May 20, 2013, 09:08:19 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length

Home   Help Pravilnik Staff List Login Register imdb google filmske radosti kontakt  
Pages: [1] 2 3   Go Down
  Print  
Author Topic: Beli, beli svet (Oleg Novkovic,2010.)  (Read 2227 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
zevsonja
Moderator

« on: November 25, 2010, 02:55:38 PM »

http://www.imdb.com/title/tt1450635/

Scenario: Milena Markovic
Muzika: Boris Kovac
Direktor fotografije: Miladin Colakovic
Montaza: Lazar Predojev

Uloge:
Jasna Djuricic - Ruzica
Uliks Fehmiu- Kralj
Hana Selimovic - Rosa
Nebojsa Glogovac      
Boris Isakovic - Beli
Marko Janketic - Tigar
Milica Mihajlovic      

konacno je oleg uspeo da se izvuce iz patetike i nemustog filmskog naricanja napravivsi dobar autorski film.

odlicna glumacka postavka, izuzetna fotografija (red kamera viskoke rezolucija 4K) je upijala magicne pejzaze sirokim planovima i upijala sudbine likova krupnim kadroima.    tu se nadovezuje dobra sminka i neobina, ali skladna muzika koja se ovde posebno mesto ima u kompoziciji filma.

http://img831.imageshack.us/img831/8489/belisvet02.jpg
Beli, beli svet (Oleg Novkovic,2010.)

"pocicemo mi do vas i vasega stola punog,
i vase avlije, pocicemo mi do vas,
gde se vase svinje goje, gde se vase zlato valja,
 pocecemo mi do vas, receimo "eto nas".

onda cemo popiti iz vasih ociju,
onda cemo pojesti iz vasih duseka
zlatnim kasikama.

kada pade noc..."

to su neki prvi utisci koje sam uspeo da apsloviram nakon prijatnog iznenadjenja.

mislim da je velika vrednost pogledati ovaj film u bioskopu jer veliko platno ce ovde omoguciti da se osetiti u potpunosti kako se kamera iskoristila i grad bor koji je uzasno filmican. nisam gledao "tilvu rosh" koji se isto tamo snimio i hvaljen je na sve strane, ali mislim da je ovde grad bor prelepo oslikan.
  jesam li pomenuo mladu glumiciu hanu selimovic?? e, to isto valja videti na velikom platnu  
  http://img34.imageshack.us/img34/91/belibelisvetwhitewhitew.jpg
Beli, beli svet (Oleg Novkovic,2010.)

« Last Edit: November 26, 2010, 08:43:19 PM by zevsonja » Logged

Vi slepi, vi gluvi, vi sebicni ljudi
sto pravite buku bez reda i smisla
bez zasto i zato
za koga i kako

bez pitanja koje bi mozda osusilo
ponosni osmeh na licu bez suza
na licu sto nikada obraz okrenulo nije
vinston
Admin

« Reply #1 on: November 26, 2010, 06:19:01 PM »

Film cu definitivno odgledati jos jednom, jer to svakako zasluzuje. Nas najbolji film ove godine, bez ikakvog razmisljanja.
Tragedija sa muzickim delovima, u kojima glumci pevaju svoja najdublja osecanja i stanje svoje psihe. Prosto da se covek najezi. Voleo bih da film pogleda sto vise ljudi, bioskopska distribucija krece 02. decembra, a 30. novembra je zakazana premijera na otvaranju ovogodisnjeg FAF-a.

