|
vinston
|
 |
« Reply #10 on: May 15, 2011, 08:31:58 PM » |
|
Srpski reditelj Emir Kusturica izjavio je u Kanu da je Kanski filmski festival „jedina scena koja rediteljima iz malih zemalja omogućava ulazak u svetsku kinematografiju“.Francuski ministar kulture Frederik Miteran (Frederic Mitterand) odlikovao je 13. maja, Emira Kusturicu ordenom Legije časti. „Kan je bojno polje za kulturnu raznovrsnost. Francuska predstavlja ideju kulturne raznovrsnosti. Ovde sam ja ušao u svet kinematografije. Ta medalja je veoma važna za mene i moju porodicu. Nastaviću da snimam filmove“, rekao je Kusturica na prijemu priređenom u njegovu čast a kojem je prisustvovao i premijer Republike Srpske Milorad Dodik. Opsirnije
|
|
|
|
|
|
Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
|
|
|
|
vinston
|
 |
« Reply #11 on: May 16, 2011, 12:16:39 PM » |
|
Triling rediteljki kao aperitiv na KroazetiJedno od 15 zlatnih pravila Žila Žakoba, predsednika Kanskog festivala, koje je objasnio u svojim memoarima „Građanin Kan” (Citizen Cannes) glasi: „Zapamtite da je lice lepe žene razlog što postoji film”. Kan je zaista oduvek bio rob lepim ženama: Fej Danavej krasi ovogodišnji zvanični plakat festivala, a Merilin Monro je devojka sa postera pratećeg programa „Izvestan pogled”. No koliko god se divio lepoticama sa velikog platna, Kan je ozloglašen po tome što je zapostavljao žene iza kamera. Australijanka Džejn Kempion jedina je rediteljka nagrađena Zlatnom palmom za „Klavir” 1993, a čak i tada je trofej morala da deli sa Čenom Kaigeom (Zbogom moja konkubino). Na opšte oduševljenje ove godine su u veoma jak takmičarski program uključene četiri rediteljke, a tri filma – „Moramo da pričamo o Kevinu” (We Need to Talk About Kevin) Lin Remzi, „Uspavana lepotica” (Sleeping Beauty, na slici) Džulije Li i „Policija” (Polisse) francuske glumice Maiven – već su prikazana na samom početku festivala kao neka vrsta „dame imaju prednost” učtivosti. To je omogućilo Remzijevoj da se nametne kao rani favorit za nagradu zahvaljujući izvanrednoj adaptaciji bestselera Lajonela Šrajvera, čime je potvrdila status jednog od najuverljivijih britanskih autora. Opsirnije
|
|
|
|
|
|
Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
|
|
|
|
vinston
|
 |
« Reply #12 on: May 16, 2011, 05:57:50 PM » |
|
Malikovo „Drvo života“ podelilo publiku u KanuDugo očekivani film američkog režisera Terensa Malika „Drvo života“ (The Tree of Life) konačno je prikazan danas na filmskom festivalu u Kanu, podelivši publiku svojom spektakularnom fotografijom i duboko religijskom pričom. Glasni uzvici negodovanja mešali su se sa aplauzom na kraju prepodnevne projekcije za novinare jednog od najiščekivanijih filmova ovog festivala. „Film je priča o religiji, prirodi i narodu, američkom narodu“, rekao jedan gledalac o porodičnoj drami smeštenoj u Teksas 50-ih godina prošlog veka, u kojoj glavne uloge tumače Šon Pen, Bred Pit i Džesika Častin. Pit glumi suzdržanog mornaričkog veterana i oca tri sina koji nikada u kući ne razgovara sa suprugom, koju glumi Častinova, osim ukoliko se ne svađa sa njom. Pen je u ulozi najstarijeg, odraslog, sina i sa Pitom se pojavljuje u jednoj sceni porodičnog okupljanja. Epizodnu ulogu u ovoj drami tumači drveće, često snimano da podseća na katedralu, kao i sunce koje se iznova pojavljuje. Opsirnije
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zevsonja
|
 |
« Reply #13 on: May 18, 2011, 08:32:04 PM » |
|
studentski filmovi su i dalje najzanimljiviji u kanu. 
