May 24, 2013, 04:30:21 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length

Home   Help Pravilnik Staff List Login Register imdb google filmske radosti kontakt  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: "Budjenje pacova" (1967), Zivojin Pavlovic  (Read 824 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
zevsonja
Moderator

« on: December 15, 2008, 05:23:57 PM »

film koji valja pogledati 

na zalost, nisam imao srece sa snimkom. kako los snimak! secam se da sam jedva odgledao. one scene sto su uspele na snimku da se ljudski vide, su uglavnom nedovrsene isecene za po nekoliko sekundi  sto je dovoljno da upropasti dozivljaj.

odmah na pocetku imao sam utisak da su ti pacovi oni ljudi koji zive medju onim trulim zidinama.
velimir, glavni glumac koga pratimo kroz ceo film je covek pogodjen nesrecom: zivotom. socijalni slucaj koji ne uspeva da se orjentise i snadje. saznajemo da je radio u "sluzbi", ima bolesnu sestru na grbaci i oko sebe neke ljude. rastrojen chova i izgubljen. njemu se zivot desio, ali nije tako uvek bilo. nekada davno nije...
on sada pokusava kroz ceo film da se negde nadje i nesto preduzme, ali ni u cemu ne uspeva. luta kao po navici, kao mehanizam. ne upada on tako u nove probleme, nego samo ostaje i dalje u duhovnoj bedi na koju se osudio. skuplja pare za sestrino lecenje na moru, ali kao da mu to nije vazno. isao bi sa mladom i lepom komshinicom nekud, bilo gde, ali i tu opet biva izdan, po ko zna koji put. tesko mu je... sve mu to jako tesko pada... ne mogu da ga osudim, ali ne mogu ni da ga razumem do kraja. delim njegovu sudbinu i razmisljam sta bih uradio.
njegova boljka je zaceta u proslosti. delio je neke zabranjene letke i od tada strepi. od tada, potpuno razocaran u ljude on traga za razlogom zasto ziveti?

dijalog iz filma:
-"ovaj covek je potpuno lud", zena se obraca muzu, ukazujuci mu na velimira.
-"ma, kakvi! on je sumljiv, a onaj domar je budala. ne sme da ga prijavi", muz joj odgovara.

velimir je kao covek koji prima udarce, ali nema jaku reakciju na bol. malo se zatetura i opet se razocarano savije pod udarima zivota, naivno verujuci ljudima toliko da je poceo da me nervira, ali i da tugujem za njim, u isto vreme.

film odusevljava. penje se do kraja i napreduje.

uloga koja je zapazena pored glavnog pacova je lale fotograf. on kao da ne glumi. kao da je taj covek (sverin bijelic) zaista on. nekako nisam imao utisak da se radi o nekom poslu, zanatu koji se odradjuje.

http://www.imdb.com/title/tt0061428/awards

sjajan scenario!
« Last Edit: June 25, 2009, 04:47:43 PM by zevsonja » Logged

Vi slepi, vi gluvi, vi sebicni ljudi
sto pravite buku bez reda i smisla
bez zasto i zato
za koga i kako

bez pitanja koje bi mozda osusilo
ponosni osmeh na licu bez suza
na licu sto nikada obraz okrenulo nije
wolfvaga
Moderator

Lupus in fabula :)

« Reply #1 on: June 23, 2009, 03:45:09 AM »

Evo, na ovoj temi odavno niko nije postovao (i sam forum mi kaze da razmislim o tome da otvorim novu temu ), no cini mi se da je kud i kamo kolegijalnije ako ispostujem Zevsov trud...
Ovako, na prvi pogled, po meni je ovo najbolji film koji je snimio Zika Pavlovic. To ne znaci da sam promenio misljenje o njemu kao autoru u globalu, ali ovo ostvarenje je pravi dragulj. Bez sirovih ociglednosti, sa zanimljivom muzickom podlogom (pise arhivska muzika, ali uzasno podseca na izvesne rukoveti, no to cu jos morati da pretrazim) i likovima koji su sjajno stavljeni u funkciju price: istovremeno igraju samu realnost i simboliku pacovske logike. Priznajem da mi se to prilicno dopalo. Sam Velimir, pacovsko velicanstvo, odlican je primer ljudskog glodara tih odlika. Nesposoban, prosecan covek koji je uprskao veliku sansu koja mu se pukom istorijom (a ne njegovom zaslugom) ukazala i sada zivotari. Pravi dokaz je i nacin na koji se provuce kroz ovaj film, kao kroz "misju rupu" (da ne kazem iglene usi). Koliko je nesposoban pokazuje i njegova naivnost, iako su oko njega sve sami pacovski slucajevi (cak i pacovska princeza, ovde otelotvorena od strane Dusice Zegarac, zapravo ostaje obicna kurva iskoriscena za slikanje i ko zna sta jos bivseg Velimirovog ispisnika Laleta fotografa)...
Jedina prava misterija ovog filma je zapravo kako pored svega ovoga on ipak uspeva da posalje sestru na more...
Sto bi rekli gospoda anglo saksonci, a must see...
Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to:  

kinoteka dob mondovizija