Nonkovic kako je stariji sve bolje i bolje filmove snima, kao vino, sto starije sve bolje i bolje. Iako ima nekih delova bez kojih bi mogao film fino da "tece", to su samo neke sitnice, u poredjenju sa celokupnom slikom. Direktor fotografije Boris Kovac je odradio zaista maestralan posao. Bor i pored sve bede i totalnog rspadanja izgleda predivno. Slike rudarskog basena, pejzazi ostavljaju gledaoca bez daha. Veoma interesantan i zanimljiv kasting za ovaj film. Vesna Djuricic je pozorisna glumica, mlada i opako dobra Hana Selimovic je debitovala na filmu, tu je i Marko Janketic, koji je sasvim zadovoljavajuc u ulozi izgubljenog i zaljubljenog decaka,narkomana. Muziku slusam vec nekoliko dana, a ipravo ona daje posebnu dubinu ovoj tragediji.

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
vinston
Admin

« Reply #2 on: November 29, 2010, 11:44:43 AM »

Hana Selimović nagrađena u Francuskoj

Glumica Hana Selimović dobitnica je nagrade za najbolju žensku ulogu u filmu „Beli beli svet“, Olega Novkovića, na Pau International Film Festivalu u Francuskoj. U obrazloženju žirija stoji da je Hana „ostvarila predivnu i jaku debitantsku ulogu, kroz koju je donela iskrenu i istinitu emociju i zaslužila nagradu za takvu bravuroznu interpretaciju“.

Ovo je peta nagrada za „Beli beli svet”. Naime, film je premijerno prikazan na prestižnom Internacionalnom filmskom festivalu u Lokarnu, gde je osvojio dve nagrade, nagradu za umetnički film „Art Cinema Award“, dok je nagrada za najbolju glumicu festivala pripala Jasni Đuričić.

Opsirnije

Ti, budalo! Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen? Cvetam zbog sebe, jer mi to pričinjava zadovoljstvo, ne zbog drugih! Moja radost se sastoji u mom postojanju, mom cvetanju!
zevsonja
Moderator

« Reply #3 on: December 01, 2010, 01:06:10 AM »

intervju sa uliksom:

http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/Snimam-film-kao-da-pecem-hleb.sr.html

Биоскопска ситуација у Србији је катастрофална. Гледаност домаћих филмова је мала. „Бели бели свет” није прављен за широке народне масе, у смислу садржаја и подилажења укусу већине. Овај филм је прављен о народу и због народа. Речено ми је да је у Београду 95 одсто српских биоскопских гледалаца. Желео сам да одемо у Србију, у госте, и да гледаоце замолимо да погледају филм, да пружимо пажњу унутрашњости Србије, која је занемарена, не само филмски.

bez zasto i zato
za koga i kako

vinston
Admin

« Reply #4 on: December 01, 2010, 11:53:11 PM »

Snaga antičkog patosa
Piše: Vladan Petković

Oleg Novković i Milena Marković su u antičkoj tragediji pronašli pravu formu za svoju priču i umetnički senzibilitet, i došli do originalnog ostvarenja velike emotivne snage. Drugo pitanje je koliko je njihovo delo podložno ocenama u čisto filmskom smislu

U svom prethodnom filmu Sutra ujutru (2006) Markovićeva i Novković su razvili priču punu snažnih emocija, velikih ljubavi i tragedija, nostalgije i izgubljenosti u teškom vremenu i na problematičnom prostoru, začinjenu (ili možda bolje okupanu) alkoholom i drogom. Mnogi gledaoci i kritičari su u njemu prepoznali sebe i svoje prijatelje,dok je onima koji nisu film često delovao prepatetično i isforsirano. Kombinujući taj senzibilitet i motive sa formom antičke tragedije, na tragu veoma zanimljivog dokumentarca Rudarska opera (takođe 2006), čini se da su pronašli univerzalniji pristup koji će imati efekta i na publiku koja nema takva životna iskustva.

