavni takmičarski program, „Paralele i sudari“, „Mladi duh Evrope“, Omaž program za dobitnike nagrade „Aleksandar Lifka“, Omaž program posvećen dobitniku nagrade „Underground Spirit“, Novi poljski film, Novi mađarski film, „Eco Dox“, Dečji program i selekcija: „Kako je počeo rat na mom Balkanskom (polu)otoku?“.

Najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa biće dodeljene nagrade – „Zlatni toranj“ za najbolji film i „Palićki toranj“ za najbolju režiju, takođe će biti dodeljena i Nagrada za najbolji film iz selekcije „Paralele i sudari“. Umetnički savet Festivala nagradiće evropskog filmskog autora nagradom „Underground Spirit“ za izuzetno umetničko stvaralaštvo na polju nezavisnog filma.

Opsirnje

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
zevsonja
Moderator

« Reply #1 on: June 01, 2011, 11:35:46 PM »

voleo bih da svratim...    ne znam. za sada mi je to suvise daleko u buducnost. 

10 selekcija, sjajne retrospektive..

***samo za vinstona ce biti i novi poljski film*** 

Vi slepi, vi gluvi, vi sebicni ljudi
sto pravite buku bez reda i smisla
bez zasto i zato
za koga i kako

bez pitanja koje bi mozda osusilo
ponosni osmeh na licu bez suza
na licu sto nikada obraz okrenulo nije
vinston
Admin

« Reply #2 on: June 02, 2011, 10:58:03 AM »

***samo za vinstona ce biti i novi poljski film*** 

Samo za mene. Mozda budem i ja svratio..

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
vinston
Admin

« Reply #3 on: June 15, 2011, 04:30:31 PM »

Monografija o Aleksandru Lifki

U okviru ovogodišnjeg, XVIII Festivala evropskog filma Palić biće predstavljena kapitalna monografija o Aleksandru Lifki pod nazivom „Lifka i Lifke“, u izdanju Festivala i Jugoslovenske kinoteke, a povodom 100 godina postojanja Lifkinog stalnog bioskopa u Subotici, najavio je organizator.

Monografija je posvećena Aleksandru Lifki, začetniku kinematografije na ovim prostorima i jednoj od najznačajnijih evropskih figura zaslužnih za promociju “pokretnih slika” u prvoj polovini prošlog veka. Na ovoj monografiji, koja po prvi put detaljno istražuje razvojni put i prikazivačku delatnost porodice Lifka, radilo je 15 istoričara filma, a knjiga će biti objavljena u dvojezičnom formatu (na srpskom i engleskom jeziku).

„Monografija nije samo o Aleksandru Lifki već i o ostalim članovima porodice koji su se takođe, neovisno od Aleksandra, bavili prikazivanjem filmova. Monografija prati put porodice Lifka od severne Italije, preko Austrije, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Srbije. U ovoj monografiji po prvi put će biti objavljene mnoge do sada nepoznate činjenice i nepoznata dokumenta. Studija je pisana sa ambicijom da na naučan način obradi njihov doprinos razvoju evropske kinematografije“, izjavio je ovim povodom Blažo Perović, direktor Otvorenog univerziteta Subotica (izvršnog producenta Festivala).

Opsirnije

vinston
Admin

« Reply #4 on: June 20, 2011, 08:16:21 PM »

Poznat međunarodni žiri Palićkog festivala

Organizatori su objavili sastav međunarodnog žirija kritike 18. Festivala evropskog filma Palić u kom će se naći filmski kritičar iz Velike Britanije Nil Jang, filmska i pozorišna kritičarka iz Italije Nataša Senjanović i urednica filmskog časopisa Kinečko iz Slovačke Eva Križkova.

Međunarodni žiri kritike dodeliće Nagradu za najbolji film iz selekcije „Paralele i sudari“.