|
|
|
|
|
|
Vi slepi, vi gluvi, vi sebicni ljudi sto pravite buku bez reda i smisla bez zasto i zato za koga i kako
bez pitanja koje bi mozda osusilo ponosni osmeh na licu bez suza na licu sto nikada obraz okrenulo nije
|
|
|
|
vinston
|
 |
« Reply #14 on: May 19, 2011, 12:02:02 AM » |
|
Sva tri filmica mi na osnovu trejlera sjajno deluju 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zevsonja
|
 |
« Reply #15 on: May 19, 2011, 12:05:59 AM » |
|
bas mi zanimljivo deluju. probrao sam neke one koji su mi delovali vizelno intrigantnije.
*a trir se opet potrudio da izazove paznju u kanu na konferenciji jutors.... ludjak nema meru.
|
|
|
|
|
|
Vi slepi, vi gluvi, vi sebicni ljudi sto pravite buku bez reda i smisla bez zasto i zato za koga i kako
bez pitanja koje bi mozda osusilo ponosni osmeh na licu bez suza na licu sto nikada obraz okrenulo nije
|
|
|
|
vinston
|
 |
« Reply #16 on: May 19, 2011, 11:04:32 AM » |
|
bas mi zanimljivo deluju. probrao sam neke one koji su mi delovali vizelno intrigantnije.
*a trir se opet potrudio da izazove paznju u kanu na konferenciji jutors.... ludjak nema meru.
video sam. a novinari jedva dochekali da neshto izrekne pa da mu izokrenu rechi. Sirotan morao da pishe zvanichno saopshtenje i izvinjeneje 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wolfvaga
Moderator

Lupus in fabula :)
|
 |
« Reply #17 on: May 19, 2011, 01:22:10 PM » |
|
Meni se cini da je Kan ove godine "jaci" nego prosle... Pored standardnog Allena (u izdanju "van konkurencije") rado bih odgledao novog Ceylana, Almodovara, Triera, Malicka, Sorrentina, Zvyagintseva,...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vinston
|
 |
« Reply #18 on: May 21, 2011, 12:07:15 PM » |
|
DOROTEJA DROMEVA DOBITNICA „CINÉFONDATION“ NAGRADENemačka rediteljka Doroteja Dromeva (Doroteya Droumeva) dobitinica je prve nagrade u programu „Cinéfondation“ za kratak film „Pismo“ (The letter), kao i novčane nagrade u iznosu od 15 hiljada eura. Žiri „Cinéfondation“ i kratkog metra sa Žuli Gajet, Džesikom Hausen, Korneliom Porumbo, Žoaom Pedrom Rodrigezom i predsednikom Mišelom Gondrijem dodelio je glavnu nagradu Doroteji Dromevoj u Teatru „Bunjuel“, pre projekcija nagrađenih radova. Opsirnije
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vinston
|
 |
« Reply #19 on: May 22, 2011, 11:17:09 PM » |
|
„Zlatna palma“ za Terensa MalikaFilm „Drvo života“ (The Tree of Life) američkog reditelja Terensa Malika, osvojio je „Zlatnu palmu“ 64. filmskom festivalu u Kanu. Poznat po svojoj povučenosti, reditelj Terens Malik nije se pojavio u Kanu ni na premijeri filma ni na dodeli nagrada. Iako su novinari bili podeljeni u svojim kritikama - jedni su ga nazvali remek-delom, a drugi pretencioznom besmislicom - „Drvo života" je bio film o kom se najviše pričalo ovih dana na Kroazeti i nije iznenađenje što je žiri, kojim je predsedavao Robert De Niro, odlučio da mu dodeli glavnu nagradu. Opsirnije
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|