U prilog ovoj tezi ide i činjenica da je Beli beli svet već osvojio nagrade na svim međunarodnim festivalima na kojima je učestvovao. Svetsku premijeru je imao na prestižnom festivalu u Lokarnu, gde je Jasna Đuričić dobila nagradu za najbolju glumicu, a film su prepoznali i članovi žirija Udruženja evropskih art bioskopa (CICAE). Zatim je u Kotbusu, jednom od važnijih festivala posvećenim istočnoevropskom filmu, osvojio Gran pri (što je Novkoviću na tom festivalu pošlo za rukom i sa Sutra ujutru), u Mar del Plati u Argentini je dobio specijalnu nagradu žirija, a na novoosnovanom festivalu u Pau u Francuskoj je Hana Selimović proglašena za najbolju glumicu.

Postavka filma je zaista antičko tragična, i smeštena na još tragičnije mesto nego u Sutra ujutru. Dok su u prethodnom filmu mesto radnje zabačeni blokovi Novog Beograda, ovde se priča događa u Boru, propalom rudarskom gradu. Bivši bokser Kralj (Fehmiu) ima kafić u koji dolazi Rosa (Selimović), mlada i izgubljena devojka, kćerka njegovog bivšeg trenera Živine. Živinu je ubila supruga Ružica (Đuričić) koja posle deset godina izlazi iz zatvora. Rosa mrzi njenog dečka Belog (Isaković) i druži se sa mladim Tigrom (Janketić)- zajedno piju, duvaju i šmrču heroin, dok ga Tigrova sestra (Mihajlović) uzima na venu. Kralj spava i sa Ružicom i sa Rosom (mada “spavati sa” zvuči skoro romantično za njegov odnos prema ženama) i brine o blago poremećenom Živininom bratu (Glogovac). Tragični rasplet ticaće se, naravno, trougla Kralj-Ružica-Rosa.

Kao u pravoj grčkoj tragediji, ekspozicija i uspostavljanje likova prepušteni su songovima koje protagonisti pevaju- oni pevaju o sebi, dok ćemo za hor morati da sačekamo poslednju scenu. I dijaloga ima veoma malo, posebno u prvoj polovini filma. Ali rekao bih da je to prava mera, jer su i tekstovi songova i dijalozi, kad već nemam bolju reč, “oneobičeni”, i preterivanje u količini teksta bi oslabilo taj postupak. Markovićeva kombinuje borski način govora sa poetičnim sklopovima rečenice i postiže zaista upečatljiv efekat, uvlačeći publiku dublje u odnose likova. Kada, na primer, Ružica sedi kod Kralja u kafiću i kaže: “Da mi sipaš nešto samo za mene?” a on odgovori, “Da sipam”, gledalac dobija, naravno, sasvim drugi osećaj nego da je dijalog bio: “Aj mi sipaj piće” – “Evo.”

Dijalozi i songovi su samo jedan od načina na koje Novković izvrće klasičan filmski pristup. Jedan od metoda koje koristi je “iseckana montaža”, ista kakvu je, sa istim montažerom Lazarom Predojevim, primenio i u Sutra ujutru: kadar se seče gotovo istovetnim kadrom, sa gotovo istovetno, ali ne sasvim identično, postavljenim likovima i objektima, čime se postiže utisak preskakanja vremena, kao da je iz scene ispalo pet sekundi, ili pet minuta, ili, zavisno od konteksta, pet sati filmskog vremena. Naravno, i mnogi drugi autori, posebno u poslednjih 20 godina, koriste ovaj metod, i u Belom belom svetu on nalazi pravu svrhu, u svetlu potrebe da se film izmesti iz percepcije gledaoca naučene i naviknute na klasičnu, tečnu montažu. Samo možda nije bilo neophodno da se tako često koristi.

Fotografija Miladina Čolakovića (snimao je i prvi Novkovićev film Kaži zašto me ostavi, kao i Sutra ujutru) je manje neobična, ali podjednako uticajna u kombinaciji sa montažom. Kamera je često pokretna, ponekad skače sa glavne radnje u kadru da bi se na sekund zadržala na nekom detalju i zatim vratila, povremeno preterujući sa gornjim desnim ili donjim levim rakursima koji po pravilu ukazuju na “pomerenost” likova ili njihove percepcije- što smo shvatili i bez tih “neobičnih” uglova.