Nil Jang, filmski kritičar koji radi u Velikoj Britaniji, piše filmske recenzije za „The Hollywood Reporter“ (Los Anđeles), „Tribune“ (London), Sight & Sound (London), „KINO!“ (Ljubljana), kao i za online časopise „Jigsaw Lounge“ i „Senses of Cinema“. Kao filmski kritičar, Jang, takođe, sarađuje sa Radio BBC. Nataša Senjanović je novinar, pozorišni i filmski kritičar. Rođena je u Beogradu, potom je živela u Americi, a trenutno živi i radi u Rimu. Kao student glume u Sijetlu i Vašingtonu, počela je da piše pozorišne kritike. Godine 1999. prelazi u Rim kao italijanski dopisnik za „Screen International“. Nataša je radila i kao asistent direktora Pesaro Film Festivala, a trenutno piše filmske kritike za „The Hollywood Reporter“ i radi kao urednik vesti za cineuropa.org.

Trenutno radi na zbirci intervjua sa jednim od najznačajnijih savremenih filmskih reditelja.

Opsirnije

zevsonja
Moderator

« Reply #5 on: June 24, 2011, 05:13:17 PM »

moram da kazem da je dizajn postera festivala ove godine zaista poseban.  pohvaljujem idejno resenje sa odabirom boja.

Vi slepi, vi gluvi, vi sebicni ljudi
sto pravite buku bez reda i smisla
bez zasto i zato
za koga i kako

bez pitanja koje bi mozda osusilo
ponosni osmeh na licu bez suza
na licu sto nikada obraz okrenulo nije
vinston
Admin

« Reply #6 on: June 24, 2011, 07:07:46 PM »

PREDSTAVLJEN PROGRAM PALIĆKOG FESTIVALA

Na 18. Festivalu evropskog filma, koji će biti održan od 16. do 22. jula na Paliću i u Subotici, učestvovaće 95 filmova iz oko 30 zemalja, najavio je danas na konferenciji za novinare u Beogradu direktor festivala Radoslav Zelenović.

Ovogodišnji dobitnici nagrade „Aleksandara Lifka“ za doprinos evropskoj kinematografiji su srpski autor Srđan Karanović i hrvatski reditelj i scenarista Lordan Zafranović. Omaž program sa retrospektivom njihovih filmova počinje već 6. jula.

Festival će u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom objaviti monografiju o pioniru kinematografije Lifki, povodom stogodišnjice prvog stalnog bioskopa na ovim prostorima – „Lifka“ u Subotici.

Zelenović je istakao da je reč o ozbiljnom istraživačkom naporu i da je tekstove za knjigu dalo čak 15 direktora filmskih arhiva iz regiona, otkrivajući neke do sada nama nepoznate podatke, jer je Lifka delovao širom nekadašnje Austrougarske i Balkana.

Festival ima ukupno deset programskih celina. Za glavni takmičarski program selektor je kao i ranijih godina filmski poslenik iz Nemačke Nikolaj Nikitin, dok je Petar Mitrić odabrao filmove za takmičarski program „Paralele i sudari“ i za ciklus „Mladi autori Evrope“.

U fokusu je ovoga puta „Novi poljski film“, a tu su i stalni program „Novi mađarski film“, ciklus angažovanih dokumentaraca na ekološke teme „Eko doks“ i drugi.

Opsirnije

vinston
Admin

« Reply #7 on: July 04, 2011, 05:46:17 PM »

Okrugli stolovi na Paliću

U okviru debatnog programa ovogodišnjeg, 18. Festivala evropskog filma Palić biće održana četiri okrugla stola, na teme: „Ekoinovacije: Zelena privreda – prijatelj prirode,“ „Kako je počeo rat na mom Balkanskom (polu)otoku?“, „Dometi srpske kinematografije u 2010. Godini“ i „Lifka i Lifke“.

Uvođenjem debatnih programa u formi rasprava za okruglim stolom, 18. Festival evropskog filma Palić teži da demistifikuje nehumane odnose i pojave koji danas vladaju u svetu uz promovisanje alternativnih rešenja.

Jedan od povoda za debatu „Kako je počeo rat na mom Balkanskom (polu)otoku?“ je dvadesetogodišnjica početka raspada SFRJ i otpočinjanja rata na ovim prostorima. Cilj okruglog stola je da se kroz dijalog uglednih intelektualaca objektivno i kritički, nezavisno od nametnutih i zvaničnih istina, reflektuje pomenuti period sa nadom da bi spoznata istina mogla imati i katarzičku ulogu.

