|
skc filmforum
|
 |
« on: June 04, 2011, 06:38:48 PM » |
|
http://aleksandardavic.com/sh/works/video-arthttp://www.facebook.com/event.php?eid=216807191674048http://www.skc.org.rs/filmforum.htmlUtorak, 7. jun u 20:30 Novi prostor Filmforum SKC: Projekcija i razgovor u okviru ciklusa Film i druge vizuelne umetnosti U ovom brzom pregledu nekih od Davićievih radova biće prikazani inserti iz njegovih TV filmova o umetnosti i umetnicima: „Poslednja dadaistička predstava“ i „Kazna i sloboda“ (o Miroslavu Mandiću) filmovi „Impossible: Made in Serbia“ I i II (u saradnji sa umetničkom grupom FIA), „Absolutely Dead“ i „Dobro veče“ (u saradnji sa Asocijacijom Apsolutno), kao i dokumentacija njegovih video instalacija poput „Očevica“ iz 1996. godine. Kroz komentare ovih autorskih radova, otvoriće se teme upotrebe pokretnih slika u vizuelnim umetnostima, načina predstavljanja umetnosti putem pokretnih slika i eksperimenta u filmu, videu i produkciji video instalacija.
|
|
|
|
« Last Edit: November 29, 2011, 04:37:40 PM by vinston »
|
|
|
|
|
Chu
Član

|
 |
« Reply #1 on: June 06, 2011, 03:59:45 AM » |
|
|
|
|
|
« Last Edit: June 06, 2011, 04:05:04 AM by Chu »
|
|
zZZ>(-__-)<zZz
|
|
|
|
vinston
|
 |
« Reply #2 on: November 29, 2011, 04:38:21 PM » |
|
Danas 8:30pm until 10:30pm
Predstavljanje i analiza interaktivnog video rada Dejan Anđelkovića i Jelice Radovanović , rađenog 2002. godine, kao parafraza igre "Zagonetna ličnost" u kultnom kvizu Kviskoteka. Interaktivnost ovog rada ogleda se u pozivu publici da otkrije ko od tri predstavljene osobe jeste najveći srpski umetnik, bez unapred datih kriterijuma izbora.
Svaka od te tri ličnosti sebe deklariše kao "najvećeg srpskog umetnika" i potom, kroz samopredstavljanje, u vidu odgovora na set od pet pitanja iznosi kao argumente za to različite stereotipe u vezi sa umetničkim pozicijama. Njihove pozicije su u potpunom međusobnom raskolu i demonstriraju način funkcionisanja tri paralelna hijerarhizovana lokalna sveta umetnosti.
|
|
|
|
|
|
Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
|
|
|
|
vinston
|
 |
« Reply #3 on: June 03, 2012, 03:15:40 PM » |
|
Srđan Keča: Mirage - projekcija filma i razgovor sa autorom U razgovoru učestvuje i Miroljub Stojanović, filmski kritičar i teoretičar
Srđan Keča je autor iniciran u film kroz radionice Ateljea Varan, da bi potom kroz program britanske Nacionalne škole za televiziju i film razvio potpuno samosvojni stil upotrebe dokumentarističkog metoda u realizaciji umetničkih filmskih eseja velike vizuelne snage i precizne dramaturgije. Njegov film Mirage sniman je u Dubaiju, kao prostoru koji se obično predstavlja kroz stereotipe luksuza, obilja i potpunog trijmfa artificijenog nad prirodnim ambijentom, kao svojevrsna “Meka modernizma”. Keča ga u svom filmu lišava sadržaja namenjenih fascinaciji pogleda, da bi ga kodirao kao nekonzistentnu mrežu krajnje heterogenih prostornih konstelacija, utopljenih u sled koji odiše atmosferom nerealizovanih želja i čežnji, kroz nagoveštaje raznih stanja emotivne ambivalencije koji očekuju svakoga ko u svom vizuelnom istraživanju krene i malo izvan mape predviđenih putanja. Protagonisti filma su došljaci, njihove vizure grada su krajnje lične, a njihove priče su fragmentarne. Njihove reči se utapaju u slike dolaska do grada kroz pustinju, prolaska kroz predele na kojima niču nove gradnje, boravka u kolektivnom smeštaju i odlaska, napuštanja grada. Svi došljaci su tu nekim poslom, da zarade nešto i odu, i većinom svoj život tamo vide kao težački. Samo dve priče, sa golf terena i sa bazena, upućuju na svo to obilje koje film ne registruje, a i one su tu radi kontrapunkta. Kao osnovni utisak ostaju melanholičnom atmosferom zasićene slike oboda jednog grada, i nagoveštaj vizure onih koji taj grad koriste za privremeni radni boravak, trudeći se da se ne ukorene previše u njemu. Ovaj film je u toku prošle godine već dobio nagrade na festivalima u Kotbusu, Sarajevu i Londonu.
|
|
|
|
|
|
Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
|
|
|
|
zevsonja
|
 |
« Reply #4 on: October 09, 2012, 11:54:44 PM » |
|
U utorak 9. oktobra 2012, u maloj sali Studentskog kulturnog centra, u okviru SKC Filmforuma, sa početkom u 20:30 biće prikazani eksperimentalni filmski i video radovi Igora Toholja.
Projekcije i razgovor sa autorom, koga predstavlja Vladimir Bjeličić, istoričar umetnosti
Eksperimentalni filmovi: 1988. Smrt metalosaurusa, 3' 1988. Shooting, 3' 1988. In movie, 3' 1996. Hodnik, 11' 2000. Apsolutna pobeda, 4' 2000. Niko ne razume moje tajne, 5' 2000. Noćne kretnje, dnevni snovi, 7' 2003. Metež, 13'
Video radovi: 1987. Rezignacija u 12 slika, 11’ 1988. Gleda me, 7’ 1988. ZZZIP, 7’ 1993. Vazdušne puške, 13'
|
|
|
|
|
|
Vi slepi, vi gluvi, vi sebicni ljudi sto pravite buku bez reda i smisla bez zasto i zato za koga i kako
bez pitanja koje bi mozda osusilo ponosni osmeh na licu bez suza na licu sto nikada obraz okrenulo nije
|
|
|
|