I dok sve ove intervencije privlače i drže pažnju gledaoca, jasno ukazuju na fokalne tačke priče, izazivaju neobične i, u svakom slučaju, snažne utiske, one istovremeno izmeštaju Beli beli svet iz domena čisto filmskog jezika, tako da se on opire pokušajima čisto filmske analize i konačne ocene. A tu spada i gluma. Pošto se radi o antičkoj tragediji, ona mora biti mnogo više pozorišna nego filmska, i tako svi glumci i igraju. Ta snažna ekspresivnost i napetost, ta energija koja bukvalno buja, posebno kod Fehmiua, Selimovićeve i Đuričićeve, u kombinaciji sa gorepomenutom montažom i kamerom, zaista se prosipa sa platna na publiku, i to je ono što ovaj film čini izuzetno snažnim. To je i razlog zbog koga će verovatno deo publike biti iziritiran, dok će oni koji se prepuste biti potrešeni.

Ovo je, dakle, love it or hate it film. U tu kategoriju spada i scenografija propalog grada, zadimljenih i maglovitih totala Bora i enterijera socijalističkih stanova, tufnastih zarđalih šerpi (koje možda i nisam video, ali svakako im je mesto u ovom filmu) i požutelih i izbledelih tapeta, kao i prepoznatljiva muzika Borisa Kovača. Instrumentalni delovi zvuče, kako su već mnogi primetili, kao neka vrsta “balkanskog tanga”, po čemu je Kovač i poznat, a u songovima, koje glumci pevaju dok igraju pijana, drogirana, ili prosto premorena stanja, ta harmonika više vuče na starogradske pesme nego na Astora Pjacolu. I odzvanja u ušima dugo posle završetka projekcije.

Teško je očekivati da će Beli beli svet u trenutnim bioskopskim uslovima imati veliku gledanost. To bi mu bilo teško i pre sedam, osam godina kada je skoro svaki domaći film imao sto hiljada gledalaca. Ali publici zainteresovanoj za jedan pomeren autorski izraz, otvorenoj za drugačiju formu i pristup, koja se ne gnuša patetike - jer bez antičkog patosa kojim je nadograđena, ova priča bi delovala beznadežno preterano i nerealno - svakako će biti interesantno da vidi ovaj film, jer iako joj se i ne svidi, daće joj nešto o čemu može da razmišlja.

Izvor

zevsonja
Moderator

« Reply #5 on: December 02, 2010, 12:15:04 AM »

Teško je očekivati da će Beli beli svet u trenutnim bioskopskim uslovima imati veliku gledanost.

ja mislim da ce ovaj film ipak lepo proci u bioskopima.

bez zasto i zato
za koga i kako

vinston
Admin

« Reply #6 on: December 02, 2010, 12:36:32 AM »

ostaje samo da se nadamo...

vinston
Admin

« Reply #7 on: December 03, 2010, 11:57:30 AM »

Tri boje: crno

Iako zahteva dosta strpljenja pa i dobre volje bioskopske publike, film „Beli, beli svet” Olega Novkovića, nastao prema scenariju dramske spisateljice Milene Marković, jeste art-film za poštovanje. Moglo je ovo da bude i remek-delo da je Novković uložio dodatni napor kako bi ekspoziciju učinio nešto kraćom i manje haotičnom. Tako bi dozvolio gledaocu lakše upoznavanje sa likovima, okolnostima i namerama i postigao da prvi – slabiji i drugi – daleko moćniji deo filma, budu u znatno boljem i poželjnijem balansu.

U svakom slučaju, Novković je pred sobom imao težak i kompleksan zadatak da, u osnovi, banalnu priču ispriča sledeći principe antičke tragedije koju, neočekivano, osavremenjuje i brehtovskim songovima (znatno popunjavaju praznine u likovima) i uzdiže na sociološko-politički nivo.