U debati će učestvovati oko dvadeset intelektualaca različitih profesionalnih usmerenja: sociologa, istoričara, književnika, filozofa, filmologa i filmskih reditelja koji su svojim filmovima tragali za pozadinom ratnih zbivanja na prostoru bivše Jugoslavije.

Tri centralna pitanja u debati biće - Da li je i u kojoj meri u temeljima SFRJ bila „ugrađena“ klica njenog raspada?, Koliko su republičke oligarhije doprinele raspadu i ratovima? i Koliko je i do koje mere tzv. „svetska zajednica“ bila involvirana u sve te procese?

Opsirnije

vinston
Admin

« Reply #8 on: July 06, 2011, 11:16:48 AM »

BESPLATNO NA PALIĆKI FESTIVAL

Festival evropskog filma Palić i ove godine organizuje, u periodu od 17. do 22. jula svakog dana prevoz od Beograda i Novog Sada do Palića, saopštio je danas organizator.

Prevoz je besplatan, potrebno je samo da nabavite vaučer koji će se do početka Festivala deliti preko Facebook stranice Palićkog festivala kao i medija („B92“, „Blic“ i „Radio 021“).

(Jedan vaučer = povratna autobuska karta do Palića + ulaznica za Glavni program, ulaz na sve ostale programe je besplatan). Ulaz na sve koncerte koji će se održati od 17. do 21. jula u okviru selekcije „Mladi duh Evrope“ je takođe besplatan. Nagradna igra na na Facebook stranici kreće već danas (sreda, 6. jul) popodne i trajaće do samog početka Festivala, 16. jula. Osim vaučera bićete u prilici da osvojite festivalske majice i torbe.

Polasci iz Beograda predviđeni su za 12:00 časova, na parkingu Sava centra (savska strana), a iz Novog Sada u 13:15 časova, na parkingu Železničke stanice (kod lokomotive). Povratak u Beograd i Novi Sad sa Palića predviđen je (istog dana) oko 01:00 časova posle ponoći sa parkinga restorana Mala gostiona. Prevoz je organizovan za sve dane Festivala osim prvog (16. jul).

Opsirnije

vinston
Admin

« Reply #9 on: July 12, 2011, 12:59:57 PM »

Omaž dobitnicima nagrade „Lifka“

Ovogodišnji dobitnici nagrade „Aleksandar Lifka“, koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan doprinos evropskom filmu, su kultni hrvatski reditelj Lordan Zafranović i čuveni srpski reditelj Srđan Karanović.

Uoči 18. izdanja Festivala, biće prikazan izbor filmova ovih reditelja, u okviru selekcije Omaž program za dobitnike nagrade „Aleksandar Lifka“.

Filmovi u okviru Omaž programa za dobitnike nagrade „Aleksandar Lifka“ prikazivaće se u periodu od 11. do 15. jula, u bioskopu „EuroCinema“ (Amfiteatar Otvorenog Univerziteta, Trg cara Jovana Nenada 15.) u Subotici, u terminima od 18 i 20 časova. Ulaz na projekcije je besplatan.

Prošle godine je ova prestižna nagrada dodeljena poznatom francuskom reditelju Konstantinu Kosti Gavrasu (Constantin Costa Gavras) i srpskom reditelju Goranu Markoviću.

Jedan od najznačajnijih filmskih festivala u regionu održaće se od 16. do 22. jula 2011. godine na više lokacija u prelepom prirodnom okruženju kraj jezera Palić i u Subotici.

Ovogodišnji festival održava se u znaku 100 godina srpskog igranog filma i 100 godina od Lifkinog stalnog bioskopa. Svojom programskom strukturom Festival daje svoj doprinos obeležavanju ova dva izuzetno značajna kulturna jubileja za Srbiju.

Opsirnije

Pages: [1] 2   Go Up
  Print  

Jump to:  

kinoteka dob mondovizija