Pretenciozno? Možda. Ispostavlja se, međutim, ne i nemoguće. Koncept, koji su scenaristkinja Milena Marković i Oleg Novković zacrtali, funkcioniše. Pre svega zahvaljujući rediteljskoj hrabrosti, glumačkoj snazi, visokim snimateljskim dometima direktora fotografije Miladina Čolakovića i muzici Borisa Kovača. Naravno, i zahvaljujući nestvarnom ambijentu rudarskog grada Bora okruženog dimnjacima što „pljuju” kiseli dim, zagađuju vazduh i stanovnike koji u tišini čekaju da se nešto desi, drugačije i bolje, za čoveka dostojanstvenije, ali se ne dešava.

Taj i takav Bor, u koji je smeštena radnja filma, važan je lik jer se svi ostali, upravo zahvaljujući njemu, uklapaju u željenu sliku koju autor želi da stvori, a to je portret i emocionalne i fizičke opustelosti koju sa sobom nosi postindustrijska era, sa čime Novković završava film efektno poentirajući masovnom scenom rudara koji, poput antičkog hora, smeštenog iznad džinovskog kopa rude bakra, pevaju neku vrstu himne bunta najavljujući dan kada će „jesti i piti sa stola bogataša”.

Do tog efektnog i moćnog kraja, međutim, proteći će mnoge vode, jer Novković svoje prave namere počinje da otkriva tek u drugom delu 121-minutnog filma. Do tada je gledalac uronjen u ljubavnu priču o „edipovskoj”, incestuoznoj vezi između nemilosrdnog starijeg muškarca (autoritativan i za dramski naboj stvoren Uliks Fehmiu) i izgubljene mlade devojke (izvanredna Hana Selimović, pravo otkrovenje), čija je nesrećna majka (ubedljiva i moćna Jasna Đuričić), i sama još uvek zaljubljena u tog čoveka, tek izašla iz zatvora odsluživši kaznu za ubistvo muža...

Sve je tu u bojama mraka, bezizlaza i smrti, a ovakva tragedija mogla je da se desi bilo gde i u bilo kakvom okruženju. Međutim, činjenica da je smeštena u osiromašeni i zanemareni grad (a nekada rudarski gigant), među nezaposlene i gladne rudare, daje joj veću težinu i veći smisao nego što ga objektivno ima...

Film „Beli, beli svet” predstavlja i nezaboravno estetsko iskustvo, karakteriše ga i jedinstveni kinematografski jezik, međutim, ukoliko bih morala da biram između ovog filma tandema Novković-Marković i njihove zajedničke dokumentarne drame „Rudarska opera” (takođe o ljudima sa margina društva, rudarima, Boru i Brehtu), izabrala bih ovaj drugi. Iskreniji je. U odnosu na „Beli, beli svet” rađen je više iz srca nego iz glave.

Dubravka Lakić

zevsonja
Moderator

« Reply #8 on: December 05, 2010, 05:29:51 PM »

e, kad je nasa omiljena kriticarka rekla....   

bez zasto i zato
za koga i kako

Macavity
Član
**

« Reply #9 on: December 06, 2010, 08:46:59 AM »

sinoć sam film pogledao u domu sindikata. nije bilo puno ljudi, možda 20ak, najviše. ne bih rekao da je raja posebno dobro reagovala na film, što i ne čudi imajući u vidu da je u pitanju ekstremni art-house koji testira strpljenje. primetio sam da film osvaja nagrade i pohvale (pa i ovde na fr), ali meni se film nije dopao. Veoma je neekonomičan, kadrovi su dugi, predugi, a dva sata je zaista previše za priču koja je ispričana u ovom fimu. da je bar bola sata kraći, možda bi prodisao, ovako se u jednom trenutku pretvara u pravo mučenje.
Pages: [1] 2 3   Go Up
  Print  

Jump to:  

kinoteka dob mondovizija